Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_93fa2db6d32a4c0cafc93b8e1f495000, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Producten: Gezonde voeding: do's en don'ts

Gezonde voeding: do's en don'ts

Gezonde voeding: do's en don'tsGezonde voeding is van groot belang voor een gezonde levensstijl. Het zorgt ervoor dat het lichaam goed functioneert en dat u fit blijft. Gezonde voeding is belangrijk om op een gezond gewicht te blijven en de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht of diabetes te verkleinen.

Gevarieerd eten

Gevarieerd eten is nodig om je lichaam gezond te houden. Eet je steeds hetzelfde, dan is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen. De basis voor een gevarieerde voeding voor volwassenen bestaat uit:
  • brood: 4-7 sneetjes
  • aardappelen, rijst, pasta, bonen, erwten of couscous: 3-5 opscheplepels
  • groente, rauwkost: 3-4 opscheplepels
  • fruit: 2 vruchten
  • zuivel: 400-500 ml magere melkproducten en 1 plak magere kaas (30+ en 20+ kaas)
  • mager vlees, vis, kip, kalkoen, ei of plantaardige vleesvervangers zoals tempe, tahoe of sojaproducten: 100-120g
  • halvarine, margarine, olie of vloeibare bak- en braadproducten: 20-35g (15g = 1 eetlepel)
  • drinken: 1,5 liter (8 tot 12 glazen, melkdranken inbegrepen)

Op gewicht blijven

Eten is de brandstof voor je lichaam. Als je meer eet dan je lichaam verbrandt, dan kom je aan. Daarom zijn eten en bewegen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Je kan je het beste houden aan de volgende regelmaat als je op gewicht wilt blijven: 3 hoofdmaaltijden en 3 á 4 keer iets tussendoor. Verspreid die hoofdmaaltijden goed over de dag, hoe je planning er ook uit ziet. Probeer slechte tussendoortjes te vermijden en eet als je trek hebt een boterham of een stuk fruit. Snoep of snack je toch wat vaker, neem dan kleine porties. Neem als richtlijn voor een extraatje tot 110 kcal per keer. Neem een calorierijke snack liever als onderdeel van de lunch of het avondeten.

Voor fastfood geldt hetzelfde als voor snoep en snacks: neem het niet te vaak en eet niet te veel. Kies je een normale portie, of neem je de super speciaal met extra saus? En als je dan toch voor die grote portie gaat, neem het dan als hoofdmaaltijd.

Combineer snacks en fastfood met brood, groente, salade of fruit als je grote trek hebt. Dat is gezonder en het vult beter.

De do's en don'ts

[/TH][TH]Do'sDon'ts
Groente
  • Alle soorten verse groente
  • Groente in diepvries
  • Groente a la creme
  • Groente met saus
Fruit
  • Alle soorten vers fruit
  • Fruit in diepvries
  • Fruit in bilk of pot op water of eigen sap
  • Fruit in bilk of pot op siroop
Brood
  • Alle soorten volkorenbrood
  • Roggebrood
  • Volkoren krentenbrood
  • Mueslibrood
  • Volkoren knäckebröd

  • Wit brood
  • Krentenbrood
  • Beschuit
  • Goudbruin
  • Croissant

Graanproducten
  • Brinta
  • Bambix naturel
  • Muesli
  • Cruesli
  • Cornflakes
  • Rice crispies

Aardappelen, rijdt, pasta en peulvruchten
  • Gekookte aardappelen
  • Peulvruchten
  • Zilvervliesrijst
  • Volkorenpasta
  • Gebakken aardappelen
  • Frites
  • Aardappel kroketten
  • Witte pasta
  • Witte rijst

Vlees, kip, eieren en vleesvervangers
  • Kip zonder vel
  • Biefstuk
  • Rosbief
  • Varkensfilet
  • Varkenshaas
  • Varkensfricandeau
  • Hamlap
  • Runderbaklappen
  • Entrecote
  • Tartaar
  • Gekookt ei
  • Valles
  • Tivall
  • Tempe
  • Tofu
  • Noten
  • Peulvruchten
  • Gehakt
  • Hamburger
  • Lamsvlees
  • Doorregen rundvlees
  • Schouderkarbonade
  • Varkenslap
  • Slavinken
  • Worst
  • Gebakken ei

Vleeswaren
  • Beenham
  • Achterham
  • Kipfilet
  • Schouderham
  • Gekookte lever
  • Varkensfricandeau
  • Filet american
  • Biefstuk
  • Rauwe ham
  • Rookvlees
  • Kalkoenfilet
  • Rosbief

  • Worst
  • Leverkaas
  • Leverpastei
  • Pate

Overig broodbeleg
  • Jam
  • Appelstroop
  • Fruit
  • 20+ kaas
  • 20+ smeerkaas
  • Sanwichspread
  • Groente

  • Hagelslag
  • Vruchtenhagel
  • Pindakaas
  • Chocoladepasta

Vis
  • Alle verse vis
  • Vis in diepvries
  • Vis in blik
  • Zoute en zure haring
  • Gestoomde makreel
  • Gerookte zalm
  • Gerookte paling
  • Mosselen
  • Garnalen

  • Vissticks
  • Kibbeling
  • Lekkerbekje

Melkproducten
  • Magere melk
  • Halfvolle melk
  • Karnemelk
  • Magere yoghurt
  • Magere kwark
  • Magere vla met zoetstof
  • Magere vruchtenyoghurt met zoetstof
  • Yoghurtdrank met zoetstof

  • Volle melk
  • Volle yoghurt
  • Volle vla
  • Magere vla met suiker
  • Alle soorten vruchtenyoghurt
  • Alle soorten yoghurtdranken met suiker
  • Chocolademelk
  • Pudding

Kaas
  • 20+ en 30+ kaas
  • 30+ camembert
  • Mozzerella
  • Huttenkase
  • Verse geitenkaas
  • Verse light kaas

  • 48+ kaas
  • Goudse kaas
  • Alle soorten smeerkaas en kosteloze kaas
  • Alle soorten roomkaas
  • 60+ brie
  • Bluefort
  • Roquefort
  • Emmentaler
  • Gruyere
  • Stilton
  • Cheddar
  • Rookkaas

Boter en olie
  • Halvarine
  • Olie
  • Vloeibare margarine
  • Vloeibare bak-, braad- en frituurproducten

  • Margarine in pakjes
  • Roomboter
  • Niet-vloeibare bak-, braad- en frituurproducten

Dranken
  • Water
  • Koffie zonder suiker
  • Thee zonder suiker
  • Light frisdranken

  • Vruchtensap
  • Frisdranken
  • Sportdranken
  • Alcoholhoudende dranken

Tussendoor
  • Fruit
  • Groente
  • Biscuitje
  • Klein speculaasje
  • Eierkoek
  • Ontbijtkoek
  • Evergreen
  • Snack a Jack
  • Rijstwafel
  • Cafe noir
  • Waterijs

  • Stroopwafel
  • Roze koek
  • Mergpijp
  • Cake
  • Chocoladekoeken
  • Sprits
  • Roomijs
© 2011 - 2025 Saskiac, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dbreen, Pixabay
  • Dietiste