Fabels over borstvoeding

Fabels over borstvoeding Ben je van plan om na de bevalling borstvoeding te gaan geven? Of heb je sinds kort een baby aan de borst? In dat geval komt er een onophoudelijke stroom aan informatie op je af. Consultatiebureau's, verloskundigen, oma's en andere moeders: ze overladen je met informatie over borstvoeding. Hun verhalen zitten boordevol waarheden én onwaarheden. Je krijgt er hangborsten van, mag geen alcohol drinken en wat kilo's afvallen: vergeet het maar! Daar kun je als kersverse moeder best onzeker van worden, want wat is nu waar? Daarom de meest hardnekkige fabels op een rij, met uitleg hoe het wel zit.

Fabel 1: Als je borstvoeding geeft kun je niet zwanger worden

Helaas, veel vrouwen zijn in deze fabel getrapt met een zwangerschap tot gevolg. Dat komt omdat er een kern van waarheid in zit. In principe onderdruk je met de borstvoeding de eisprong, waardoor een zwangerschap is uitgesloten. Maar er zitten wel een aantal gemene addertjes onder het gras. Zo moet je baby jonger zijn dan een half jaar, uitsluitend borstvoeding op verzoek krijgen en mag er niet meer dan zes uur tussen de voedingen zitten. En dan nog heb je geen garanties.

Fabel 2: Alcohol is taboe

Zolang er minimaal drie uur tussen de twee voedingen zit, kan je een glaasje drinken. Je lichaam heeft die tijd nodig om de alcohol van een consumptie af te breken. Met een beetje planning en eventueel de kolf, lukt dat prima.

Fabel 3: Geen zin in seks

Eerst zat negen maanden lang een dikke buik in de weg, nu gooit de borstvoeding roet in het seksleven. Maar dat is onzin! Bij borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij, waardoor je juist meer zin in seks zou moeten krijgen. Niet herkenbaar? Wijt het niet aan de borstvoeding, maar aan het moederschap. Want gebroken nachten en dozijnen poepluiers zijn de ultieme passion-killer. Gelukkig is dat maar tijdelijk en komt je seksleven weer helemaal goed. Echt waar.

Fabel 4: Niet lijnen

Nu je mooie, zwangere buik veranderd is in een zielig hoopje vel met vet wil je niks liever dan je oude figuur terug. Maar lijnen mag niet, toch? Er zouden dan afvalstoffen in de melk komen en dat is slecht voor je baby. Je moet wel een ontzettend crash-dieet volgen, wil dat gebeuren. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het geven van borstvoeding bescherming biedt tegen deze schadelijke stoffen. Het probleem bij streng lijnen is eerder dat de melkproductie terugloopt en je baby dus niet genoeg binnen krijgt. Rustig afvallen kan wel, zon 500 gram per week, oftewel 2 kilo per maand is zelfs prima. Volgens sommige lactatiekundigen mag je zelfs nog iets meer afvallen.

Fabel 5: Gebruik geen tepelhoedje

Door sommige lactatiekundigen verguisd, want de baby zou daardoor minder melk binnen krijgen. Maar voor veel vrouwen bij wie de borstvoeding niet lukt, is het dé oplossing. Het ziet er wel een beetje raar uit, zon plastic tuitje over je tepel en je bent heel wat momenten zoet met het uitkoken van die dingen, maar meestal is het tijdelijk. De meeste moeders kunnen na een aantal weken weer voeden zonder.

Fabel 6: Geen melk

Hoeveel krijgt mijn kind binnen? Krijgt ie überhaupt iets binnen?! Voor de meeste vrouwen is dat de reden om te stoppen met borstvoeding. Dat is jammer, want in principe hebben alle vrouwen meer dan genoeg melk. Slechts 2 procent van de vrouwen maakt daadwerkelijk te weinig aan, de overige 98% kan voldoende aanmaken. Als een kindje niet goed groeit, ligt dat eerder aan het feit dat hij de melk niet goed uit de borst weet te krijgen. Een goede lactatiekundige heeft het jou en je kindje zó geleerd. En mocht je melk terug lopen, omdat je moe of wat grieperig bent? Dan is er maar één oplossing: aanleggen, aanleggen en aanleggen.

Fabel 7: Van borstvoeding krijg je hangborsten

Het is niet alleen de zorg van vrouwen, maar ook sommige mannen maken zich er stiekem druk over. Daarom voor eens en altijd: van borstvoeding krijg je géén hangborsten. Sterker nog, natuurlijk herstel, borstvoeding dus, is voor je borsten het beste. Na de borstvoedingsperiode komt het klierweefsel weer tot rust en krijgen veel vrouwen hun oude, vertrouwde borsten weer terug. Heb je toch hangborsten gekregen? Dan komt dat eerder door de zwangerschap, een periode waarin borsten flink in grote kunnen toenemen.

Fabel 8: Werk en borstvoeding is niet te combineren

Makkelijk is het niet, maar het kán wel. In de wet is het kolfrecht goed geregeld en gelukkig houden steeds meer bedrijven rekening met hun werkende moeders. Heb je toch een baas die vindt dat de bezemkast een prima plek is om te kolven? Wijs hem dan eens op het Amerikaanse onderzoek waaruit blijkt dat moeders die borstvoeding geven vaker op het werk aanwezig zijn, omdat hun babys door de borstvoeding minder vaak ziek zijn. Nu hij weer!

Fabel 9: Door een borstvergroting kan je geen borstvoeding meer geven

Goed nieuws: je kunt borsten als Pamela Anderson hebben en toch borstvoeding geven. Wel hangt het er vanaf hoe de operatie is uitgevoerd, want in de buurt van de tepels kunnen melkkanalen beschadigd worden. Ook kunnen er na de operatie harde, blijvende plekken in de borsten ontstaan, waardoor borstvoeding een stuk lastiger wordt. Maar in de meeste gevallen is er niks aan de hand en werken je borsten hetzelfde als bij vrouwen zonder implantaten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mikster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen voor de moeder van het geven van borstvoedingVoordelen voor de moeder van het geven van borstvoedingOver borstvoeding is al veel geschreven. Over het algemeen is het wel bekend dat borstvoeding het beste is voor de baby.…
De voordelen van borstvoeding voor moeder en kindDe voordelen van borstvoeding voor moeder en kindMoedermelk is beter voor het kind dan flesvoeding die uit een potje komt. Maar het heeft voor de moeder ook gezondheidsv…
Borstvoeding: De natuurlijkste startWat is er natuurlijker dan borstvoeding? Het is het gezondste wat een baby kan krijgen! Borstvoeding heeft vele voordele…
Feiten en fabels over hoofdhaarFeiten en fabels over hoofdhaarOns hoofdhaar is belangrijk voor ons. Wie mooi haar heeft is daar trots op. Als we een slechte dag hebben omdat het haar…

Hoe oud moet een kind zijn om een beugel te dragen?Hoe oud moet een kind zijn om een beugel te dragen?Wat is de ideale leeftijd voor een kind met een scheef gebit om met een beugel te beginnen? Wat is verstandig als je sta…
Make-A-Wish  Doe een wensMake-A-Wish Doe een wensMake-A-Wish Nederland doet zn uiterste best om allerliefste wensen te vervullen van kinderen die ziek zijn. De organisa…
Mikster (27 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.