InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Gezonde voeding: do's en don'ts

Gezonde voeding: do's en don'ts

Gezonde voeding: do's en don'ts Gezonde voeding is van groot belang voor een gezonde levensstijl. Het zorgt ervoor dat het lichaam goed functioneert en dat u fit blijft. Gezonde voeding is belangrijk om op een gezond gewicht te blijven en de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht of diabetes te verkleinen.

Gevarieerd eten

Gevarieerd eten is nodig om je lichaam gezond te houden. Eet je steeds hetzelfde, dan is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen. De basis voor een gevarieerde voeding voor volwassenen bestaat uit:
  • brood: 4-7 sneetjes
  • aardappelen, rijst, pasta, bonen, erwten of couscous: 3-5 opscheplepels
  • groente, rauwkost: 3-4 opscheplepels
  • fruit: 2 vruchten
  • zuivel: 400-500 ml magere melkproducten en 1 plak magere kaas (30+ en 20+ kaas)
  • mager vlees, vis, kip, kalkoen, ei of plantaardige vleesvervangers zoals tempe, tahoe of sojaproducten: 100-120g
  • halvarine, margarine, olie of vloeibare bak- en braadproducten: 20-35g (15g = 1 eetlepel)
  • drinken: 1,5 liter (8 tot 12 glazen, melkdranken inbegrepen)

Op gewicht blijven

Eten is de brandstof voor je lichaam. Als je meer eet dan je lichaam verbrandt, dan kom je aan. Daarom zijn eten en bewegen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Je kan je het beste houden aan de volgende regelmaat als je op gewicht wilt blijven: 3 hoofdmaaltijden en 3 á 4 keer iets tussendoor. Verspreid die hoofdmaaltijden goed over de dag, hoe je planning er ook uit ziet. Probeer slechte tussendoortjes te vermijden en eet als je trek hebt een boterham of een stuk fruit. Snoep of snack je toch wat vaker, neem dan kleine porties. Neem als richtlijn voor een extraatje tot 110 kcal per keer. Neem een calorierijke snack liever als onderdeel van de lunch of het avondeten.

Voor fastfood geldt hetzelfde als voor snoep en snacks: neem het niet te vaak en eet niet te veel. Kies je een normale portie, of neem je de super speciaal met extra saus? En als je dan toch voor die grote portie gaat, neem het dan als hoofdmaaltijd.

Combineer snacks en fastfood met brood, groente, salade of fruit als je grote trek hebt. Dat is gezonder en het vult beter.

