Eiwitten voor spieropbouw: hoe zit dat?

Eiwitten voor spieropbouw: hoe zit dat? Eiwitten zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Om ons lichaam gezond en sterk te houden moet het voedsel veel goede eiwitten bevatten. Niet iedereen heeft evenveel eiwit nodig. Sporters hebben bijvoorbeeld meer eiwit nodig om spierweefsel te genereren. Zonder eiwit wordt dat een stuk lastiger. Hoe zit het precies met de spierbouw bij mensen? Hoe zorgen eiwitten daarvoor? Welke eiwitten zijn het beste om meer spier te kweken en welke eiwitrijke voeding kun je het beste tot je nemen?

Eiwitten en aminozuren

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleine deeltjes. Deze deeltjes heten aminozuren en komen in allerlei vormen voor. Aminozuren zijn belangrijk voor het lichaam. Je kunt het zien als de essentiële bouwstenen en kunnen heel veel. Aminozuren zijn erg klein en komen in de cellen van het lichaam voor.

Natuurlijk is dat niet het hele verhaal. Eiwitten (aminozuren) dienen ook voor het aanmaken van meer weefsel. Voor sporters is het aanmaken van meer spierweefsel natuurlijk erg interessant. Hoe krijg ik zo snel mogelijk de juiste spierweefsel? Met aminozuren (eiwitten) kan dat gerealiseerd worden. Het is natuurlijk wel van essentieel belang dat er een juiste hoeveelheid aminozuren wordt ingenomen.

Sporten en herstel

Sporten is eigenlijk niets anders dan het belasten van je spieren. Je spieren krijgen als het ware een opdonder en moeten weer herstellen na je sporten. De spieren krijgen scheurtjes van intensief sporten. De scheurtjes moeten weer opgevuld worden. Je lichaam gebruikt daar aminozuren voor. De aminozuren vestigen zich in de scheurtjes en vormen daar nieuw spierweefsel en spiervezels. De nieuwe spierproteïnen heten actine en myosine. Als je dus sport is het belangrijk om te beseffen dat je scheurtjes maakt in je spieren. Deze scheurtjes moeten opgevuld worden door eiwit. Je lichaam heeft zelf geen eiwit en moet dat dus door middel van eiwitrijk voedsel binnenkrijgen.

Dierlijk eiwit of plantaardig eiwit?

Kort gezegd is plantaardig eiwit minder goed dan dierlijk eiwit. Dierlijk eiwit heeft een completer aminozuren profiel. Dat betekent dat dierlijke eiwitten er voor zorgen dat de scheurtjes in je spieren beter worden opgevuld. Je zult sneller meer spieromvang creëren. Dierlijk eiwit zit natuurlijk in eieren. Ook vlees bevat veel dierlijk eiwit. Plantaardig eiwit komt ook veel voor. Veel planten bevatten een kleine hoeveelheid eiwit. Denk bijvoorbeeld aan rijst, aardappelen, soja maar ook noten. Deze producten bevatten eiwitten, maar vergeet niet dat rijst bijvoorbeeld ook heel veel koolhydraten bevat. Om via rijst aan de juiste hoeveelheid eiwit gehalte te komen moet je wel heel veel tot je nemen. Dit is af te raden. Dierlijke eiwitten zijn altijd beter. Je kunt het beste natuurlijk combineren.

Eiwit en voedsel

Je kunt het beste zo snel mogelijk na het sporten eiwitten eten. De eiwitten zullen dan direct worden opgenomen en je spieren opvullen. Als je te lang wacht werkt het minder. De scheurtjes worden niet goed opgevuld. Sporten kan zo leiden tot spierafbraak: dat wil natuurlijk niemand!

Veel eiwit is veel spier?

