Fabels over borstvoeding
Ben je van plan om na de bevalling borstvoeding te gaan geven? Of heb je sinds kort een baby aan de borst? In dat geval komt er een onophoudelijke stroom aan informatie op je af. Consultatiebureau's, verloskundigen, oma's en andere moeders: ze overladen je met informatie over borstvoeding. Hun verhalen zitten boordevol waarheden én onwaarheden. Je krijgt er hangborsten van, mag geen alcohol drinken en wat kilo's afvallen: vergeet het maar! Daar kun je als kersverse moeder best onzeker van worden, want wat is nu waar? Daarom de meest hardnekkige fabels op een rij, met uitleg hoe het wel zit.
Fabel 1: Als je borstvoeding geeft kun je niet zwanger worden
Helaas, veel vrouwen zijn in deze fabel getrapt met een zwangerschap tot gevolg. Dat komt omdat er een kern van waarheid in zit. In principe onderdruk je met de borstvoeding de eisprong, waardoor een zwangerschap is uitgesloten. Maar er zitten wel een aantal gemene addertjes onder het gras. Zo moet je baby jonger zijn dan een half jaar, uitsluitend borstvoeding op verzoek krijgen en mag er niet meer dan zes uur tussen de voedingen zitten. En dan nog heb je geen garanties.
Fabel 2: Alcohol is taboe
Zolang er minimaal drie uur tussen de twee voedingen zit, kan je een glaasje drinken. Je lichaam heeft die tijd nodig om de alcohol van een consumptie af te breken. Met een beetje planning en eventueel de kolf, lukt dat prima.
Fabel 3: Geen zin in seks
Eerst zat negen maanden lang een dikke buik in de weg, nu gooit de borstvoeding roet in het seksleven. Maar dat is onzin! Bij borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij, waardoor je juist meer zin in seks zou moeten krijgen. Niet herkenbaar? Wijt het niet aan de borstvoeding, maar aan het moederschap. Want gebroken nachten en dozijnen poepluiers zijn de ultieme passion-killer. Gelukkig is dat maar tijdelijk en komt je seksleven weer helemaal goed. Echt waar.
Fabel 4: Niet lijnen
Nu je mooie, zwangere buik veranderd is in een zielig hoopje vel met vet wil je niks liever dan je oude figuur terug. Maar lijnen mag niet, toch? Er zouden dan afvalstoffen in de melk komen en dat is slecht voor je baby. Je moet wel een ontzettend crash-dieet volgen, wil dat gebeuren. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het geven van borstvoeding bescherming biedt tegen deze schadelijke stoffen. Het probleem bij streng lijnen is eerder dat de melkproductie terugloopt en je baby dus niet genoeg binnen krijgt. Rustig afvallen kan wel, zo’n 500 gram per week, oftewel 2 kilo per maand is zelfs prima. Volgens sommige lactatiekundigen mag je zelfs nog iets meer afvallen.
Fabel 5: Gebruik geen tepelhoedje
Door sommige lactatiekundigen verguisd, want de baby zou daardoor minder melk binnen krijgen. Maar voor veel vrouwen bij wie de borstvoeding niet lukt, is het dé oplossing. Het ziet er wel een beetje raar uit, zo’n plastic tuitje over je tepel en je bent heel wat momenten zoet met het uitkoken van die dingen, maar meestal is het tijdelijk. De meeste moeders kunnen na een aantal weken weer voeden zonder.
Fabel 6: Geen melk
Hoeveel krijgt mijn kind binnen? Krijgt ‘ie überhaupt iets binnen?! Voor de meeste vrouwen is dat de reden om te stoppen met borstvoeding. Dat is jammer, want in principe hebben alle vrouwen meer dan genoeg melk. Slechts 2 procent van de vrouwen maakt daadwerkelijk te weinig aan, de overige 98% kan voldoende aanmaken. Als een kindje niet goed groeit, ligt dat eerder aan het feit dat hij de melk niet goed uit de borst weet te krijgen. Een goede lactatiekundige heeft het jou en je kindje zó geleerd. En mocht je melk terug lopen, omdat je moe of wat grieperig bent? Dan is er maar één oplossing: aanleggen, aanleggen en aanleggen.
Fabel 7: Van borstvoeding krijg je hangborsten
Het is niet alleen de zorg van vrouwen, maar ook sommige mannen maken zich er stiekem druk over. Daarom voor eens en altijd: van borstvoeding krijg je géén hangborsten. Sterker nog, natuurlijk herstel, borstvoeding dus, is voor je borsten het beste. Na de borstvoedingsperiode komt het klierweefsel weer tot rust en krijgen veel vrouwen hun oude, vertrouwde borsten weer terug. Heb je toch hangborsten gekregen? Dan komt dat eerder door de zwangerschap, een periode waarin borsten flink in grote kunnen toenemen.
Fabel 8: Werk en borstvoeding is niet te combineren
Makkelijk is het niet, maar het kán wel. In de wet is het kolfrecht goed geregeld en gelukkig houden steeds meer bedrijven rekening met hun werkende moeders. Heb je toch een baas die vindt dat de bezemkast een prima plek is om te kolven? Wijs hem dan eens op het Amerikaanse onderzoek waaruit blijkt dat moeders die borstvoeding geven vaker op het werk aanwezig zijn, omdat hun baby’s door de borstvoeding minder vaak ziek zijn. Nu hij weer!
Fabel 9: Door een borstvergroting kan je geen borstvoeding meer geven
Goed nieuws: je kunt borsten als Pamela Anderson hebben en toch borstvoeding geven. Wel hangt het er vanaf hoe de operatie is uitgevoerd, want in de buurt van de tepels kunnen melkkanalen beschadigd worden. Ook kunnen er na de operatie harde, blijvende plekken in de borsten ontstaan, waardoor borstvoeding een stuk lastiger wordt. Maar in de meeste gevallen is er niks aan de hand en werken je borsten hetzelfde als bij vrouwen zonder implantaten.
Lees verder