Hoe gezond zijn groene appels?

Hoe gezond zijn groene appels? We kennen de glanzende groene appels die liggen bij groenteboeren, de markt of in de supermarkt. Toch eten we meer rood/gele appels. Welke soorten groene appels bestaan er en waarom zijn ze beter voor de gezondheid? Een artikel over de groene appel.

Soorten

De meeste appels zijn in de rood/gele kleuren zoals we die kennen van Jonagold. De meeste soorten hebben die kleur, maar een aantal heeft een groene kleur. Van fel groen tot een groene ondertoon met rood of roestkleurige vlekken. Een aantal soorten groene appels wordt hieronder beschreven.

Granny Smith

Waarschijnlijk is de meest bekende groene appel de Granny Smith. Deze appel heeft een felgroene kleur en over het algemeen een licht zure tot zure smaak, afhankelijk van het seizoen. De appel is genoemd naar haar telers de familie Smith uit Australië halverwege de 19e eeuw. De appel kan na afspoelen worden gegeten of gekookt in gerechten. Door de hoeveelheid vitamine C is het ook een appel die geliefd is in salades omdat de appel niet snel bruin kleurt.

Greenstar

Een relatief nieuw groen appelsoort is de Greenstar, vandaar ook nog vrij onbekend. Het is een appel die veel minder zuur is dan de Granny Smith en veel sappiger. Ook deze appel verkleurt niet als het vruchtvlees bloot ligt, nog minder snel zelfs dan de Granny Smith. Deze appel bevat een hoge hoeveelheid vitamine C en is daarom uitermate gezond. Het nadeel van deze appel is dat deze niet overal makkelijk te verkrijgen is.

Goudreinette

Dit is een appel die niet bekend staat om zijn felgroene kleur. Het is een grote appel met een schil die kan variëren van gelig tot roestkleurig. Dit is ook een goede handappel en wordt ook veel gebruikt om er appelmoes of appelsap van te maken. De appels voor de laatste twee doeleinden worden verkocht verdienen meestal niet de schoonheidsprijs, maar de kwaliteit is meestal niet slecht.

Waarom zijn groene appels gezond?

Groene appels worden geprezen als gezonde lekkernij, maar waarom zijn ze zo gezond? Als eerste door de hoge aanwezigheid van vitamine C. Vooral groene appels bevatten een hoge hoeveelheid vitamine C en dat is goed voor de gezondheid. Ook zitten er in groene appels antioxidanten die belangrijk zijn voor ons lichaam. Deze antioxidanten beschermen ons tegen de moleculen in ons lijf die onze cellen aanvallen en willen beschadigen.

Waarvoor zijn groene appels goed?

Groene appels zijn zoals hierboven genoemd verstrekkers van vitamine C en antioxidanten. Deze beschermen het menselijk lichaam tegen met name hart- en vaatziekten, want ze verlagen het cholesterolgehalte. Vooral mensen die snel last kunnen krijgen van hart- en vaatziekten zijn gebaat bij het eten van groen fruit en met name een groene appel. Ook remt een groene appel de ergste trek en zijn ze goed geschikt als gezond tussendoortje voor bij een dieet.

Waar moet je voor oppassen bij het eten van groene appels?

Het zuur van groene appels kan de tanden behoorlijk aantasten. Het zuur komt vanuit de appel en samen met de omzetting van de suikers uit de appel in zuren, kan het gebit een flinke klap krijgen. Een tip na het eten van een appel is het spoelen van de mond met een paar slokken water. Af te raden is om tanden te gaan poetsen na het eten van een appel. De tanden moeten tijd hebben om te herstellen van de zuuraanval. Dus eet gezond, eet met mate!

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf appelsap makenZelf appelsap makenDit is een recept om zelf appelsap te maken zonder sapcentrifuge. Kook simpelweg de geschilde appels en binnen drie uur…
Waar zijn appels goed voor?Waar zijn appels goed voor?Appels zijn één van de bekendste soorten fruit en de meeste mensen lusten het wel. Appels zijn er in verschillende soort…
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…
Toetjes met fruitToetjes met fruitDe zomer is bij uitstek een periode om de maaltijd met een fris en gezond toetje af te sluiten. Wat beter dan het toetje…

Elke dag Vitamine C! Kan onvruchtbaarheid bestrijden?Elke dag Vitamine C! Kan onvruchtbaarheid bestrijden?Vitamine zijn stoffen die in kleine hoeveelheden in ons voedsel voorkomen. Het zijn stoffen die essentieel zijn voor een…
Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerFeiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerIs rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch…
Annfinance (119 artikelen)
Laatste update: 12-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.