Make-A-Wish – Doe een wens

Make-A-Wish – Doe een wens Make-A-Wish Nederland doet z’n uiterste best om allerliefste wensen te vervullen van kinderen die ziek zijn. De organisatie richt zich daarbij op kinderen van 3 tot 18 jaar. Make-a-Wish heeft verschillende maatschappelijke partners, zoals de Vriendenloterij. Make-a-Wish is de voortzetting van de stichting Doe een Wens. Make-A-Wish Nederland mag het CBF-keurmerk dragen en is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Wensen vervullen van zieke kinderen


Make-A-Wish voor een magisch effect

De vervulling van een wens en het uitkomen van een droom heeft een magisch effect op kinderen die een levensbedreigende ziekte hebben. Voor elk kind is het vervullen van een wens iets heel bijzonders, maar voor een heel ziek kind is het positieve effect nog groter. De vervulling van de wens en het plezier dat dit met zich meebrengt, geeft het zieke kind kracht.

Vrijwilligers organisatie

De organisatie Make-A-Wish die wensen van kinderen vervult, draait op vrijwilligers. Elke wens vraagt een creatieve inzet en oplossing van vele problemen. Vrijwilligers zetten zich daarvoor in. Een gedegen voorbereiding zorgt dat alles op rolletjes verloopt. De kinderen en jongeren die ziek en daardoor kwetsbaar zijn, moeten een geweldige dag hebben en moeten de problemen voor eventjes vergeten.

Innerlijke kracht van kinderen versterken

Wat Make-A-Wish als doel heeft met de wensen, is het aanwakkeren van de innerlijke kracht van kinderen. In dit geval gaat het om zieke kinderen, die veel te maken hebben met zorgen, ziekenhuisopname, medicijnen en die niet meer kunnen wat ze voorheen wel konden. Elke wens is uniek, omdat hij ontsproten is aan de fantasie van een kind. De vrijwillige wensvervullers gaan vervolgens met de wens aan de slag en maken er een uit te voeren project van waar broertjes en zusjes en ouders van het zieke kind bij worden betrokken. Zij mogen mee genieten. De herinnering aan de wens blijft een leven lang hangen bij allen die er bij betrokken zijn.

Geld en donatie

Het uitvoeren van de wens-projecten kost natuurlijk geld, ook al werken er vele mensen vrijwillig aan mee. Make-A-Wish Nederland wil graag zoveel armslag hebben, dat het voor álle kinderen en jongeren met een levensbedreigende ziekte een wens kan vervullen. Rondom een wens zijn er vele praktische zaken die geld kosten en daarom is Make-A-Wish blij met elke donatie. Make-A-Wish is altijd op zoek naar donateurs of mensen die een actie op touw willen zetten om geld in te zamelen waarmee dan weer een wens vervuld kan worden. Ouders van een wenskind hoeven niet mee te betalen aan de wens.

Doe een Wens opgericht

Make-A-Wish is in 1989 opgericht als de Doe een Wens stichting. Er zijn inmiddels al vele duizenden wensen vervuld. In december 2012 stond de teller op 4600 en elk jaar komen daar meer dan 500 wensen bij. In Nederland werken daar 400 vrijwilligers aan mee. Wereldwijd zijn er al 240.000 wensen vervuld sinds de oprichting van de internationale Make-A-Wish organisatie in 1980. Wereldwijd zijn er 30.000 vrijwilligers werkzaam bij de stichting.

Vrijwilligers

Er is een netwerk van vrijwilligers dat is opgedeeld in regio’s. Vrijwilligers zetten hun deskundigheid in, in de streek waar ze wonen.
Make-A-Wish Nederland heeft een enorm vrijwilligersnetwerk met verschillende deskundigheid:
 • Wenshaler
 • Bron: Make a WishBron: Make a Wish
  Wensvervuller
 • Regio coördinator
 • Regio actie coördinator
 • Regio vrijwilliger
 • Media vrijwilliger
 • Wensgroep coördinator
 • Instructeurs wenshalen en wensvervullen
 • Wensverslag vrijwilliger
 • Fotoboek vrijwilliger
 • Fotograaf vrijwilliger
 • Schipholbegeleider
 • Buitenland vrijwilliger
 • Serviceclub vrijwilliger
 • Kantoorvrijwilliger

