Borstvoeding: langvoeden

Onder langvoeden wordt verstaan dat je langer dan een jaar borstvoeding geeft aan je kind. De World Health Organisation (WHO) raadt aan om je baby tot minimaal 2 jaar borstvoeding te geven, naast vast voedsel.

Misverstanden

Er zijn een aantal misverstanden over langvoeden. Het grootste misverstand is dat borstvoeding na de leeftijd van 12 maanden (sommige mensen houden het zelfs op 6 maanden) geen waarde meer zou hebben. Het klopt dat borstvoeding na de leeftijd van 12 maanden niet meer zo'n belangrijk deel is van de voeding als daarvoor. Voor de leeftijd van 12 maanden is borstvoeding de hoofdvoeding. De borstvoeding is waar een kind al zijn voedingsstoffen uithaalt. De bijvoeding is alleen maar extra. Na de leeftijd van 12 maanden verandert dit. De bijvoeding wordt nu belangrijker en de borstvoeding verdwijnt meer naar de achtergrond.

Borstvoeding na 12 maanden

Dit wil echter niet zeggen dat borstvoeding na 12 maanden geen waarde meer heeft. Inderdaad haalt een kind nu zijn belangrijkste voedingsstoffen uit brood, groente, fruit en vlees, maar borstvoeding is veel meer dan enkel voedingsstoffen. De belangrijkste functie van borstvoeding na 12 maanden is het sterken van het immuunsysteem. Borstvoeding bevat enorm veel antistoffen, en dat is de reden dat het WHO borstvoeding adviseert tot minimaal de leeftijd van 2 jaar. Tot die tijd is borstvoeding voor het sterken van het immuunsysteem heel nuttig. Geen enkel pak opvolgmelk kan zoveel voor het immuunsysteem betekenen als borstvoeding.

Maar ook na 2 jaar is borstvoeding nog heel erg nuttig. Ten eerste voor het immuunsysteem, wat weliswaar met 2 jaar al heel sterk is maar nog altijd verder blijft ontwikkelen. Ten tweede is borstvoeding de beste pijnstiller, het beste troostmiddel én het beste middel bij ziekte. Kinderen met buikpijn, oorpijn, keelpijn etc. willen vaak ineens vaker aan de borst drinken, omdat dit de pijn vermindert. Bij verdriet kan een kind aan de borst heel snel getroost worden, omdat de borst rust en geborgenheid geeft. Het is daardoor ook het perfecte middel bij overprikkeling. Bij ziekte zie je vaak dat kinderen weigeren te eten en drinken maar wel aan de borst willen, waardoor ze toch vocht én belangrijke antistoffen binnenkrijgen.

Ook voor de gezondheid van het kind op latere leeftijd heeft het lang geven van borstvoeding veel voordelen. Het is onder andere wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die lang borstvoeding hebben gekregen minder kans hebben op bijvoorbeeld eczeem, allergie, infecties en diabetes. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een kind dat 2 jaar of langer borstvoeding heeft gekregen helemaal geen allergieën of andere aandoeningen zal ontwikkelen of dat alle kinderen die kort of helemaal geen borstvoeding kregen ongezond zijn. Toch komen bepaalde aandoeningen opvallend minder vaak voor onder kinderen die lang borstvoeding kregen.

Langvoeden is niet vies

Langvoeden wordt wel eens gezien als iets wat vies is. Sommige mensen noemen het "raar" en "onnatuurlijk" en vinden dat borsten na een bepaalde tijd weer hun seksuele functie moeten terugkrijgen. Je kunt je afvragen waar het idee vandaan is gekomen dat de borsten van een vrouw erotisch zijn. Vroeger liepen alle vrouwen in blote borsten rond. In wilde stammen doen ze dat nog. Borsten hebben daar altijd hun oorspronkelijke functie behouden, namelijk puur om de kinderen te voeden. Waarom zijn borsten in onze westerse maatschappij deze functie verloren? Waarom willen zoveel Westerse vrouwen een borstvergroting, dragen ze t-shirts met inkijk en kopen ze push-up-beha's maar vinden ze een kind dat aan de borst drinkt vies?

De natuurlijke speenleeftijd

Alle zoogdieren hebben een natuurlijke speenleeftijd, en bij iedere soort is deze leeftijd anders. Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen de natuurlijke speenleeftijd ligt tussen de 3 en 7 jaar. Wanneer je een kind zijn gang zou laten gaan, zouden de meeste kinderen tussen deze leeftijden uit zichzelf stoppen. Gemiddeld is de leeftijd waarop een mensenkind gespeend is 4,2 jaar. Deze leeftijd wordt in de westerse wereld echter maar door heel weinig kinderen gehaald, omdat moeders er vaak zelf voor kiezen om eerder te stoppen. Het stoppen met het drinken van borstvoeding wordt in de westerse wereld maar weinig aan het kind overgelaten. Bij stammen in het wild wordt deze leeftijd veel vaker gehaald. De natuurlijke speenleeftijd hangt onder andere samen met de leeftijd waarom een kind de blijvende kiezen krijgt (dus na het wisselen) en de voltooiing van het immuunsysteem. Beide momenten liggen rond de leeftijd van 6 jaar.
© 2014 - 2024 Linnea01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding: langvoeden en tandemvoedenBorstvoeding: langvoeden en tandemvoedenDat borstvoeding de beste voeding is die je aan je kind kunt geven, is bekend. Toch zijn er weinig moeders die langer da…
Borstvoeding: De natuurlijkste startWat is er natuurlijker dan borstvoeding? Het is het gezondste wat een baby kan krijgen! Borstvoeding heeft vele voordele…
Na de Zwangerschap: Borstvoeding en afvallenVeel vrouwen denken dat ze na hun zwangerschap weer gelijk terugkomen op hun normale gewicht. Vaak valt dit toch tegen ……

Kinderen en hun taalontwikkelingHet belang van een goede taalontwikkeling in de eerste jaren wordt vaak onderschat. Tussen de 0 en 6 jaar wordt de belan…
Shaken Baby Syndroom: oorzaak, symptomen, behandelingShaken Baby Syndroom: oorzaak, symptomen, behandelingSignaleer je dat een baby of kind risico loopt op mishandeling, aarzel dan niet om hulp in te schakelen, dit kan ook ano…
Bronnen en referenties
  • http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/langer/2.html
  • http://www.borstvoeding.com/aanverwant/afbouwen/speenlft.html
Linnea01 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.