Grenzen stellen bij pubers
Als ouders weet je genoeg over opvoeden, maar een puber heeft een hele andere aanpak nodig dan een klein kind. Zijn ouders te streng, te slap en moet je altijd consequent zijn? Elk kind doet dingen die ouders niet goedkeuren. Ze doen dit om afstand te nemen en hun eigen mening te vormen. Als ouder de taak om dit niet uit de hand te laten lopen.
Zonder strijd geen puberteit
Veel ouders vinden het moeilijk om consequent te blijven en te controleren of hun jongere zich houdt aan de gemaakte afspraken. We hebben het dan voornamelijk over grenzen stellen, handhaven en controleren. De meeste opvoedproblemen komen voor bij gescheiden gezinnen, woonachtig in de Randstad en laag opgeleide ouders. Streng zijn, wordt soms vergeleken met consequent zijn, terwijl duidelijkheid juist goed is voor een kind. Regels hebben een doel en dit doe je voor het welzijn van je eigen kind. Waarom bedenk je een regel, vind jij het belangrijk of klinkt het gewoon netjes?
Bron: Geralt, Pixabay Grenzen stellen
Grenzen stellen is heel belangrijk voor pubers. Het zorgt ervoor dat ze weten waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Ze hebben grenzen nodig om zich ertegen te kunnen verzetten.Ze zullen de grens opzoeken en ook jouw grenzen ter discussie gaan stellen of in verzet komen. Jongeren willen steeds meer zelfstandigheid, het is dan ook aan de ouders om steeds de grenzen bij te stellen om ze tegemoet te komen. Je moet wel met ze meegroeien!
Vraag niet aan de jongere dat zij alles doen wat jij wil en houd rekening met wat ze wel of niet kunnen. Ga niet in op het negatieve, maar buig het om naar iets positiefs. Als jongeren zich houden aan een gemaakte afspraak, krijg je ook meer vertrouwen in hen en durf je ook meer verantwoordelijkheid en vrijheid te geven. Leg dit ook uit! Laat ze uitpraten en probeer niet te gaan schreeuwen of ruzie te zoeken als er een discussie ontstaat. Probeer een compromis te bereiken en maakt daar goed afspraken over. Het kan zijn dat het over iets gaat dat echt veel te gevaarlijk is, dan kun je er soms niet omheen, maar probeer dit wel zo goed mogelijk uit te leggen! Probeer uit te leggen waarom het zo belangrijk is.Probeer na zo’n discussie ook iets leuks te doen samen om de sfeer weer terug te brengen in huis! Blijf niet te lang hangen in de negatieve sfeer.
Straf
Als een puber zich niet houdt aan de regel, leg dan duidelijk uit waarom die regel er is. Laat weten dat je maar een keer waarschuwt! Vertel ook goed wat de gevolgen als die regel wel wordt overtreden. Vertel nogmaals waarom je die regel hebt gemaakt en bedenk een straf die past bij leeftijd en niveau. De straf moet verband houden met het foute gedrag. Misschien kan de jongere meedenken over een straf. Voorbeelden:
- Corrigeer het gedrag en vertel hoe je het wel wilt zien.
- Las een time-out in, ga hierna ook niet meer veel op de fout in maar kijk naar het gewenste gedrag.
- Negeren
- Iets niet geven. Pas als het gewenste gedrag is bereikt, kun je het gebruiken als beloning.
Tips
- Besteed aandacht en tijd aan je kind.
- Toon waardering voor alle goede dingen die ze doen.
- Stel duidelijke regels en grenzen.
- Wees consequent als een regel wordt overtreden.
- Houd rekening met de leeftijd en de aanleg van de jongere.
- Geef zelf het goede voorbeeld!
- Als ze gaan zeuren over de regels, probeer dan te luisteren, dit hoort erbij!
- Probeer er een discussie van te maken, dit is goed voor beide partijen. Stel hierbij wel je eigen grens.
- Waarschijnlijk vertellen ze niet alles, maar dit hoort bij zijn nieuwe fase in het leven.
- Betrek ze bij de regels.
- Geef ze de ruimte om te vertellen waarom hij het er niet mee eens is!
Kortom, regels bieden veiligheid, geven houvast, stimuleren het zelfvertrouwen en brengen je puber respect bij!