Kind vermist, wat te doen?

Kind vermist, wat te doen? Uw kind wordt vermist. Het is niet thuisgekomen van school of van het spelen of het is weggelopen. Ieder kind kan vermist worden, vanaf het moment tot ze kunnen kruipen tot pubers van 17 jaar oud. Het is als ouder zijnde heel erg schrikken wanneer uw kind vermist wordt. Het is belangrijk om eerst na te gaan of het kind een reden had om niet thuis te komen. Waren er problemen of is het kind zo jong dat het niet in de gaten heeft dat het niet weg mag lopen? Wie kan er worden ingeschakeld in de zoektocht en wanneer uw zoon of dochter opgeven als vermist?

Wat is een vermist kind?

De schrik van iedere ouder: uw kind is plots vermist. Wanneer het kind vermist is, spreekt u over het feit dat u uw kind al enige tijd niet meer thuis hebt gezien terwijl dit redelijkerwijs wel verwacht mag worden. Een kind van 10 jaar dat buiten gaat spelen en een uur later nog niet thuis is, is geen vermist kind. Vaak vergeten spelende kinderen de tijd en komen ze wat later thuis. Een kind van 1 jaar dat weggekropen is door de openstaande voordeur, is wel een vermist kind. Van dit kind mag niet verwacht worden dat het alleen op pad gaat.

Wachttijd 24 uur?

Er wordt wel gezegd dat een kind pas vermist is wanneer het langer dan 24 uur wegblijft. Dit geldt echter voor volwassen en zeker niet voor kinderen. Er kan dus al direct aangifte van vermissing worden gedaan bij de politie, waarbij de politie ook direct een zoektocht start. Bij kinderen wordt vaak aan ontvoering gedacht of aan een misdrijf. De politie zal de foto van het vermiste kind zo snel mogelijk verspreiden zodat andere personen ook uit kunnen kijken naar het kind of wellicht meer tips hebben. De politie is verbonden aan AMBER alert. Bij kindervermissingen wordt er vanuit AMBER alert een bericht rondgestuurd. Veel mensen hebben zich geabonneerd op AMBER alert middels sociale media of via sms.

Het is belangrijk om zelf na te gaan of de vermissing ernstig is. Een kind dat net een uurtje vermist wordt terwijl het buiten was gaan spelen, komt vaak vanzelf terug. Maar bij alle andere gevallen mag de ouder direct 112 bellen. Het bellen van 112 bij een kindvermissing is zelfs sterk aan te raden: er wordt eerder actie ondernomen zonder dat er kostbare tijd verloren gaat.

Welke kinderen worden vermist?

Heel vaak gaat het om weggelopen kinderen uit instellingen of uit een thuissituatie waar niet alles soepel verloopt. Het merendeel van deze kinderen heeft een leeftijd van tussen de 13 en 18 jaar. Een andere groot groep vermiste kinderen zijn de kinderen van buitenlandse afkomst of met ouders van buitenlandse afkomst. De meeste van deze kinderen komen vanzelf weer terug of worden uiteindelijk ergens gesignaleerd. Vaak gaat het hier om een (echt)scheiding waarbij de vader of moeder het kind meeneemt naar het buitenland. Deze kinderen blijven vaak jarenlang onvindbaar. Een kleine griep vermiste kinderen wordt door een van de ouders meegenomen en/of gedood. Psychische problemen of problemen in de relatiesfeer ligt hier ten grondslag. Vaak gaat het hier om kinderen in de leeftijd tussen de 0 en 12 jaar. Een zeer kleine groep kinderen krijgt tijdens het spelen een ongeval, verdrinkt of wordt door onbekende ontvoerd met als doel losgeld.

Zelf zoeken naar het kind

Wordt uw kind vermist? Ga eerst na waar het kind zich zou kunnen bevinden. Een kind ouder dan zes jaar is vaak afgedwaald tijdens het spelen of bevindt zich binnen of in de achtertuin bij een vriendje of vriendinnetje. Bel aan bij bekende personen of zoek het telefoonnummer op. Vraag ook rond bij familie. Wanneer het kind onvindbaar lijkt, schakel dan de politie in. Deze zullen rondkijken en vragen stellen in de buurt.

