Sportvoeding Vrouwen

Sportvoeding Vrouwen De voeding die je gebruikt wanneer je als vrouw regelmatig aan sport doet, beïnvloedt je prestaties. Daarbij wil je als actief sportende vrouw, voeding gebruiken om je lichaam in optimale conditie te houden. Sport voeding is onmisbaar wanneer je actief sport. Je wilt immers op een juiste manier met je lichaam omgaan en optimaal gebruik maken van je uithoudingsvermogen en prestatievermogen. Als sportende vrouw moet je extra op je ijzergehalte letten en koolhydraten in de juiste balans nuttigen.

Sport: zorg voor extra ijzer

De ijzerbalans van een actief sportende vrouw moet goed zijn. Het gemiddelde dieet schrijft 1 mg ijzer per dag voor, dit is voldoende voor vrouwen die niet menstrueren en die nauwelijks sporten. De menstruatie vergroot de ijzerbehoefte met 2-3 mg per dag. IJzer kan verloren gaan door de menstruatie. Wanneer er sprake is van veel bloedverlies tijdens de menstruatie dan kan er bloedarmoede optreden (anemie). Bloedarmoede is letterlijk een tekort aan bloed, maar het betekent dat er een te laag niveau van ijzer in het bloed zit. De symptomen van bloedarmoede zijn vermoeidheid en kortademigheid bij training.

Sport en trainen hebben voor de meesten geen effect op hun ijzergehalte. Maar veel sportende vrouwen gebruiken volgens onderzoek niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 14,8 mg per dag. Ook heeft onderzoek aangetoond dat er sprake is van een onvoldoende opname van calorieën bij sportende vrouwen. Als de hoeveelheid calorieën wordt verminderd, wordt ook de hoeveelheid ijzer via de voeding minder. Daardoor leidt de bedoeling om gezond te blijven en/of af te vallen tot een verminderde prestatie door ijzertekort. Vrouwen die een dieet volgen met heel weinig energie (1500 cal. per dag) zullen het moeilijk vinden om voldoende ijzer binnen te krijgen. IJzersupplementen verbeteren de toestand van het bloed en van de prestatie.

Bronnen voor ijzer

Voeding die veel ijzer bevat zijn vlees, vooral rood vlees, kip en vis. Groenten bevatten niet zo veel ijzer, maar erwten en bonen zijn goede groentebronnen. IJzer uit vlees, kip, vis en lever wordt goed opgenomen. Dat komt door de structuur (ferro) van ijzer in deze voeding. In groenten heeft ijzer een geoxideerde (ferri) vorm en wordt ijzer minder goed opgenomen. Ook zijn bronnen voor ijzer: rood vlees, gevogelte, vis, lever. IJzer wordt minder goed opgenomen uit: granen, noten, gedroogd fruit, donkergroene bladgroenten (dus het verhaaltje -Popeye- dat je van spinazie sterk wordt klopt niet helemaal). Het verdient daarom aanbeveling om bij granen, noten e.d. vitamine C te nemen of vers geperste jus. Door de vitamine C wordt de ijzer uit granen, noten e.d. wel opgenomen.

Sport: Koolhydraatrijke voeding

Wanneer vrouwen sporten is tijdens het sporten de energieopname lager dan het energieverbruik. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Het calcium- en ijzergehalte bij sportende vrouwen ligt vaak te laag. Sportende vrouwen zijn vaak geneigd om ondanks een hoge trainingsbelasting, te kiezen voor een laag energieverbruik. Veel sportende vrouwen nemen tevens te weinig koolhydraten. Een dieet volgen met veel koolhydraten hoeft niet te betekenen dat sportende vrouwen aankomen. Een dieet voor een sportende vrouw zou voor minimaal 60% moeten bestaan uit koolhydraten (voor 15% uit proteïnen en voor 30% uit vet). Een te lage totale energieopname en lage inname van koolhydraten bij de actief sportende vrouw wordt vaak veroorzaakt door het feit dat sommigen hun energieopname beperken om hun gewicht onder controle te houden. Zodoende voorzien ze zich van te weinig brandstof voor trainingen en wedstrijden. Dit heeft uiteraard invloed op het prestatievermogen en het uithoudingsvermogen. Ook buiten trainingen en wedstrijden om is het voor de sportende vrouw van belang om door te gaan met de inname van 60% koolhydraten (t.o.v. de totale energieopname per dag).Door een te lage energieopname komt het vaak voor dat de actief sportende vrouw een te laag calciumgehalte heeft. Het resultaat leidt tot een verhoogde kans op blessures en stressfracturen. De actief sportende vrouw doet er goed aan zich te laten informeren over uitgekiende voeding, omdat dit wel degelijk een verschil maakt.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen en verschil in lichaamsbouwHardlopen en verschil in lichaamsbouwEr zijn vele boeken vol geschreven over de verschillen tussen man en vrouw, maar hoe zit het met de verschillen tussen b…
Sportvoeding: eten dat sportprestaties verbetertHet eten van sportvoeding is voor sporters een belangrijk onderwerp. Bij het eten van sportvoeding bij of ter vervanging…
Cursus sportvoeding om sportvoedingsadviseur te wordenCursus sportvoeding om sportvoedingsadviseur te wordenVoor sporters die professioneel met hun sport bezig zijn is de voeding van zeer grote betekenis. Wanneer de voeding die…

Recepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumRecepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumWanneer je actief sport als vrouw is het belangrijk om op je ijzergehalte, calciumgehalte en koolhydraten inname te lett…
Lekker en gezond met sojaLekker en gezond met sojaSoja is een product wat vervaardigd wordt uit de sojaboon, soja is volledig plantaardig en erg gezond. Er komen steeds m…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.