Is het nu mogelijk om gewoon veel eiwit te eten en dan automatisch gespierd worden? Nee, dat zal niet gaan lukken. Als je meer dan 1.8 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit tot je neemt word je niet gespierder dan bijvoorbeeld bij 3 gram per kilogram lichaamsgewicht. Je spieren zijn op een gegeven moment verzadigd en kunnen niet meer opnemen. Overige eiwit zal worden uitgescheiden door je lichaam. Je zult ook altijd moeten blijven sporten bij veel eiwit opname. Veel eiwitten eten en niet sporten heeft natuurlijk helemaal geen zin.

Eiwitten en Dextrose?

Ook dextrose is belangrijk bij het sporten. Dextrose is de voeding voor je spieren. Zonder deze koolhydraat! word je slap en lusteloos. Je spieren hebben ook voeding nodig!

Lees verder

© 2011 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spieren opbouwen: Wat moet je eten?Spieren opbouwen: Wat moet je eten?Zoals afvallen een combinatie is van eten en sporten, geldt dat ook voor het kweken van spieren. Als je je spieren wilt…
Welke eiwitten eten voor herstel na het sporten?Na het sporten is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten. Dit is belangrijk voor het herstel van je spieren en voor s…
Voeding voor de sporter tijdens de opbouwfaseVoeding voor de sporter tijdens de opbouwfaseDe voeding voor sporters in de opbouwfase verschilt enigzins van voeding in de aanloopfase naar een wedstrijd. Dat geldt…
Snelste manier om een sixpack te ontwikkelenVoor sommige blijft het een droom, op het strand lopen met een sixpack. Iedereen kent het wel. Sommige vinden het mooi,…

Rawfoodisme, het eten van ongekookt voedselRawfoodisme, het eten van ongekookt voedselEr is sinds enkele jaren een nieuwe trend op het gebied van bewust eten; raw food. Letterlijk vertaald betekent dit rauw…
Kalium phosphoricum voor een kalme, heldere geestKalium phosphoricum voor een kalme, heldere geestWe leven in een hectische tijd. Onze agenda’s staan overvol met afspraken, deadlines dwingen ons tot haast, en we worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • www.bodyresource.nl
  • www.sportzorg.nl
  • www.hartvoorzorg.nl

Reageer op het artikel "Eiwitten voor spieropbouw: hoe zit dat?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Don Sijkstra, 28-06-2014 08:50 #1
Sinds kort ben ik begonnen met fitness om zo wat spiermassa op te bouwen. De eerste anderhalve maand ging het prima. Deze week ging het mis. De afgelopen drie trainingen was ik slap en lusteloos. Te moe om nog voldoende zwaar te kunnen tillen. Na de training wist ik niet wat me overkwam. Ik werd totaal vermoeid en moest op bed gaan liggen. Daar lag ik maar wat te draaien en mijn lichaam voelde vreemd en enorm vermoeid. Geen hongergevoel overigens. Nog nooit meegemaakt dit.

Ik was bang dat er iets helemaal mis was met me. Te intensieve training, een ziekte of hartproblemen. Per toeval ontdekte ik de oorzaak. Toen ik een lekkere kebab schotel voor mijn neus kreeg en ik begon te eten, merkte ik pas dat ik toch trek had en behoefte aan brandstof. Die avond ook nog uit eten geweest en heerlijk vis gegeten. Tijdens het diner voelde ik mijn lichaam helemaal bijkomen! Wat heerlijk! Kon het zo simpel zijn? Ja dus.

Nu besef ik me opeens heel goed hoe vreselijk belangrijk voldoende en goede voeding is. En dat ik bij drie of vier keer in de week sporten niet kan blijven eten wat ik voorheen at. Dat is simpelweg niet genoeg en niet goed genoeg. Er veranderd veel in je lichaam, de energiebehoefte wordt helemaal anders en daarop moet je je voeding absoluut afstellen. De informatie op deze pagina helpt me om de juiste richting te vinden, bedankt hiervoor.

Infoteur: Kropslavinken
Laatste update: 24-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!