Transvetten – schadelijke vetten

Transvetten – schadelijke vetten Transvetten zijn schadelijke vetten. Heel veel mensen weten zo langzamerhand wel dat bepaalde vetten heel slecht voor ze zijn. Dus wordt er gebakken en gebraden met vloeibare producten zoals becel en olijfolie en letten heel veel mensen op wat ze op hun brood smeren. Wat vaak wat minder bekend is, is het feit dat in heel veel producten die we zo kant-en-klaar kopen allerlei transvetten zitten. Maar waarin zitten al die schadelijke transvetten dan? En waarom weten we niet van die transvetten?

Transvetten - geharde slechte vetten

Transvetten zijn vetzuren die zijn ontstaan door ze om te bouwen van plantaardige olie tot vast vet. De industrie doet dit omdat gehard vet langer houdbaar is en goed te verwerken is in bijvoorbeeld koeken en snacks. Maar het is erg slecht voor de gezondheid. Het verhoogt het slechte cholesterol in het bloed en verlaagt het goede. Bovendien is met één blik op de schappen echt niet te zien waar nu transvetten in zitten en waar goede vetten in zitten. Goed opletten is dus van groot belang bij het inkopen van allerlei producten. Temeer om fabrikanten niet op de etiketten hoeven te zetten of er transvet in een product zit. Producten met het Ik Kies Bewust logo geeft wel uitsluitsel over de aanwezigheid van transvetten. In een bepaalde productgroep is door middel van dat logo te zien wie de minste schadelijke stoffen bevat, maar ook het minste verzadigd vet, transvet, toegevoegd suiker en zout. Maar lang niet elk product heeft zo’n logo en daarom is het belangrijk om dan zelf goed op te letten.

Het ontdekken van transvetten

Het is heel onduidelijk aangegeven of er transvetten in een product zitten. Het staat namelijk nergens zwart op wit. Maar staat er op een verpakking dat er (gedeeltelijk) gehard plantaardig vet of gehydrogeneerd vet zit dan is de kans groot dat dit transvet is. Wie bewust wil kiezen voor goede producten kan dat soort artikelen dus beter in de schappen laten staan.

Informatie over transvetten:

  • Mensen kunnen in hun eigen keuken geen transvetten maken, dit kan alleen de industrie. Dus allerlei producten die u zelf maakt met natuurlijke vetten zoals olie, noten en zaden bevatten geen transvet.
  • Roomboter en vet vlees, maar ook andere vette zuivelproducten hebben ook een beetje natuurlijk transvet. Dit is echter van een andere soort en niet schadelijk voor het lichaam
  • Wie veel producten eet waarin transvetten zitten, heeft meer kans op hart- en vaatziekten
  • Transvet is het resultaat van het harden van vloeibare oliën in hard of smeerbaar vet zoals margarine. Het is een industriële verwerking.
  • Wettelijk is vastgelegd dat op margarine moet staan hoeveel transvetten erin zitten. Minder dan 1 procent transvet is het beste. Er zijn ook transvetvrije margarines. Die zijn te koop bij natuurvoedingswinkels.
  • Transvetten of kunstmatig geharde plantaardige vetten zitten in onder andere koek, gebak en snacks. Maar ook heel veel kant-en-klaar mixen voor sauzen, gerechten en soepen bevatten transvetten. Ook koffiecreamers en witmakers zitten vol met transvet. Dit geldt overigens ook voor kant- en klare mixen voor cappuccino en chocolademelk. Dit soort mixen zit ook in koffieautomaten, dus op een plaats waar de meeste mensen dat niet verwachten. Kant- en klare cake en taartmixen zijn verder een bron van transvetten. Vetarme mixen waar zelf roomboter of transvetvrije margarine aan toegevoegd moet worden is in dat geval een beter alternatief.
  • Ook de banketbakker kan overigens transvet gebruiken. Een bakker die roomboter en plantaardige olie gebruikt is goed bezig. Als hij of zij geharde plantaardige vetten verwerkt, kunt u overwegen deze bakkerij over te slaan.
  • Patat, kroketjes en andere snacks die zijn gebakken in vast frituurvet bevatten heel veel transvetten. Veel snackbars frituren tegenwoordig met goed vet. Zij hebben een sticker op de deur met daarop:”Wij frituren verantwoord.” Zelf patatjes en andere zaken thuis bakken kan het best in vloeibaar vet, maar mag ook in ossewit, kokosvet en palmolie.

