Een regelmatig eetpatroon is belangrijk!
De drukte van de dag kan het lastig maken om vaste tijden aan te houden om te eten. Het ontbijt is één van de maaltijden die het vaakst wordt overgeslagen of vergeten. Ook de lunch of het diner schieten er wel eens bij in. Op zich is het geen ramp in een maatschappij waar eten op iedere hoek van de straat te verkrijgen is. Maar desondanks is het het aanhouden van een vast eetpatroon beter voor de de gezondheid.
Wat wordt verstaan onder een eetpatroon?
Een eetpatroon is een dagelijks schema met vaste tijden waarop gegeten wordt. Een goed eetpatroon bestaat uit het ontbijt, de lunch, en het diner. Het ontbijt in de morgen, de lunch in de middag en het diner in de avond. De tijden zullen per persoon verschillen aangezien niet iedereen dezelfde dagindeling heeft. Maar het gaat erom dat er regelmaat is, en dat de maaltijden in de genoemde dagdelen worden genuttigd.
Waarom is het belangrijk en goed voor de gezondheid om regelmatig te eten?
Het lichaam raakt gewend aan deze vaste tijden om te eten. Zonder een eetpatroon vallen we snel terug op tussendoortjes. Deze tussendoortjes zijn vaak niet gezond en hebben daarnaast een lage voedingswaarde. Dit zorgt ervoor dat het lichaam na een korte tussen periode weer een signaal van trek afgeeft. Wanneer er vaste tijden worden aangehouden voor de drie hoofdmaaltijden dan zullen deze signalen in veel mindere mate naar boven komen.
Kan ik naast de hoofdmaaltijden tussendoortjes eten?
Uiteraard kunnen er naast de drie hoofdmaaltijden tussendoortjes worden gegeten. Tussen de maaltijden zit een aantal uur, meestal drie à vier uur. Wanneer je geconcentreerd of fysiek bezig bent kan het gevoel van trek eerder komen dan dat de volgende maaltijd zich aandient. Door de inspanning heeft het lichaam meer brandstof nodig, dit is heel normaal en hiervoor kan er prima een tussendoortje worden gegeten. Voedingsspecialisten adviseren over het algemeen wel om het aantal tussendoortjes op een dag te bepreken tot maximaal vier.
Daarnaast is het uiteraard van belang wat er als tussendoortje wordt gegeten. Er zijn tegenwoordig tal van tussendoortjes te verkrijgen, maar lang niet alle opties zijn even gezond. Zo zien we dat veel tussendoortjes vol zitten met suikers, zout en vetten. Deze ongezonde tussendoortjes zijn vaak niet voedzaam. Hier door komt het lichaam na een korte tussen periode al snel terug met het gevoel van trek. Het eten van verkeerde tussendoortjes is daarom voor veel mensen een obstakel voor het bereiken zijn of haar streefgewicht.
Welke tussendoortjes zijn aan te raden?
Zoals gezegd zijn er tegenwoordig enorm veel tussendoortjes te verkrijgen. Er zijn er veel die niet gezond zijn en daarom ook niet aan te raden, maar gelukkig zijn ook voldoende die wel gezond en voedzaam zijn. Hieronder zijn enkele tussendoortjes opgesomd die wel aan te raden zijn. Dit is maar een korte lijst van de vele mogelijkheden.
- Fruit
- Groenten ( snoeptomaatjes, paprika, wortels, komkommer, radijsjes, sla)
- Noten
- Bessen
- Soep
- Rijstwafels/Crackers
- Pure Chocolade 70% cacao
- Smoothie
Voorbeeld van een dagelijks eetpatroon
Hieronder staat een voorbeeld van een dagelijks eetpatroon. De tijden kunnen natuurlijk verschoven worden wanneer er later wordt opgestaan.
- 08:00 Ontbijt
- 10:30 Tussendoortje
- 12:30 Lunch
- 15:00 Tussendoortje
- 18:00 Diner
- 20:00 Tussendoortje
Wanneer dit schema wordt aangehouden zal het gevoel van trek minder naar boven komen. Dit omdat de tijden tussen het eten maximaal 3 uur duren. In het voorbeeld staan drie momenten voor een tussendoortje, er is dus nog ruimte voor één extra tussendoortje om tot het maximale aangeraden aantal van vier tussendoortjes te komen. Bedenk daarbij dat het gevoel van trek niet direct slecht is voor het lichaam. Wanneer hier direct gehoor aan wordt gegeven door het eten van een snack went het lichaam hier ook aan. Zeker wanneer je wilt afvallen is trek hebben niet verkeerd, het lichaam zal dan namelijke de vetreserves aanspreken voor het verkrijgen van energie.