De kinderen bezig houden tijdens de kerstvakantie

De kinderen bezig houden tijdens de kerstvakantie Tijdens de kerstvakantie wordt er veel geluierd, gegeten en uitgeslapen, maar ja, daar krijg je vaak vervelende kinderen van. Dus af en toe zal er tijdens de kerstvakantie ook wat ondernomen moeten worden. Hier volgen wat tips voor leuke uitjes en activiteiten voor de kerstvakantie en gelukkig hoef je er niet altijd voor naar buiten.

Restaurantje spelen

Ga eens samen met de kinderen in de keuken staan. Er vallen heel wat maaltijden te bedenken waarbij de kinderen kunnen helpen. Maak bijvoorbeeld eens tapas, dan kunnen de kinderen een knakworstje in bladerdeeg wikkelen, een fruitsalade maken en een wrap maken met gerookte zalm, sla en kruidenkaas. Of maak een high tea. Er zijn verschillende kant en klaar pakketten te koop voor muffins, brownies, taart en scones. Wanneer je de kinderen ook nog zelf de placemats laat kleuren en de menukaarten laat schrijven, zijn ze er een hele tijd mee zoet.

Knutselen

  • Kerststukje maken Hiervoor koop je een stuk oase wat je even in het water legt zodat het zichzelf vol kan zuigen. Een kaars als basis en verder kan je allerlei takken uit de tuin gebruiken om het kerststukje op te vullen. Vul eerst de oase met groen takken en steek als laatste de versieringen (mini-kerstballen, klein knuffeltje, besjes, al dan niet beschilderde dennenappels) erin.
  • Versieringen maken voor in de kerstboom Hiervoor kan je dennenappels of oude CD's verven en met glitter versieren. Je kan zelf een ster knippen en versieren of een cirkel uit karton knippen en deze versieren met stukjes gekleurd papier en glitterlijm. Een draadje eraan en je kan het allemaal in de boom hangen.

Naar buiten

  • Door het bos wandelen is in elk seizoen leuk, ook in de winter. Misschien vind je zelfs nog mooie bladeren, dennenappels en takken voor in een kerststukje.
  • In veel plaatsen wordt er een kunstschaatsbaan gerealiseerd in de kerstvakantie. Hier kan je je samen met de kinderen een aantal uren prima vermaken. Voor de kleintje die nog niet kunnen schaatsen zijn er vaak pinguïns of stoeltjes beschikbaar waaraan ze zich vast kunnen houden.
  • Sommige straten zijn prachtig versierd en verlicht tijdens de feestdagen. Je doet je kinderen een groot plezier met een avondwandeling door deze prachtig verlichte straten.
  • Mocht het sneeuwen dan zijn er natuurlijk legio mogelijkheden om je buiten bezig te houden met sneeuwballen gooien, sleetje rijden, sneeuwpoppen maken en iglo's bouwen.
  • Er worden in vrijwel iedere gemeente vaste activiteiten georganiseerd in de kerstvakantie waar je met de kinderen naar toe kan gaan, zoals een kerstbomenverbranding, de nieuwjaarsduik, een kerstmarkt of een levende kerststal.

Dagje uit

Rond de kerst draaien er vaak leuke kinderfilms in de bioscoop en wanneer je behoefte hebt aan wat meer activiteit zou je een zwembad kunnen bezoeken. Tuincentra zijn rond de kerstdagen vaak mooi aangekleed en veel kinderen kijken er hun ogen uit. Voor veel gezinnen is de kerk op kerstavond een jaarlijks terugkerende traditie.

Pretparken en musea

Veel pretparken en musea doen iets speciaals voor de kerst. Denk bijvoorbeeld aan de Winter Efteling. Het Spoorwegmuseum zorgt rond de kerstdagen meestal voor een heuse schaatsbaan, Artis kent de Winteravonden, het Science Centre Delft verzorgt vaak kerstvakantieworkshops en Kasteel Keukenhof heeft vaak een Kerstfair. Wanneer je nog bakinspiratie nodig hebt kan je het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem bezoeken. Kijk voor de actuele informatie op de website van de desbetreffende attractie.

Luieren

Verder is er natuurlijk niks mis met uit slapen, voor de televisie hangen, computeren, voorlezen, spelletjes doen en een goed boek lezen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstactiviteiten voor kinderenKerstactiviteiten voor kinderenDe winter komt weer naar ons land en de kerst staat voor de deur! Kerstmis wordt gevierd op 25 en 26 december. Kan kerst…
10 leuke gezinsuitjes voor in de kerstvakantie10 leuke gezinsuitjes voor in de kerstvakantieDe kerstvakantie is bij uitstek een periode om er gezellig op uit te gaan met het gezin. Niet alleen de kinderen, maar o…
Kerstvakantie en nieuwjaarsduik op AmelandKerstvakantie en nieuwjaarsduik op AmelandAmeland biedt in de kerstvakantie diverse activiteiten voor jong en oud, voor gast en eilander. Daarnaast zijn de dorpen…

Mijn kind is hoogbegaafdMijn kind is hoogbegaafdWanneer een kind op intelligentietests een score van 130 of hoger scoort (in de hoogste twee percentielen vallend) wordt…
Hartslag bij kinderenHartslag bij kinderenWaarom klopt het hart van een kind zo veel sneller als dat van een volwassene? Hoe meet je bij een kind de gemiddelde ha…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 02-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.