Zeven prentenboeken met en over dieren om voor te lezen

Inmiddels weet iedereen wel wat het belang is van voorlezen. Het is goed voor de taalontwikkeling van het kind, en het kan een heerlijk rustig moment zijn tijdens de vaak hectische dagen. Even samen op de bank, samen lezen en kijken naar de mooie tekeningen. Er zijn ongelooflijk veel prentenboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Welke zijn het allerleukst? Het is lastig hierin een keuze te maken. Hierbij zeven aanraders in de categorie prentenboeken met en over dieren. Deze prentenboeken zijn voor kinderen van vier jaar en ouder.

Prentenboeken met en over dieren

Kinderen zijn vaak gek op dieren, en dat is ook waarom zoveel prentenboeken over dieren gaan. Van borstelige beertjes tot dappere paardjes, voor iedereen is wat te vinden. Het leuke van deze prentenboeken is dat je samen met je kind ook uitgebreid de illustraties kunt bekijken en bespreken. Zo leert je kind meteen nieuwe diersoorten kennen.


’Borstelbeertje en de zes witte muizen’

 • Chris Wormell
 • 32 pagina’s
 • Uitgeverij Gottmer

Als Borstelbeertje aan het wandelen is, komt hij in een donker bos zes bange, witte muizen tegen. De arme diertjes zijn verdwaald en bang dat ze opgegeten zullen worden. Ze zijn helemaal in paniek en zien geen uitweg. Gelukkig is Borstelbeertje dapper en ook heel slim. Elke keer als er zich een gevaarlijk dier meldt (een uil, een vos en een slang), weet hij het wijs te maken de muizen geen muizen zijn.

’Een dag met de dierenbouwers’

 • Sharon Rentta
 • 40 pagina’s
 • Uitgeverij Leopold

De dierenbouwers hebben een nieuwe leerling: Ezel. Hij mag meehelpen bouwen aan het huis van de familie Pinguin. Ezel moet nog heel veel leren. De andere bouwers willen hem daarbij helpen, maar Ezel lijkt weinig bouwtalent te hebben en er gaan een aantal dingen mis. Kan het huis zo wel op tijd opgeleverd worden? Natuurlijk loopt het goed af, en blijkt Ezel ook nog de held van de dag te zijn!

Ook in deze serie verschenen: ‘Een dag met de dierendokters’, ‘Een dag met de dierenbrandweer’, ‘Een dag met de dierengarage’.

’Wij samen op stap’

 • Leo Timmers, Jean Reidy en Bart Moeyaert
 • 32 pagina’s
 • Uitgeverij Querido

Elke dag om zeven uur komt de hele stad tot leven, en begint dit boek. We maken kennis met moeder konijn en haar kind. Zij gaan samen met de kinderwagen op stap en komen zo langs allerlei winkels, bedrijven en plekken die onderdeel zijn van de drukte en bedrijvigheid in een stad: de markt, een schoolplein en in het ziekenhuis. Onderweg komen ze tientallen soorten dieren tegen, van een nijlpaard tot een walrus en van een krokodil tot een wasbeer. Met de bus gaan moeder konijn en haar kind weer terug naar huis.

’Drie dappere paardjes’

 • Rian Visser
 • 32 pagina’s
 • Uitgeverij Gottmer

In een weiland staan drie paardjes: Vlekje, Vosje en Zwartje. Jaarlijks mogen ze tijdens de kermis rondjes lopen met kinderen op hun rug. Dit uitstapje smaakt naar meer, en ze besluiten de wei te verlaten en op zoek te gaan naar hun bestemming. In de wijde wereld hebben Vlekje en Vosje al snel een plekje gevonden: Vlekje wordt werkpaard op een boerderij en Vosje wordt rijpaard van een deftig meisje. En Zwartje? Die keert weer terug naar zijn oude vertrouwde wei. Voorlopig althans, want als het circus arriveert wordt Zwartje verliefd op Witje, en wordt hij een circuspaard.

’Hoe je een wollige mammoet moet wassen in tien lessen’

 • Van Michelle Robinson en Kate Hindley
 • 32 pagina’s
 • Uitgeverij Querido

Een meisje probeert haar ongewone huisdier te wassen. Het is een grote, harige mammoet. Hij zit vol modder en stinkt een beetje. Hij moet in bad, maar dat is niet makkelijk. Nee, een wollige mammoet wassen is heel moeilijk. Maar het kan! Volg gewoon de lessen uit dit wollige-mammoet-was-boek. Zorg alleen dat er geen zeep in zijn ogen komt, want dan vlucht de mammoet een boom in.

’Poten omhoog!’

 • Catherine Valckx
 • 40 pagina’s
 • Uitgeverij Gottmer

De vader van Billy is een boef. Een gevaarlijke hamsterboef. En hij wil dat zijn zoon net zo’n gevaarlijke boef wordt. ’Het eerste wat een boef moet leren,’ legt de vader van Billy uit, ‘is andere dieren bang te maken. En dat gaat zo: je richt je wapen op een dier en roept: “Poten omhoog!” Met een boevenstem natuurlijk.’ Billy vindt het maar moeilijk om boef te zijn, totdat hij de vos tegen het lijf loopt, die het op hem en zijn vrienden voorzien heeft. Dan komt de ware boef in Billy naar boven.

’Elmo en de winterslapers’

 • Rick de Haas
 • 32 pagina’s
 • Uitgeverij Leopold

Als Elmo op een ochtend wakker wordt heeft het gesneeuwd. Hij speelt de hele dag buiten. De dagen erna valt er nog veel meer sneeuw. Allerlei dieren komen in de vuurtoren schuilen. Al snel blijkt dat de vuurtoren wel erg vol is met al die gasten en het ruikt muf. Bovendien raakt het eten op. Op een dag klopt vos aan. Ook hij wil graag in de vuurtoren schuilen. Dan vermoedt Elmo dat de vos de meeuw heeft opgegeten.
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spelen met prentenboeken; maak een verteltafelSpelen met prentenboeken; maak een verteltafelHet voorlezen van prentenboeken is van groot belang voor peuters en kleuters. Het voorlezen van prentenboeken heeft voor…
Een prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenEen prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenPrentenboeken zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Vooral jonge kinderen zullen hiervan erg genieten. Daarnaast vor…
Begrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezenBegrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezenBegrijpend luisteren gaat vooraf aan begrijpend lezen. Kinderen die veel worden voorgelezen, kunnen op die manier een gr…
Levende boeken stimuleren de ontwikkeling van de taalLevende boeken stimuleren de ontwikkeling van de taalVoorlezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen komen door voorlezen in andere situaties…

Wat is een gezond dieet voor kinderen?Overgewicht is ongezond. We willen er dan ook allemaal zo vlug mogelijk van af, maar dat is veel gemakkelijker gezegd da…
Vanaf wanneer laat je je kind alleen thuis?Vanaf wanneer laat je je kind alleen thuis?Dat kinderen zonder volwassenen thuis zijn, is in onze samenleving niet de norm. Toch zijn heel wat kinderen nu en dan e…
Bronnen en referenties
 • Bol.com
 • Leopold.nl
 • Gottmer.nl
 • Queridokinderenjeugdboeken.nl/
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.