Producten zonder transvetten

Vetarme koeken zoals kruidkoek, ontbijtkoek, Evergreen, Sultana en Vitalinea, maar ook biscuits, lange vingers, café noir, bitterkoekjes, eierkoeken en vruchtenvlaai bevatten geen transvetten
Koeken uit de natuurvoedingswinkel bevatten vaak ook geen transvetten, maar alleen plantaardige vetten.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom opletten met Transvetten?Waarom opletten met Transvetten?Dat transvetten ongezond zijn, daar zijn heel veel mensen zich wel van bewust, maar het overgrote deel sluit daar de oge…

Rosa is een roosRosa is een roosRosa is een roos, is een roos, is een roos, is een roos. Dichters, schrijvers en schilders hebben door de eeuwen heen de…
Voedingsmiddelen tegen een katerVoedingsmiddelen tegen een katerVoedingsmiddelen tegen een kater. Ze zijn er. Teveel drinken is nooit goed dus helemaal geen kater krijgen is nog altijd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Psd, Flickr (CC BY-2.0)
  • Wij frituren verantwoord logo Ik Kies Bewust GezondNu
Reacties

Iris Has, 09-06-2014
Geachte redactie van Info Nu,

We zijn heel blij de site van Info Nu hebben gevonden! Hier krijgen we altijd de juiste informatie!
Momenteel zijn we erg bezig met onze gezondheid. Nadat we alarmerende berichten hoorden over de gevaren van transvetten, schrokken we erg. We hebben in al die jaren best wel veel gebak, zoutjes, vette snacks en dergelijke naar binnen gewerkt.
Echter, we eten normaliter wel heel gezond. Voldoende groenten, fruit, noten, volkoren produkten enz. We letten er ook erg op dat groenten en fruit niet bespoten zijn. Helaas weten we nooit helemaal zeker of we werkelijk biologisch eten aangezien het publiek weleens verkeerd wordt voorgelicht. We willen er ook niet teveel bij stilstaan want we kunnen nl, niet alles vermijden.
Wat ons wel erg verontrust is dat transvetten bijna overal inzitten. We kunnen bepaalde koekjes, en andere kant en klaar mixen en dergelijke wel proberen te vermijden, vaak is het niet altijd duidelijk op het etiket of we een gezond produkt in ons handen hebben. Ook gaan we weleens uit eten en dan ook kiezen we zo bewust mogelijk voor een gezonde maaltijd.
Maar vaak twijfelen we toch en weten dan niet wat er zich in de keuken afspeelt en of ze daar de juiste ingredienten gebruiken en hopen dan ook dat ze geen transvetten in de maaltijden verwerken.
Hoe zouden we dit kunnen nagaan? We kunnen weliswaar vragen in hoeverre ze die transvetten gebruiken maar waarschijnlijk zullen we nooit echt te weten komen of dat het geval is. Een restauranthouder wil zijn naam ook hoog houden dus in hoeverre kom je achter de waarheid? Verder maken we ons wel zorgen voor wat betreft die transvetten in produkten uit de supermarkt. In biologische winkels zijn de produkten te duur.

Hartelijk dank voor het reageren. Reactie infoteur, 07-07-2014
In ieder geval geen kant en klaar troep kopen en eten, want dat soort eten zit vol met transvetten. Als u heel gewoon heel gezond inkoopt kan het eigenlijk niet fout gaan. Dus groenten, fruit, aardappelen, rijst en vlees en vis als u dat eet. Een gezonde fles olijfolie of kokosolie en dan heeft u een heel gezond dieet zonder transvetten. En wilt u wel eens iets lekkers maak het dan zelf. Dan weet u precies wat u er in stopt. Zelf koekjes maken met roomboter en een goede meelsoort en eieren bijvoorbeeld levert ook een gezond alternatief. Bij uit eten gaan zou ik kiezen voor hele gezonde maaltijden en vragen waar ze in bakken. Een beetje restaurant kan dat wel. Of kies eens voor een biologisch restaurant.

Joke Kraan, 10-12-2013
Plotseling had ik door, dat ik na het drinken van koffie met completa steeds een schrale keel krijg, waarbij ik ook licht moet hoesten, erg vervelend. Dus wat nu? Hebben jullie nog een idee? Koffiemelk vind ik niet lekker. Misschien moet ik dan maar weer terug grijpen naar zwarte koffie of koffie met warme eventueel opgeklopte melk
Vriendelijke groeten, Reactie infoteur, 04-04-2014
Gewoon normale melk opwarmen. Of misschien melk van rijst of amandelen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 16-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.