Kinderfeestje: Het ridderfeest!

Kinderfeestje: Het ridderfeest! Een ware belevenis voor stoere en dappere kinderen is het ridderfeestje dat op elk grasveld gevierd kan worden. Het is eenvoudig en goedkoop en tegelijk boordevol spanning, actie, uitdaging en afwisseling. Kortom; het ideale kinderfeestje voor stoere, actieve kinderen!

Benodigdheden

 • stevige touwtjes
 • perforator
 • scharen
 • nietjestang
 • kartonnen dozen
 • isolatiefolie voor achter een radiator. Per kind is er 60 cm folie nodig van 25 centimeter hoog.
 • bamboestokjes van 60 cm en van 40 cm
 • buisisolatie; 50 cm per kind
 • rood-wit lint
 • eventueel twee stokpaardjes

Knutselen

De kinderen gaan het volgende maken:
 • een helm: Deze wordt gemaakt van de isolatiefolie. Handig is om vooraf de stukken op het juiste formaat te knippen. De kinderen kunnen zelf op de plaats van hun ogen een ovale uitsparing uitknippen waar ze door kunnen kijken en waar ook hun neus door past. Deze zit precies in het midden van de folie. Het folie wordt aan de achterkant vast geniet op het juiste formaat voor elk kind. Niet het op meerdere plaatsen vast, want het kan vrij gemakkelijk losgetrokken worden.
 • een zwaard: De buisisolatie dienst als zwaard. Je kunt dit het beste zelf vast op maat snijden voordat het feestje begint.
 • een schild: Snij uit de dozen vierkante stukken van minimaal 35 bij 45 cm. Teken hierop de vorm van een schild met een dikke stift. De kinderen kunnen dit zelf uitknippen. Als het uitgeknipt is, maken de kinderen met de perforator in het midden aan beide zijden van het karton twee gaatjes. Doe hier een touwtje doorheen van zon 25 cm en knoop dit op het juiste formaat vast zodat de arm er door heen kan. De lus die met de hand wordt vastgehouden mag iets kleiner zijn.
 • Pijl en boog: Met de stokjes van 60 cm en een touwtje van zon 80 cm kan een boog worden gemaakt. Kinderen die het touwtje zelf nog niet strak kunnen spannen, zullen wat hulp nodig hebben. Wikkel het touwtje aan het uiteinde stevig om de bamboestok zodat het touwtje niet los gaat wanneer de boog in gebruik is. Snij zelf in de stokjes van 40 cm een gleufje. Deze dienen als pijl.

Voorbereiding

 • Zorg er voor dat alle benodigde vormen voor getekend en voorgeknipt zijn.
 • Maak vast een boog met wat pijlen.
 • Zorg voor een ridderachtige sfeer in huis. Doe bijvoorbeeld de gordijnen dicht en plaats kaarsen op hoge planken of zet een olielampje of schemerlampje aan.
 • Zelf speel je de ervaren ridder die de kinderen hun opleiding tot echte ridder geeft!

Leidt zo het feestje in. Eet bijvoorbeeld de taartjes in het halfdonker. Verstop de cadeautjes en laat de jarige in het donker er naar zoeken met een zaklamp. Spanning ten top!

Het ridderfeest

Kom zelf binnen, getooid met een stapel zwaarden en een boog met pijlen. Zet een zware ridderstem op en vertel dat je de kinderen komt leren om een echte ridder te zijn! Voordat ze ridder worden moeten ze eerst laten zien dat ze goed hun gereedschap kunnen maken, want wie niet met riddergereedschap overweg kan, wordt ook geen goede ridder! Vervolgens wordt alle riddertoebehoren gemaakt. Prijs de kinderen die goed hun best doen als echte ridders!

De proeve van bekwaamheid

Nu de kinderen hun riddertoebehoren hebben, moeten ze leren hier goed mee om te gaan. Daarom, moeten ze een proeve van bekwaamheid ondergaan! Dit vindt buiten plaats op een grasveld.

