Soja en zijn voordelen voor onze gezondheid

Soja en zijn voordelen voor onze gezondheid Soja is een voedingsmiddel dat heel sterk aan populariteit heeft gewonnen in onze westerse cultuur. Dit komt door zijn specifieke smaak maar vooral door de vele voordelen voor de gezondheid die deze plant bezit. Zo zorgt het voor een verbetering van de cognitieve functie, bescherming tegen osteoporose en verlicht het de symptomen van de menopauze. Bovendien kan het een hulpmiddel zijn bij het afslanken.

Soja tegen de menopauze

Aangezien hormonale substitutietherapie zijn aantrekkingskracht heeft verloren is soja steeds interessanter geworden als een potentiële vervanger. Soja bevat plantenhormonen of fyto-oestrogenen die de lage hormoonspiegel tijdens de menopauze kan compenseren. De effecten op het lichaam blijven echter vrij controversieel. Studies hebben gezorgd voor twijfel over de deugden van soja bij het verlichten van de symptomen van overgangsklachten ook wel bekend als de menopauze. Het Franse agentschap voor voedselveiligheid (AFSSA) benadrukt het feit dat geen van de effecten wetenschappelijk zijn bewezen. Een wetenschappelijke studie waarbij vrouwen in de menopauze soja of een placebo werd toegediend gedurende een jaar heeft aangetoond dat periodes van opvliegers werden verminderd met meer dan 30% in extreme gevallen zelfs met 45%.

Invloed op de botstructuur

Hoewel het positieve effect van soja op opvliegers tijdens de menopauze vrij controversieel blijft, lijkt soja wel een duidelijk gunstig effect te hebben bij vrouwen in de overgang. Studies hebben aangetoond dat soja helpt tegen osteoporose en de botstructuur versterkt. Een onderzoek uitgevoerd in China op zo’n 24.000 mensen toont aan dat er een rechtstreeks verband is tussen de consumptie van soja en het verminderde risico op botbreuken tijdens de menopauze. Dit is te wijten aan de combinatie van fyto-oestrogenen en plantaardige eiwitten.

Verbeteren van de cognitieve functie

Soja kan ook een stimulans zijn voor de neuronen. Verschillende studies hebben een preventief effect op cognitieve achteruitgang aangetoond. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een positief verband zou zijn tussen het regelmatig eten van soja boven de leeftijd van zestig en de resultaten die schriftelijke testen opleverden. Andere studies hebben dan weer een verbetering van het langetermijngeheugen aangetoond. In deze gevallen was het effect merkbaar bij jonge vrouwen. Ondanks deze veelbelovende resultaten blijven de voordelen van soja op de hersenen moeilijk te bewijzen.

Invloed van soja op mannen

Het zijn niet alleen de vrouwen die kunnen profiteren van de voordelen van soja. Soja kan een bijzonder goed effect hebben op de prostaat omdat deze voedingsmiddelen bevat die leiden tot een lagere concentratie aan het eiwit PSA of prostaat-specifiek antigeen in het bloed. Dit eiwit is speelt een essentiële rol bij verschillende prostaataandoeningen. Hoewel er niet genoeg studies zijn gedaan om echt te kunnen stellen dat soja helpt tegen de ontwikkeling van prostaatkanker is het vast en zeker een piste die onderzocht wordt door wetenschappers.

Afslanken met soja

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes, cardiovasculaire ziekten, hoge bloeddruk en andere aandoeningen die vallen onder het metabool syndroom. De snelle toename van obesitas kan alleen worden gestopt door een drastische verandering in levensstijl waaronder meer bewegen en een betere voeding.

Studies op dieren hebben aangetoond dat soja-eiwit of isoflavonen helpen om obesitas en ook diabetes te voorkomen. Deze resultaten geven aan dat de consumptie van soja-eiwit het lichaamsgewicht, de vetmassa, cholesterol en triglyceriden vermindert.

Reeds in 1996 ontdekten Japanse onderzoekers dat het soja-eiwit heel bruikbaar is in de strijd tegen zwaarlijvigheid kunnen. Wanneer vette ratten werden gevoed met soja-eiwit in plaats van caseïne was er na drie weken reeds sprake van een daling van het lichaamsgewicht bij de ratten. Humanitaire studies tonen gunstige effecten van soja-eiwit op cholesterol en triglyceriden aan maar het effect op gewichtsverlies was minder overtuigend. De vervanging van melkeiwit door sojaproteïnen bij vrouwen die lijden aan obesitas resulteerde wel in gewichtsverlies maar leverde geen opmerkelijke resultaten op.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soja-allergie: oorzaken en behandelingSoja-allergie: oorzaken en behandelingAllergieën komen in verschillende soorten en maten voor. De één heeft een hele erge allergie voor een bepaalde stof en d…
Sojaproducten eten ter preventie tegen kankerSojaproducten eten ter preventie tegen kankerSojaproducten nemen in Nederland in het begin van de eenentwintigste eeuw sterk in populariteit toe. Soja is een prima v…
De kracht van soja: voedingswaarde, isoflavonen, groeiDe kracht van soja: voedingswaarde, isoflavonen, groeiSoja en sojabonen staan bij de meeste mensen niet op het wekelijkse menu. Dat is jammer want soja draagt bij tot een goe…
De herkomst van de sojaboon en gebruik in de keukenDe herkomst van de sojaboon en gebruik in de keukenSoja is in de Nederlandse keuken steeds meer ingeburgerd geraakt. Althans de bekendheid met het bestaan van dit product…

Een regelmatig eetpatroon is belangrijk!Een regelmatig eetpatroon is belangrijk!De drukte van de dag kan het lastig maken om vaste tijden aan te houden om te eten. Het ontbijt is één van de maaltijden…
De geneeskracht van beerwortel of bergvenkelBeerwortel is een 60 cm hoge en 30 cm brede meerjarige plant die groeit in heel West- en Centraal-Europa. Hij behoort to…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jcesar2015, Pixabay
  • Role of dietary soy protein in obesity. Int J Med Sci. 2007
  • www.gezondheid.be
  • www.e-gezondheid.be
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.