De do's en don'ts

Do's Don'ts
Groente
  • Alle soorten verse groente
  • Groente in diepvries
  • Groente a la creme
  • Groente met saus
Fruit
  • Alle soorten vers fruit
  • Fruit in diepvries
  • Fruit in bilk of pot op water of eigen sap
  • Fruit in bilk of pot op siroop
Brood
  • Alle soorten volkorenbrood
  • Roggebrood
  • Volkoren krentenbrood
  • Mueslibrood
  • Volkoren knäckebröd
  • Wit brood
  • Krentenbrood
  • Beschuit
  • Goudbruin
  • Croissant
Graanproducten
  • Brinta
  • Bambix naturel
  • Muesli
  • Cruesli
  • Cornflakes
  • Rice crispies
Aardappelen, rijdt, pasta en peulvruchten
  • Gekookte aardappelen
  • Peulvruchten
  • Zilvervliesrijst
  • Volkorenpasta
  • Gebakken aardappelen
  • Frites
  • Aardappel kroketten
  • Witte pasta
  • Witte rijst
Vlees, kip, eieren en vleesvervangers
  • Kip zonder vel
  • Biefstuk
  • Rosbief
  • Varkensfilet
  • Varkenshaas
  • Varkensfricandeau
  • Hamlap
  • Runderbaklappen
  • Entrecote
  • Tartaar
  • Gekookt ei
  • Valles
  • Tivall
  • Tempe
  • Tofu
  • Noten
  • Peulvruchten
  • Gehakt
  • Hamburger
  • Lamsvlees
  • Doorregen rundvlees
  • Schouderkarbonade
  • Varkenslap
  • Slavinken
  • Worst
  • Gebakken ei
Vleeswaren
  • Beenham
  • Achterham
  • Kipfilet
  • Schouderham
  • Gekookte lever
  • Varkensfricandeau
  • Filet american
  • Biefstuk
  • Rauwe ham
  • Rookvlees
  • Kalkoenfilet
  • Rosbief
  • Worst
  • Leverkaas
  • Leverpastei
  • Pate
Overig broodbeleg
  • Jam
  • Appelstroop
  • Fruit
  • 20+ kaas
  • 20+ smeerkaas
  • Sanwichspread
  • Groente
  • Hagelslag
  • Vruchtenhagel
  • Pindakaas
  • Chocoladepasta
Vis
  • Alle verse vis
  • Vis in diepvries
  • Vis in blik
  • Zoute en zure haring
  • Gestoomde makreel
  • Gerookte zalm
  • Gerookte paling
  • Mosselen
  • Garnalen
  • Vissticks
  • Kibbeling
  • Lekkerbekje
Melkproducten
  • Magere melk
  • Halfvolle melk
  • Karnemelk
  • Magere yoghurt
  • Magere kwark
  • Magere vla met zoetstof
  • Magere vruchtenyoghurt met zoetstof
  • Yoghurtdrank met zoetstof
  • Volle melk
  • Volle yoghurt
  • Volle vla
  • Magere vla met suiker
  • Alle soorten vruchtenyoghurt
  • Alle soorten yoghurtdranken met suiker
  • Chocolademelk
  • Pudding
Kaas
  • 20+ en 30+ kaas
  • 30+ camembert
  • Mozzerella
  • Huttenkase
  • Verse geitenkaas
  • Verse light kaas
  • 48+ kaas
  • Goudse kaas
  • Alle soorten smeerkaas en kosteloze kaas
  • Alle soorten roomkaas
  • 60+ brie
  • Bluefort
  • Roquefort
  • Emmentaler
  • Gruyere
  • Stilton
  • Cheddar
  • Rookkaas
Boter en olie
  • Halvarine
  • Olie
  • Vloeibare margarine
  • Vloeibare bak-, braad- en frituurproducten
  • Margarine in pakjes
  • Roomboter
  • Niet-vloeibare bak-, braad- en frituurproducten
Dranken
  • Water
  • Koffie zonder suiker
  • Thee zonder suiker
  • Light frisdranken
  • Vruchtensap
  • Frisdranken
  • Sportdranken
  • Alcoholhoudende dranken
Tussendoor
  • Fruit
  • Groente
  • Biscuitje
  • Klein speculaasje
  • Eierkoek
  • Ontbijtkoek
  • Evergreen
  • Snack a Jack
  • Rijstwafel
  • Cafe noir
  • Waterijs
  • Stroopwafel
  • Roze koek
  • Mergpijp
  • Cake
  • Chocoladekoeken
  • Sprits
  • Roomijs
© 2011 - 2019 Saskiac, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…
Kinderen gezond en in bewegingKinderen gezond en in bewegingIeder ouder wil graag dat zijn of haar kind gezond eet en beweegt. Hoe kunt u in de hand houden dat uw kind niet te dik…
Vrouw en voeding: maaltijdschijfVrouw en voeding: maaltijdschijfDe maaltijdschijf wordt vaak gebruikt als een indicatie voor een gezond voedingspatroon. In Nederland is de maaltijdschi…
Gezonde voeding is belangrijkWe hebben er allemaal de mond vol van ‘gezonde voeding’, want Nederland wordt te dik. Toch gaan de hamburgers, frieten e…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dbreen, Pixabay
  • Dietiste

Reageer op het artikel "Gezonde voeding: do's en don'ts"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Alice Mattijs, 26-03-2012 12:54 #1
Ik heb gehoord dat je bij het eten van je lunch (bv. bruin brood met beleg) beter geen melkprodukten kunnen drinken, omdat het ijzer uit het brood door melkprodukten wordt afgebroken. Ook zou het niet goed zijn fruit na je lunch te eten, omdat dat gisting in de darmen veroorzaakt. Ik ben benieuwd wat de antwoorden op mijn vragen zijn. Vriendelijk dank!

Infoteur: Saskiac
Laatste update: 28-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!