Pure smaak ontwikkelen: gezonder en beter voor de lijn
Smaak ontwikkelen is een proces. Dat speelt zich af binnen de mens zelf, maar heeft ook met externe factoren te maken. Smaak ontwikkelen heeft ook te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. In onze hedendaagse maatschappij is alles geënt op gemak. We kunnen heel veel producten kant en klaar kopen of we gooien ergens een mix doorheen waardoor een gerecht veel eerder klaar is dan als we het zelf zouden bereiden (of dat denken we). Op die manier is het ontwikkelen van smaak geen sinecure.
Heel veel suikers en vetten in hedendaags eten
In al die kant-en-klaar producten zitten echter veel meer suikers en vetten den menigeen denkt. En dat alles zorgt voor zwaarlijvigheid. Door terug te gaan naar de basis en weer pure smaken te leren proeven en waarderen, kunnen mensen op een natuurlijke manier op een gezond gewicht komen. Bovendien is het eten dat dan als brandstof gebruikt wordt veel beter voor het lijf dan al die kant-en-klaar middelen. Pure smaak is bovendien niet alleen beter, het is ook veel lekkerder.
Test eens hoe gemakkelijk het is om zoet niet meer zo zoet te vinden
Voor mensen die graag wat aan hun smaakervaring willen doen hierbij eerst een test om aan te tonen dat het gebruik van bijvoorbeeld veel suiker er op den duur toe lijdt dat mensen steeds meer suiker willen.
- Neemt een flinke slok van een frisdrank
- Eet dan 2 suikerklontjes op
- Neem dan nog een slok van dezelfde frisdrank
- Ga na of de smaak van de frisdrank hetzelfde is gebleven of veranderd.
In bijna alle gevallen ervaren mensen de tweede keer dat ze de frisdrank drinken als veel minder zoet. Dat heeft te maken met het feit dat als je twee producten na elkaar eet of drinkt en het ene heeft meer zoetkracht dat dan het andere als minder zoet wordt ervaren. Sommige mensen vinden de frisdrank misschien nu wel een beetje zuur.
Producenten voegen steeds suiker toe en daardoor wennen mensen aan die smaak
In feite doen producten niets anders dan mensen steeds die 2 suikerklontjes toestoppen in al hun producten. Producten zijn door de jaren heen steeds zoeter geworden, omdat de fabrikanten er steeds meer suiker aan toe hebben gevoegd. Ook zijn er steeds meer andere toevoegingen bijgekomen. Kijk maar eens op een pakje koekjes, een mix voor een gerecht als nasi of bami of gewoon op een kant-en-klaar maaltijd die u koopt. Het merendeel van de ingrediënten bestaat uit toevoegingen en niet uit de basisgerechten. Pak daarnaast eens een pak bloem, pasta, rijst of gewoon een paar aardappelen. Dat is wat het is, alleen maar bloem, pasta, rijst of aardappel. Voor verse groenten gaat dat vanzelfsprekend ook op. Er is niets toegevoegd, het enige wat die producten bevatten zijn granen, koolhydraten en vitamines.
Omslag in denken en proeven
Om een pure smaak te ontwikkelen en om af te vallen, vergt een omslag. In denken, maar ook in proeven. Want iemand die al tien jaar koffie of thee met suiker drinkt en het dan opeens zonder moet doen vindt dat heel erg vies. En dat geldt niet alleen voor koffie en drinken, maar ook voor al die andere levensmiddelen die iemand gewend is te eten. Wie gek is op hamburgers van een bepaalde hamburgerketen zal moeten wennen aan de smaak van een hamburger die thuis is gemaakt van puur rundvlees en zonder toevoegingen. Wie normaal gesproken alleen maar friet met veel zout en vette mayonaise eet, zal een gewone gekookte aardappel waarschijnlijk heel erg saai vinden. Dat is echter een kwestie van doorzetten en er open voor staan. Want een goede gekookte aardappel heeft veel meer smaak dan een frietje waarvan alle basiseigenschappen verloren zijn gegaan door het frituren.
Puur eten: alles wat uit de natuur komt is goed
Voor iemand die echt puur wil gaan eten, is het zaak om al die dingen uit het dagelijks leven te schrappen die veel suiker, zout en toevoegingen bevatten. Dat betekent dus terug naar de basis en alleen nog maar groenten, fruit, aardappelen, rijst, pasta en anders zaken eten, maar het dan combineren met natuurlijke ingrediënten. Het betekent ook dat de persoon in kwestie de schappen met de mixen voor allerlei buitenlandse ingrediënten voorbij kan lopen. Wie echt lekker wil koken maakt zelf een mix door kruiden en specerijen te mengen. Het resultaat is echt veel smaakvoller en bovendien gezonder.
Snack met veel zout en toevoegingen: in de prullenbak
Ook snacks zoals chips en allerlei vette worsten die veel zout bevatten en veel geharde olie gewoon laten liggen. Frisdranken, maar ook de zogenaamde gezondheidssapjes die tussen de frisdranken staan, horen ook niet in zo’n dieet. Frisdranken zitten echt vol met suiker en voegen bovendien niets toe dat goed is voor het lichaam. Maar dat geldt ook voor de sapjes die niet in het koelvak staan. Bovendien kan thuis ook heel goed een heerlijk gezond drankje worden gemaakt met sinaasappels en aardbeien. Als er een sapcentrifuge voorhanden is gewoon een aantal sinaasappelen daarin uitpersen en vervolgens een flinke handvol aardbeien. Wie het nog iets zoeter wil, doet er ook nog een banaan doorheen. (Zonder sapcentrifuge gewoon een paar sinaasappelen uitpersen en vervolgens de aardbeien prakken en ze er door heen werken. Banaan kan ook geprakt worden).
Afvallen door puur te eten
Wie een aantal maanden zo eet, zal merken dat zijn gewicht sowieso afneemt. Neem bovendien de proef eens op de som daarna en neem dan toch weer eens zo’n hamburger, een slokje frisdrank of chips. De meeste mensen zullen dan merken dat ze dat eten dan helemaal niet meer lekker vinden, omdat ze inmiddels aan pure smaak gewend zijn. En dat is de beste methode om dunner en gezonder door het leven te gaan.