Wensen

Er zijn verschillende wensen mogelijk. Ze zijn in te delen in categorieën.
De wensen vallen in één van volgende categorieën:
 • Ik zou graag naar … willen (Disneyland Parijs, Ajax)
 • Ik zou graag … willen ontmoeten (een bekende Nederlander, Penny’s Shadow)
 • Ik zou graag een ... willen hebben (laptop, boomhut)
 • Ik zou graag iets willen doen, namelijk ... ( olifanten voeren in het circus, vliegen in een helikopter )
 • Ik zou graag een ... willen zijn (prinses voor een dag, kapitein voor een dag)

Kinderen

Kinderen die in aanmerking komen voor Make-A-Wish zijn kinderen:
 • met een levensbedreigende ziekte
 • die minimaal op het niveau van een 3-jarige functioneert
 • die in Nederland wonen of verblijven
 • die minimaal 3 en maximaal 17 jaar oud zijn
 • die nog niet eerder een wens heeft laten vervullen door Make-A-Wish Nederland

Contactgegevens

Make-A-Wish

Make-A-Wish Nederland
Postadres
Postbus 13
1200 AA Hilversum

Bezoekadres
Frits Spitsstraat 1
1217 WC Hilversum
035 20 35 300

Mailadres info@makeawishnederland.org

Kamer Van Koophandel 41.13.13.21 te Rijnland
IBAN RABObank NL48 RABO 0366 0212 22
IBAN ING NL11 INGB 0000 0253 33

Ameland en Penny's Shadow

Op 10 december 2012 vervult Make-A-Wish Nederland de wens van Alyssa uit Overijssel. Zij wil graag naar de paarden op Ameland en ze wil de filmset van Penny’s Shadow zien. Alyssa wordt met een roze limousine opgehaald in haar woonplaats in Overijssel en vaart met de boot van 11.30 uur naar Ameland. Op het eiland gaat ze met de Landrover van Cosi-Tax – bekend van de film, want Lisa, Tessa en hun moeder met Rakker achterin komen ermee naar Ameland – naar een van de filmlocaties en daarna bezoeken ze de filmset van Penny’s Shadow en ontmoet ze het paard Maaike, de stand in van Shadow. Alyssa krijgt een rondleiding op de set en vaart om 16.00 uur met de watertaxi terug naar het vaste land.

FC Groningen en Make-A-Wish

FC Groningen en Make-A-Wish Nederland zijn sinds september 2010 partners van elkaar en bleven dat tot 2015. In het voetbalseizoen 2013 - 2014 krijgt Make-a-Wish zelfs toestemming van hoofdsponsor Essent om met het logo op de voorkant van het groen-witte voetbalshirt van de Groningers te staan. De stichting en de voetbalclub zijn het maatschappelijk partnerschap voor vier jaar aangegaan. Behalve dat de stichting via de shirtreclame in beeld komt, werkt FC Groningen mee aan gala's, doet het benefietwedstrijden en collectebussen acties en geeft de club medewerking aan andere activiteiten waarbij de opbrengst voor Make-A-Wish is bestemd.
De shirtreclame heeft bijgedragen aan de naamsbekendheid van de stichting die zijn naam veranderde van Doe een Wens stichting naar Make-A-Wish.

CBF en ANBI

Make-A-Wish Nederland is een goede doelen organisatie die het CBF-keurmerk mag dragen van Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Alleen fondsenwervende organisaties, die op verantwoorde wijze geld inzamelen voor een goed doe kunnen dat keurmerk krijgen. Make-A-Wish Nederland is tevens aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Door die ANBI-erkenning kunnen donateurs geven met belastingvoordeel.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie: Penny's ShadowIn de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
De Verdronken paarden Ameland in stripalbumDe Verdronken paarden Ameland in stripalbumHet verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film d…
Amelander première van de film Penny’s ShadowAmelander première van de film Penny’s ShadowPenny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kem…

Fabels over borstvoedingFabels over borstvoedingBen je van plan om na de bevalling borstvoeding te gaan geven? Of heb je sinds kort een baby aan de borst? In dat geval…
Rouw bij jonge kinderen en kinderen met autismeRouw bij jonge kinderen en kinderen met autismeIn dit artikel vindt je informatie en tips met betrekking tot jonge kinderen en de dood, Veel kinderen komen met de dood…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Make a Wish
 • Make-A-Wish
 • VVV Ameland
 • Persbureau Ameland
 • http://www.makeawishnederland.org/over-ons/wie-zijn-wij/cbf-anbi/ geraadpleegd op 23 april 2016
 • https://www.fcgroningen.nl/nieuws/partnership-fc-groningen-en-make-a-wish-succesvol-afgesloten/2 geraadpleegd op 18 februari 2019
 • Afbeelding bron 1: Make a Wish
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.