Afvallen of afslanken: Waar (feit) en niet waar (fabel)

Afvallen of afslanken: Waar (feit) en niet waar (fabel) Afvallen of afslanken is voor velen een steeds terugkerend streven getuigen de vele diëten: van Atkins, Sonja Bakker, Montignac tot Weight Watchers om maar een paar populaire diëten te noemen. Het volgen van een dieet vraagt de nodige discipline en het resultaat laat zich niet altijd voorspellen. Volhouden en op het ideale streefgewicht blijven is vaak lastig. Bewust kopen en weten wat u eet kan al de nodige calorieën of kilojoules schelen. Waarheden en onwaarheden over afvallen en voedsel.

Afvallen - Wel waar of niet waar - Feit of fabel

Er leven veel fabels of onduidelijkheden over de invloed van bepaalde voedingsstoffen in de voeding. Enerzijds zijn "volkswijsheden", over wat gezond of ongezond is, uit het verleden een eigen leven gaan lijden, anderzijds hebben nieuwe inzichten bij het belang van bepaalde voedingstoffen, vitamines en mineralen tot een ander advies geleid.

Wel of niet waar bij het afvallen

Wel waar - FeitNiet waar - Fabel
Fruit is ontzettend gemakkelijk als u op het gewicht wilt letten.
Met fruit maakt u een gezonde en calorie-arme keuze, zolang u niet teveel fruit eet (2 stuks per dag). Fruit bevat namelijk vruchtsuiker (1) en dat is bij het eten van teveel fruit weer niet goed voor uw gewicht
Dat vruchtensappen gezond zouden zijn is een fabel!
De meeste vruchtensappen bevatten net zoveel suikers als de gemiddelde frisdrank. Daarnaast bevatten vruchtensappen niet of nauwelijks vitamines, mineralen of vezels. Één of twee glazen vers geperste vruchtensap geven wel de nodige vitamines, vezels en mineralen.
Voor de overige dorst is het drinken van water, thee of koffie (bij voorkeur zonder melk of suiker) beter dan het drinken van vruchtensappen
Onverzadigde vetten (2) zijn gezonder dan verzadigde vetten (3).
Onverzadigde vetten zijn te herkennen; deze vetten zijn altijd vloeibaar of zacht. Gebruik zoveel mogelijk onverzadigde vetten.
Dat kant en klare maaltijden even gezond zouden zijn als verse zelf gekookte maaltijden, is niet waar!
Vaak bevatten de kant en klaar maaltijden in verhouding te weinig groente, te veel zout, te veel verzadigd vet en te veel calorieën. Als u een kant en klare maaltijd eet, neem er dan extra salade of rauwkost bij.
Groenten uit de diepvries, uit potten of uit blik, zijn net zo gezond –of zelfs gezonder- dan verse groente.
Omdat de groentes direct na het oogsten vervoerd, verwerkt en verpakt worden, blijven vitamines (4) en mineralen (5) goed behouden.
Bij het bewaren van verse groenten gaat namelijk een groot deel van de vitamines en de mineralen verloren
Zo min mogelijk eten is bij het willen afvallen geen oplossing, ook al lijkt dit aantrekkelijk om zo snel mogelijk kilo’s te verliezen.
Gezond en regelmatig eten en meer bewegen is een betere manier om op gewicht te blijven of af te vallen.
Afhankelijk van uw lichamelijk activiteit, heeft uw lichaam minimaal 1500 kcal nodig om goed te kunnen functioneren.
Te weinig eten kan resulteren in klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Bij regelmatig (te) weinig eten werkt de stofwisseling trager, waardoor eten sneller als vet in het lichaam wordt opgeslagen.
Koop bewust. Lees de verpakkingen goed voor tot aankoop over te gaan.
Als u let op de ingredienten en het aantal calorieen (6) in een product en hier bewust uw keuze op afstemt, helpt dit met het afvallen én….u gaat waarschijnlijk met gezondere producten naar huis
Het eten van verzadigde vetten is voor iedereen ongezond en is (mede) van invloed op de hoogte van het cholesterol. Beter is het te kiezen voor producten die vooral onverzadigde vetten bevatten.
Een glas wijn is beter voor de lijn dan een glas bier.
Een glas bier bevat meer calorieen dan een glas (droge) wijn.
Dit komt door de ingredienten. Het percentage alcohol is in verhouding per glas (7) gelijk
Het eten van een pistolet of een bolletje staat ongeveer gelijk aan het eten van twee boterhammen. Houd hier rekening mee bij het eten van het ontbijt of de lunch.

Verklaring van de termen over voeding

Vruchtensuikers

(1) Oftewel fructose is een eenvoudige suiker dat van nature voorkomt in fruit en bijvoorbeeld in honing.

Onverzadigde vetten

(2) Komen vooral uit plantaardige producten. U vindt onverzadigde vetten bijvoorbeeld in olie, sla-dressing, vis en noten. Onverzadigde vetten kunnen er toe bijdragen dat het cholesterolgehalte in het bloed daalt, waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt.

Verzadigde vetten

(3) Verzadigde vetten komen vooral voor in dierlijke producten. Denk aan roomboter, kaas en melkproducten, vet rundvlees en chocola. Maar ook in sommige plantaardige vetten zoals: cacaoboter, palmolie en kokosvet. Verzadigde vetten zorgen er in ons lichaam voor dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kan toenemen.

Vitamines

(4) Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Vitamines komen van nature voor in onze voeding. Het lichaam zelf kan ze niet of niet voldoende zelf maken.

Mineralen

(5) Mineralen zijn net als vitamines, stoffen die het lichaam niet zelf aan kan maken en zijn om onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Mineralen worden opgenomen door planten en dieren en komen zodoende in ons voedsel. vitamines en mineralen zijn nodig voor de stofwisselingsprocessen in ons lichaam, maar bevatten géén calorieën.

Calorieën

(6) Calorie (cal) of kilocalorie (kcal) is een eenheid waarmee de hoeveelheid energie wordt aangegeven. Joule zou een betere benaming zijn, maar wordt in de voedingsindustrie bijna niet toegepast.
1 calorie = 4.186 Joule

Inhoud per glas

(7) Bier 250 cc – wijn 100 cc – sterk alcoholische drank 35 cc. Elk standaardglas bevat dan plusminus 10 gram pure alcohol.
© 2011 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en eenheidsmaten calorie en kilojouleCalorie is een eenheidsmaat van energie en warmte. Eigenlijk is calorie een verouderde maat die tegenwoordig vaak vervan…
Snel afvallen – Calorie BlockerOvergewicht is de grootste klacht onder de Nederlanders. Mensen zoeken allerlei methoden om snel af te vallen, de nodige…
Vitaminen, mineralen en spoorelementenVitaminen, mineralen en spoorelementenVitamines en mineralen zijn essentieel voor het lichaam, en dat betekent dat ze onmisbaar zijn voor een goede gezondheid…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Radioactief besmet voedselRadioactief besmet voedselHet eten van radioactief besmet voedsel na een kernramp kan leiden tot acute gezondheidsproblemen. Omdat overheden daar…
Het gevaar van Energy DrinksMet pijn in mijn hart kijk ik toe als ik in het zwembad sta en zie hoe mijn teamgenoten vlak voor een wedstrijd waterpol…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Openclipart
  • Kring-apotheek, Alcoholinfo,Voedingscentrum
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.