Gezonde voeding: do's en don'ts

Gevarieerd eten
Gevarieerd eten is nodig om je lichaam gezond te houden. Eet je steeds hetzelfde, dan is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen. De basis voor een gevarieerde voeding voor volwassenen bestaat uit:- brood: 4-7 sneetjes
- aardappelen, rijst, pasta, bonen, erwten of couscous: 3-5 opscheplepels
- groente, rauwkost: 3-4 opscheplepels
- fruit: 2 vruchten
- zuivel: 400-500 ml magere melkproducten en 1 plak magere kaas (30+ en 20+ kaas)
- mager vlees, vis, kip, kalkoen, ei of plantaardige vleesvervangers zoals tempe, tahoe of sojaproducten: 100-120g
- halvarine, margarine, olie of vloeibare bak- en braadproducten: 20-35g (15g = 1 eetlepel)
- drinken: 1,5 liter (8 tot 12 glazen, melkdranken inbegrepen)
Op gewicht blijven
Eten is de brandstof voor je lichaam. Als je meer eet dan je lichaam verbrandt, dan kom je aan. Daarom zijn eten en bewegen onlosmakelijk met elkaar verbonden.Je kan je het beste houden aan de volgende regelmaat als je op gewicht wilt blijven: 3 hoofdmaaltijden en 3 á 4 keer iets tussendoor. Verspreid die hoofdmaaltijden goed over de dag, hoe je planning er ook uit ziet. Probeer slechte tussendoortjes te vermijden en eet als je trek hebt een boterham of een stuk fruit. Snoep of snack je toch wat vaker, neem dan kleine porties. Neem als richtlijn voor een extraatje tot 110 kcal per keer. Neem een calorierijke snack liever als onderdeel van de lunch of het avondeten.
Voor fastfood geldt hetzelfde als voor snoep en snacks: neem het niet te vaak en eet niet te veel. Kies je een normale portie, of neem je de super speciaal met extra saus? En als je dan toch voor die grote portie gaat, neem het dan als hoofdmaaltijd.
Combineer snacks en fastfood met brood, groente, salade of fruit als je grote trek hebt. Dat is gezonder en het vult beter.
De do's en don'ts
[/TH][TH]Do's | Don'ts | |
---|---|---|
Groente |
|
|
Fruit |
|
|
Brood |
|
|
Graanproducten |
|
|
Aardappelen, rijdt, pasta en peulvruchten |
|
|
Vlees, kip, eieren en vleesvervangers |
|
|
Vleeswaren |
|
|
Overig broodbeleg |
|
|
Vis |
|
|
Melkproducten |
|
|
Kaas |
|
|
Boter en olie |
|
|
Dranken |
|
|
Tussendoor |
|
|