De vlier en haar toepassingen

De vlier en haar toepassingen Vlierbloesems van de vlier zijn te gebruiken voor allerlei lekkernijen. Zo kan er limonade van gemaakt worden, cider of vlierbloesemmelk. Maar de vloerbloesems kunnen zelfs gefrituurd worden. De vlier is bovendien erg geneeskrachtig. De bladeren van de vlier bijvoorbeeld zijn bloedreinigend.

Vlierbloesem - wel de juiste plukken

De bloemen van de vlier is waar het om gaat bij de vlier. Die groeien van mei tot en met juli en zijn dus die hele periode vrij verkrijgbaar als er een vlier in de buurt is. De bloemen kunnen het best met een stok dichterbij gehaald worden (omdat de takken soms vrij hoog hangen). Vervolgens is het de kunst om de bloesem te plukken die juist is. Dat zijn niet de schermen die nog ongeopende knopbolletjes hebben, maar ook niet die met de bruine randen en de uitgebloeide bloemen. Het gaat dus om de verse bloemen van de vlier, waar het stuifmeel vanaf stuift als het geplukt wordt.
Stop deze bloemen gewoon in een plastic tas en dan kunnen ze verwerkt worden.
Voor siroop is verder veel suiker nodig en citroenen.

De vlier

De Latijnse naam voor de vlier is Sambucus. De meest voorkomende is de Sambucus nigra. Er zijn verder nog 25 andere soorten vlier. In Nederland komen naast de gewone ook nog de kruidvlier (sambucus ebulus) en de tros- of bergvlier voor (sambucus racemosa). Van de laatste twee kunnen de bloemen niet gegeten worden. Ze zijn er alleen maar om mooi te zijn.

Geneeskrachtige werking van de vlier

De vlier wordt veel geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Die zijn:
 1. De thee van de bladeren werkt bloedreinigend
 2. De thee van de bloesem versterkt de afweer
 3. Een bosje bladeren drijft muggen weg.

Thee van vlier

Om thee te maken van vlier is een eetlepel bloesem nodig. Overgiet dat met kokend water. Laat een kwartiertje trekken en drink het op.

De bloesem van de vlier

De bloesem van de vlier wordt vanwege zijn bijzonder aangename geur in allerlei zaken gebruikt. In Amerika worden ze zelfs in marshmallows gebruikt. In veel andere landen gaan de bloemetjes in pannenkoekenbeslag of worden de bloemen gefrituurd en als hapje geserveerd. De bloemen worden echter het meest gebruikt in frisdranken als limonade. Frisdrankfabrikant Fanta (dat bij Coco-Cola hoort) heeft zelfs lange tijd een drank gemaakt die op basis van vlierbloesem en citroen was gemaakt. Dit drankje dat Shokata heet werd in veel Europese landen verkocht.

De vlier brengt geluk

Op boerenerven was het altijd gebruikelijk om een vlier te planten. Dit gebeurde bij huis, bakhuis of stal. Men geloofde dat de vlier onweer en nare ziekten zou vermijden. Het kappen van de boom zou ongeluk brengen, zo geloofden de mensen.

Vlierlimonade maken

Om vliersiroop te maken is de vuistregel als volgt:

 • voor elke liter water zijn tien grote vlierschermen nodig
 • Voor elke liter water is 1 citroen nodig
 • Voor elke liter water is een pond suiker nodig
 • Wie het wat minder zoet wil kan wat minder suiker gebruiken en vanillesuiker toevoegen.

Bereiding vliersiroop

 1. De schermen niet wassen
 2. Zet ze in een pan water en plakken citroen (biologische citroen zonder gif op de schil, anders heel goed boenen)
 3. Laat de pan 24 uur tot 3 dagen staan, niet op een al te koude plaats (bijvoorbeeld in de zon)
 4. Zeef het mengsel na 24 uur tot 3 dagen door een schone theedoek
 5. Knijp het restant in de theedoek uit
 6. Breng de pan dan aan de kook
 7. Voeg per liter water een pond suiker toe
 8. Blijf wel goed roeren terwijl de suiker wordt toegevoegd
 9. Laat het mengsel even goed doorkoken en giet het dan in flessen die van tevoren zijn uitgekookt
 10. De siroop is lang houdbaar
 11. Kan gebruikt worden door te mengen met water, spa of witte wijn. Maar ook lekker in bowl of over het ijs of een ander toetje.

Recept voor vlierbloesemcider

Ingrediënten

 • 15 vlierbloesemschermen
 • 7 liter water
 • 750 gram suiker
 • een kwart liter wijnazijn
 • het sap van 1 citroen

Bereiding vlierbloesemcider

 1. Laat 15 schermen 24 uur in zeven liter water staan samen met de suiker, de wijnazijn en het sap van de citroen
 2. Zeef het mengsel daarna
 3. Doe het in goed afsluitbare flessen
 4. Doe er een paar rijstkorrels bij om mousserende cider te krijgen.
 5. Deze cider is maanden houdbaar

Recept voor vlierbloesemmelk

Ingrediënten

 • Halve liter melk
 • Handvol bloesem
 • Basterdsuiker
 • Scheutje cognac

Bereiding

 1. Neem een ondiepe schaal en giet daarin de melk
 2. Doe er de bloemen zonder stelen bij
 3. Laat dit een uur trekken op een koele plek
 4. Zeef het geheel
 5. Voeg dan basterdsuiker naar smaak toe
 6. Doe er eventueel nog een scheut cognac bij
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemen in mijn bord, VlierbloesemBloemen in mijn bord, VlierbloesemIs het omdat hij overal te gemakkelijk groeit, dat we die prachtige struik zo weinig waarderen? Nochtans is hij niet all…
De vlier, een goed middeltje tegen verkoudheidBinnen de familie van de vlier zijn er 25 soorten, maar er komen er slechts drie voor in Nederland en België. Deze heest…
Tuinkruiden: Vlier, Sambucus NigraDe vlier is altijd onderwerp geweest van legenden en folklore. Dat u vlierbomen vooral bij oude huizen aantreft houdt mi…
De geneeskracht van gewone vlierDe geneeskracht van gewone vlierVroeger maakte men fluiten van de vlier. Deze werden ´flierefluiten´ genoemd. De vlier kende van oudsher een groot aanta…

Asperge vroeger en nu"Die ionghe scuetkens van Coraelcruyt ghesoden ende met olie ende azijn gegheten / doen water maken / ende sijn goet tse…
Nootmuskaat, geschiedenis van een specerijNootmuskaat kent iedereen. Het is in de burgerlijke keuken een gewaardeerd specerij, maar wordt in minder burgelijke kri…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevebidmead, Pixabay
 • Friesch Dagblad De Smaak van bloemen - Jelena de Belder en Elisabeth de Lestrieux
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.