Is het kind jonger dan zes jaar? Kijk altijd eerst bij sloten, beekjes, rivieren of vijvers. Vergewis u ervan dat het kind niet te water is geraakt. Vraag andere kinderen mee te helpen zoeken of vraag hun waar ze altijd spelen. Kleine kinderen zien de wereld vaak heel anders dan wij volwassenen die zien. Favoriete speelplekken zijn daar waar andere kinderen zich bevinden, het water, zandbakken of bouwplaatsen, plaatsen waar dieren rondlopen, het bos, hoog gras, het spoor (treinen kijken), een viaduct (auto's kijken). Loop eerst de meeste gevaarlijke plekken af en laat bij voorkeur meerdere mensen mee zoeken. Schakel gerust de straat, de buurt, collega's of vrienden in. Veel mensen zijn bereid mee te helpen zoeken, schaam u vooral niet dat uw kind vermist wordt.

Puberende jongens en meisjes lopen vaker van huis weg. Bedenk of er problemen zijn geweest of een woordenwisseling. Veel pubers lopen tijdelijk weg, bijvoorbeeld naar een vriend(in). Ga ook bij uw eventuele ex-partner langs: veel pubers lopen naar de andere ouder toe. Via school kan een adressenlijst worden gevraagd van klasgenoten. Ga deze allemaal langs. Is het kind weggelopen uit een instelling? Grote kans dat het kind zich daar niet thuis voelde en zich ergens ophoudt bij bekenden. Vaak lopen dit soort kinderen met zijn tweeën weg.

Meeste kinderen binnen 24 uur terug

Ruim 85 procent van de kinderen is binnen 24 uur weer gevonden. Een andere groep wordt na enkele dagen gevonden. Een kleine gedeelte van de kinderen blijkt in het buitenland te zitten, waar de achtergebleven ouder soms weinig tegen kan doen (kindontvoering door de andere ouder). De politie zal alle mogelijke manieren inzetten om een vermist kind op te sporen. Wanneer diverse zoekacties niets opleveren, zal de politie uiteindelijk moeten staken met de zoekactie. Dit lijkt misschien hard en gewetenloos, maar men kan niet eeuwig blijven zoeken. Vaak duikt het vermiste kind uiteindelijk toch nog op, soms pas na weken of maanden. Een klein aantal zaken blijft helaas onopgelost. Voor de ouders is dit hartverscheurend.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Amber alert?Wat is Amber alert?Amber alert maakt het mogelijk om groot alarm te slaan bij vermissing van een kind. De vermissing krijgt zo veel aandach…
Kind vermist: iedere dag wel een kind vermistIedere dag wordt er wel een kind vermist in Nederland. Per jaar worden zelfs 16.000 mensen opgegeven bij de politie als…
Wat moet je doen als je kind wordt vermist?Wat moet je doen als je kind wordt vermist?Een kind vermist. Het is de nachtmerrie van elke ouder. Heel vaak komt het wel weer goed. Maar mensen gaan vaak vooral z…
Vernoemen naar familieledenVernoemen naar familieledenVroeger werd er standaard vernoemd. De pasgeborene kreeg een of meerdere namen die al veelvuldig in de familie voorkwame…

Voedingsadvies voor gezonde haren en nagelsVoedingsadvies voor gezonde haren en nagelsHeb je last van broze nagels, haar dat afbreekt of haaruitval? Dan kan het misschien zijn dat je een tekort hebt aan bep…
Een groene omgeving helpt kinderen gezond opgroeienEen groene omgeving helpt kinderen gezond opgroeienOpgroeien in een groene omgeving met natuurlijke elementen als water en zand helpen uw kind om gezond op te groeien. Een…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermissing
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3409134/2013/03/14/Ouders-vermiste-kinderen-moeten-112-bellen.dhtml
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.