Hier leren de kinderen eerst dat ze netjes en rustig naast elkaar moeten staan als u Op de plaats RUST! roept. De kinderen moeten netjes recht staan met hun zwaard naast hun zij omhoog. Dit kun je gebruiken op elk moment dat de kinderen weer stil moeten worden of als er een andere activiteit begint.

Boogschieten

Begonnen wordt met boogschieten. Leg het rood-witte lint 3 meter van de kinderen af. Laat de kinderen eerst een soort eed afleggen. Dit kan iets als volgt zijn: Beloven jullie dat jullie nooit en te nimmer op iemand zullen schieten zoals het waardige ridders betaamt? Ook niet op jullie moeder? Of bedenk wat anders leuks om de aandacht er bij te houden.

Schiet zelf eerst een pijl af en leg nauwkeurig uit hoe dit moet gebeuren. Vervolgens mogen de kinderen een paar keer schieten om te oefenen. Hierna komt de proef. Wie kan over de witte lijn schieten? Verplaats de lijn indien nodig verder weg om te bepalen wie de winnaar is. Je kunt ook een roos van karton maken waar de kinderen op moeten schieten. De ervaring leert echter dat het enige oefening vereist voordat kinderen goed een pijl kunnen schieten.

Zwaard vechten

Hierna wordt het zwaard vechten geoefend. De kinderen moet trots rechtop staan met een hand in de zij en het zwaard naar voren. Zo lopen ze beheerst naar voren. De kinderen mogen twee aan twee oefenen. Geef hier en daar tips aan ze zodat ze er niet alleen maar als een wilde op los slaan, maar ook echt gaan zwaard vechten. Wie de punt van het zwaard tegen zich aan voelt is de verliezer en valt op de grond

Riddertoernooi

Nu volgt een heus riddertoernooi. Twee ridders staan elk aan het uiteinde van het roodwitte lint. Ze moeten niet aan dezelfde kant staan. Leuk is als je hierbij twee stokpaardjes gebruikt. De kinderen zitten op het stokpaardje en moeten elkaar van het paard afstoten met hun zwaard. Ze rennen hiervoor op elkaar af en stoten hun zwaard over het lint heen naar elkaar.
Nu valt er in de praktijk geen enkel kind van zijn stokpaard, maar dat is juist leuk. Zo winnen alle kinderen!

Aan het eind kan een gevecht gehouden worden van alle kinderen tegen jezelf. Uiteraard winnen de kinderen. Ook leuk is om een keer dood neer te vallen voordat de kinderen u bereikt hebben. Ze zullen dan weer terug lopen en juichen. Op dat moment val je hen alsnog aan!

Tot ridder slaan

Aan het einde van het toernooi hebben alle kinderen hun proeve van bekwaamheid volbracht. Daarom worden alle kinderen tot ridder geslagen. Maak ook hier een leuke en grappige gebeurtenis van. Laat de kinderen op hun knieën zitten en tik ze met je eigen zwaard op hun schouder.Feliciteer hen met het behalen van dit prachtige resultaat. Geef ze eventueel nog een mooi ridderlint mee naar huis en het feest is compleet!
© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Het organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestje of partijtje kan een lastige zaak zijn. Het vergt vaak veel denk en regelwerk. All…
Goedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroGoedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroAls een kind jarig is dan moet er een feestje gegeven worden. Je zoon of dochter verdient immers een uniek kinderfeestje…

Stichting Haarwensen krijgt vlecht voor pruikStichting Haarwensen krijgt vlecht voor pruikStichting Haarwensen verzamelt haar om er pruiken voor kinderen die kaal zijn van te laten maken. Anna Christina van Ame…
Waterpokken (varicella) is een zeer besmettelijke ziekteWaterpokken (varicella) is een zeer besmettelijke ziekteWaterpokken is een kinderziekte die door een virus wordt veroorzaakt: het varicella-zostervirus. Het is een erg besmette…
Bubo (94 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.