Slankbrood zin of onzin?

De werking van Slankbrood
Op de website van Slankbrood staat de volgende werking beschreven. “We weten dat brood wordt gemaakt van meel. Maar wat de meesten onder ons niet weten is dat de traditionele meelsoorten, die gebruikt worden voor het bakken van brood voor zo’n 60% uit 'snelle energie' bestaat. Deze 'snelle energie' wordt via de spijsvertering en de stofwisseling omgezet in glucose en opgenomen in het bloed. Zodra het lichaam het teveel aan snelle energie heeft verwerkt, begint de maag weer te knorren en krijgt men opnieuw de behoefte aan eten.” Bij slankbrood is van deze snelle energie opname geen sprake, door het zogenaamde oergraan ‘Teff’. Teff zorgt voor een langzamere opname van deze energie. Lees meer over de werking van Teff en Slankbrood.Vergelijking voedingswaarden van Slankbrood, volkerenbrood en witbrood
In de tabellen hieronder staan voedingswaarden weergegeven van 1 snee wit, volkoren en slankbrood. Er is gekeken naar energie, koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en water. Daarnaast zijn er verschillende vitaminen en mineralen beschreven.1 snee witbrood (35 g) bevat:
Energie | Eiwit | Koolhydraten | Vet totaal | Vet verzadigd | Vet onverzadigd | Vet enkelvoudig onvz. | Vet meervoudig onvz. | Vezels | Water |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
90 kcal | 3 g | 17 g | 1 gr | 0 g | 1 g | 0,5 g | 0,5 g | 0,9 g | 12 ml |
Calcium | Kalium | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 |
---|---|---|---|---|
42 mg | 0,55 mg | 0,02 mg | 0,04 mg | 0,02 mg |
Energie | Eiwit | Koolhydraten | Vet totaal | Vet verzadigd | Vet onverzadigd | Vet enkelvoudig onvz. | Vet meervoudig onvz. | Vezels | Water |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
82 kcal | 4 g | 14 g | 1 gr | 0 g | 1 g | 0,2 g | 0,3 g | 2,3 g | 14 ml |
Calcium | Kalium | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 |
---|---|---|---|---|
42 mg | 0,55 mg | 0,02 mg | 0,04 mg | 0,02 mg |
Energie | Eiwit | Koolhydraten | Vet totaal | Vet verzadigd | Vet onverzadigd | Vet enkelvoudig onvz. | Vet meervoudig onvz. | Vezels | Water |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
51 kcal | 2,4 g | 8,7 g | 0,3 gr | 0,03 g | 0,1 g | 0,03 g | 0,1 g | 2,6 g | 18 ml |
Calcium | Kalium | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Omega 3+6 |
---|---|---|---|---|---|
12 mg | 0,06 mg | 0,07 mg | 0,03 mg | 0,04 mg | 182,7 mg |
Bij de verschillen in hoeveelheden vitamines van Slankbrood, witbrood en volkorenbrood zijn er geen grote verschillen te ontdekken.
Op de website van Slankbrood wordt Slankbrood aangegeven als ‘Slankbrood is een bron van vitamine B2,B6 en kalium’. Als we dit vergelijken met wit of volkorenbrood is dit evenveel een bron van deze vitamine en kalium. Ook bevat slankbrood volgens de website natuurlijk calcium. In vergelijk met volkorenbrood bevat 1 snee slankbrood evenveel calcium. Witbrood bevat de meeste hoeveelheid calcium. De claims ‘bron van vitamine B2, B6 en kalium’ en ‘bevat natuurlijk calcium’ kunnen dus ook worden toegepast op volkoren- of witbrood, alleen zien we dit niet vaak op de verpakking staan.
Omega 3+6 is een uniek voedingsstof in Slankbrood. Omega 3+6 is in witbrood en volkorenbrood niet te vinden. Omega 3+6 zijn essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat deze vetzuren, net als vitamines (uitgezonderd vitamine D), niet door de mens zelf gemaakt kan worden en met de voeding opgenomen moeten worden. Klinische studies wijzen erop dat een goede verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren in de voeding belangrijk is voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Deze omega 3+6 vetzuren zitten vooral in vette vissoorten(makreel, paling, zalm) en in plantaardige olie (lijnzaadolie). De inname van omega 3+6 wordt door veel mensen niet gehaald, daarom is dit een waardevolle toevoeging. Het is echter niet voldoende om uit alleen Slankbrood de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid omega 3+6 binnen te krijgen.
Ingrediënten
Hieronder staat een overzicht van de ingrediënten die worden gebruikt voor Slankbrood, volkorenbrood en witbrood.Ingrediënten witbrood:
Bloem, melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker.
Ingrediënten volkorenbrood:
Volkorenmeel, melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker.
Ingrediënten slankbrood:
Water, tarwe, teff, haver, rogge, quinoa, spelt, millet, gist, zout.
Als we deze ingrediënten bekijken, zien we dat het verschil tussen Slankbrood en volkoren- en witbrood bestaat uit feit dat in Slankbrood geen margarine en suiker zijn toegevoegd. Dit verklaard mogelijk de lagere calorische waarde van Slankbrood. Er zitten in Slankbrood in vergelijking met volkoren- of witbrood veel verschillende soorten granen.
Waar zorgt Slankbrood voor?
Volgens de fabrikanten van slankbrood vermindert slankbrood de vetvorming, versnelt het de vetafbraak, geeft het energie, vermindert het de lekkere trek en vermindert het de behoefte aan eten. De werking van het Teff en de andere soorten granen zullen zeker voor de nodige verzadiging zorgen. Hierdoor zullen mensen minder snel behoefte krijgen aan eten en lekkere trek. De vraag is of deze verzadiging meer is dan bij het eten van een volkorenboterham. Het verminderen van de vetvorming en versnellen van de vetafbraak is volgens de makers van Slankbrood te wijten aan de zogenaamde in wateroplosbare vezels, de o-vezels die in het oergraan Teff zitten. In ‘normaal’ volkorenbrood gaat een groot deel van deze o-vezels verloren tijdens het bakken. Deze o-vezels zouden ervoor zorgen dat de energie langzamer vrijkomt en daardoor langer een verzadigend gevoel geeft. Hierdoor eet de gebruiker van Slankbrood minder en wordt de vetvorming verminderd en de vetafbraak versnelt. Of de vetafbraak meer versneld door de o-vezels dan de vezels in volkorenbrood is wederom de vraag. Deze o-vezels in Slankbrood kunnen voor mensen met PDS(prikkelbaar darm syndroom) mogelijk een gunstig effect hebben. Doordat Slankbrood vooral bestaat uit wateroplosbare vezels, worden de darmen van deze PDS patiënten minder geprikkeld en ontstaat er minder irritatie (en daardoor minder pijnklachten) aan de darm.Op de website van Slankbrood wordt ook een voorbeeld Slankbrood dag getoond. Hierin wordt een menu beschreven hoe je sneller kunt afvallen. Er wordt bij geadviseerd om Slankbrood te beleggen met weinig of geen toegevoegde suikers en bijvoorbeeld light kaas te gebruiken. Het Slankbrood menu bevat weinig calorieën en daarom zullen mensen die dit menu volgen ook gewicht gaan verliezen.
