Hoe help ik mijn verkouden baby?
Verstopt neusje, hoesten, niezen… Van een simpele verkoudheid kun je behoorlijk beroerd worden. Omdat het immuunsysteem van baby’s nog niet goed ontwikkeld is, hebben ze een koudje zo te pakken. Wat kun je doen om je baby te helpen?
Verkoudheid en griep horen bij kleine kinderen. Volgens de statistieken is een baby in zijn eerste jaar zo'n zes a tien keer ziek. In de eerste paar jaar van hun leven kan een kindje zelfs elke maand ziek zijn, zonder dat er iets bijzonders aan de hand is!
Waarom baby's zo vaak ziek zijn
De reden hiervoor is heel simpel: het immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld en dat maakt ze kwetsbaar voor elk virusje dat voorbij komt. Er zijn meer dan 200 verschillende virussen actief en je baby moet voor allemaal immuun worden. Een voor een. Geen wonder dus, dat je kindje zo vaak ziek is!
Nog een reden dat kinderen vaak ziek zijn: zodra ze kunnen grijpen stoppen ze alles in hun mond. En als een kindje naar de crèche gaat, komt hij in aanraking met andere kinderen die verkouden zijn en ook dan is een virus snel opgepikt.
Kortom, als je kind ziek of verkouden is, hoef je je dus niet direct zorgen te maken. Toch zul je iets willen doen, want je kindje voelt zich beroerd.
Check griep of verkoudheid
Check allereerst of je baby echt een verkoudheid heeft of dat er meer aan de hand is. Heeft je kindje koorts? Als je baby jonger dan 3 maanden is, moet je direct de huisarts bellen. Koorts is bij kleine baby's boven de 38 graden Celius. Bij oudere baby’s moet je na 48 uur contact opnemen of als de temperatuur plotseling heel hoog is. Een verkoudheid herken je aan hoesten, niezen, verstopte neus of een loopneus.
De beste tips op een rij voor een baby die verkouden is.
- Doe rustig aan. Misschien wil je kindje wel meer slapen. Zo niet, vermijd drukke spelletjes en uitstapjes.
- Een verstopt neusje drinkt niet prettig, let daarom op het vocht. Krijgt je kindje borstvoeding dan kun je hem extra aanleggen. Bij flesvoeding kun je eventueel de voedingen opsplitsen in meerdere, kleinere hoeveelheden.
- Met een neuspompje kun je zijn neusje schoonmaken.
- De apotheek verkoopt een spray met zoutoplossing voor jonge kinderen. Ideaal voor verstopte neusjes, maar let er op dat je deze spray niet langer dan een week gebruikt. Vraag na bij de apotheek welke je aan je baby mag geven, gezien zijn leeftijd.
- Een gesneden ui naast het bed verricht ook wonderen voor een verstopte neus.
- Ventileer de slaapkamer goed en zet de centrale verwarming uit. De cv zorgt voor droge lucht, wat de slijmvliezen nog meer zal irriteren.
- Was het gezicht en handjes regelmatig om herbesmetting te voorkomen. Was ook je eigen handen goed, om verdere besmetting tegen te gaan.
- Heeft je baby het erg benauwd? Ga dan met hem naast een hete douche zitten. De stoom zorgt ervoor dat hij het minder benauwd heeft en makkelijker kan ademen.
- Het hoofdeinde van het bedje hoger zetten helpt ook goed bij verstopte neusjes. Dit kan je doen door onder het matras een paar opgerolde handdoeken te leggen of door onder de poten een telefoonboek te leggen.
- Trek niet te warme kleertjes aan, zo kan je kindje bij koorts de warmte makkelijker kwijt raken.
- Geef je kindje veel liefde, ook als hij de hele nacht spookt omdat hij niet lekker is. Juist nu heeft hij de steun van zijn ouders nodig.
Wanneer de dokter bellen?
Met deze tips kun je de verkoudheid van je kindje wat verzachten. Maar blijf alert. Er zijn altijd redenen om direct de huisarts te bellen. Als de koorts plotseling pieken, als je baby versuft is, als hij erg snel ademhaalt of aan zijn oor trekt dan zijn dat goede redenen om te bellen. En als je twijfelt of toch ongerust bent: bel dan gewoon de huisarts. Een goede huisarts laat kleine kinderen die ziek zijn altijd komen, puur omdat de ouders ongerust zijn.
En is je kindje weer beter? Door veel buitenlucht, het wassen van handen en gezichtjes en genoeg slaap bouwt je kindje zijn weerstand verder op.
Lees verder