Hoe lang mag een baby in de Maxi Cosi

Hoe lang mag een baby in de Maxi Cosi De Maxi Cosi is een bekend merk baby-autostoeltje. Eigenlijk valt de Maxi Cosi onder merkverwatering: het merk is zo bekend, dat het in de spreektaal ook wordt gebruikt voor andere merken baby-autostoeltjes. De Maxi Cosi wordt gebruikt in de auto, om de baby in te dragen en ook als onderdeel van de wandelwagen. De baby mag niet te lang achter elkaar erin liggen. Een geforceerde houding is slecht voor de rug en nek van de baby.

De Maxi Cosi

De Maxi Cosi is een typisch voorbeeld van merkverwatering. Dit bekende merk autostoeltje voor baby's heeft zo aan populariteit gewonnen, dat de merknaam voor ieder ander merk baby-autostoeltje wordt gebruikt. Het autostoeltje is te gebruiken voor baby's van 0 tot 12 maanden, afhankelijk van lengte en gewicht. Als gewicht wordt 0 tot 13 kilo gehanteerd, als lengte 40 tot 85 centimeter. Direct na de geboorte kan de baby al veilig in een baby-autostoeltje vervoerd worden. Baby-autostoeltjes vallen in de groep 0+ stoeltjes. Je plaatst ze altijd achterstevoren, zodat de baby tegen de rijrichting in ligt. Dit is de meest veilige methode om de baby te vervoeren. Bij een leeftijd van 18 maanden mogen kinderen met de rijrichting mee geplaatst worden.

Wanneer is het autostoeltje te klein?

Veel ouders hanteren de gewichts-of lengteaanduiding op het autostoeltje om te bepalen of hun kind toe is aan een nieuw en groter autostoeltje. Hoewel dit een betere indicatie is dan de leeftijdsaanduiding, maakt het niet veel uit wanneer de beentjes over de rand van het stoeltje komen. Het hoofd moet het best beschermd zijn. Ook wanneer de bovenkant van het hoofd boven de bovenrand uitkomt, is dit nog geen probleem. Hanteer voor de veiligheid de bovenkant van de oren. Wanneer deze boven de rand uitkomt, wordt het tijd voor een ander autostoeltje.

Ook het gewicht speelt een rol: wanneer het kind boven de 13 kilo weegt, kan de veiligheid van het autostoeltje niet meer garandeert worden. Over het algemeen komt het gewicht overeen met de leeftijdsaanduiding. Toch zijn tegenwoordig steeds meer baby's te zwaar, en bestaat de kans dat er al een peuterstoeltje moet worden aangeschaft voordat de baby 12 maanden oud is. Dit kan problemen geven wanneer de baby niet goed kan zitten.

Veiligheid staat voorop

De Maxi Cosi bevat een gordel. Het is belangrijk om de baby altijd vast te maken met deze gordel. Daarnaast wordt de Maxi Cosi in de auto vastgezet met de autogordel. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op. Het autostoeltje bevat een systeem waardoorheen de autogordel moet lopen. Vervoer kinderen onder de 18 maanden altijd tegen de rijrichting in oftewel plaats het stoeltje achterstevoren. Wanneer de passagiersstoel een airbag heeft, schakel deze dan uit of plaats het stoeltje niet op deze plaats.

Koop alleen een tweedehands autostoeltje wanneer je zeker weet dat er geen ongeval mee heeft plaatsgevonden. Een autostoeltje kan er nog zo onbeschadigd uitzien, na een ongeval is het geen veilig stoeltje meer. Vervang daarom ook altijd het stoeltje na een botsing of ongeval.

Hoe lang mag een baby in de Maxi Cosi?

Tegenwoordig wordt het baby-autostoeltje ook gebruikt als onderdeel van een wandelwagen. De Maxi Cosi wordt dan op een onderstel geplaatst. Dit is erg makkelijk: vanuit de auto kan de baby met stoeltje en al getild worden en direct op het onderstel geplaatst worden. De Maxi Cosi dient nu als wandelwagen.

Hoewel dit systeem erg makkelijk en handig is, kleven er ook een aantal nadelen aan. Zo is het alleen voor jonge baby's te gebruiken. Daarnaast kan het voorkomen dat de baby te lang in de Maxi Cosi ligt. Autorit inclusief wandelrit kan voor de baby nadelige gevolgen hebben. Het autostoeltje beperkt de baby in zijn bewegingen en is daardoor slecht voor de motorische ontwikkeling. Over het algemeen wordt aangeraden de baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een baby-autostoeltje te laten liggen. Daarna moet het kind eruit gehaald worden en bijvoorbeeld in een bedje gelegd worden. Zo kan de baby de armpjes en beentjes weer strekken en de rugspieren gebruiken.

Mensen die op vakantie gaan zijn soms wel tien uur onderweg. De baby ligt dan langdurig in de Maxi Cosi. Hoewel dit sterk afgeraden wordt, is het niet direct schadelijk wanneer dit slechts eenmalig gebeurt. Wel is het aan te raden om onderweg te stoppen en de baby uit het stoeltje te halen. Leg het op een kleed of in een reiswieg/campingbedje, zodat het zich kan strekken. Neem voldoende van dit soort pauzes tussendoor, en neem er ook de tijd voor. Om de twee uur minimaal een kwartier pauze is zeker nodig voor de baby. Zorg ervoor dat de baby niet dagelijks zulke lange ritten moet maken in het stoeltje.
© 2014 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdHet kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdMiljoenen Nederlanders gaan op autovakantie in juli en augustus. Vooral ouders van jongere kinderen kiezen voor een auto…
Autostoeltje aanschaffenHet aanbod van autostoeltje is groot. Ook zijn er flink wat merken die autostoeltjes aanbieden. Bij de aanschaf zou veil…
Autostoeltje leeftijd en regelsAutostoeltje leeftijd en regelsKinderen in de auto moeten veilig vervoerd worden. Als ze klein zijn mogen ze alleen vervoerd worden in een autostoeltje…
Voorkeurshouding en afplatting hoofd/schedel bij baby'sVoorkeurshouding en afplatting hoofd/schedel bij baby'sSommige baby's ontwikkelen een voorkeurshouding. Wat is dit precies? Hoe ontstaat een voorkeurshouding? Wat zijn de moge…

Hoe lang mag een baby huilenHoe lang mag een baby huilenBaby's huilen, dat is een feit. Sommigen huilen veel, anderen weinig. Voor ouders kan een huilende baby soms erg verwarr…
Gezonde kinderen vormen de basisGezonde kinderen vormen de basisDe kinderen in de gemeenschap vormen de basis voor een gezond leven. Vanaf jonge leeftijd zaken als vanzelfsprekend late…
Bronnen en referenties
  • http://www.maxi-cosi.nl/nl-nl/service/faq.aspx

Reageer op het artikel "Hoe lang mag een baby in de Maxi Cosi"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Isabel, 16-11-2015 09:34 #2
Nou vroeger mocht datů nu al jaren niet meer. zeker veiliger in een maxi cosi, dan zit het kindje tweemaal vast en stevig een stoeltje. In de kinderwagenbak (reiswieg zul je denk ik bedoelen? ) slingert het kind er toch zo uit als je hard remt of een ongeluk krijgt.

Anneke Hengst, 07-09-2015 20:01 #1
Hallo,
Mag je een baby van 3 weken niet vervoeren in de kinderwagenbak op de achterbank? Is het veiliger in maxi cosi?

Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 22-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!