Wat is een gezond dieet voor kinderen?
Overgewicht is ongezond. We willen er dan ook allemaal zo vlug mogelijk van af, maar dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Slechts weinigen slagen erin om hun overgewicht kwijt te spelen en hun gezond streefgewicht te behouden. Het meest verontrustende is ongetwijfeld dat steeds meer kinderen kampen met overgewicht en het daaraan gelinkte diabetes. Kinderen met overgewicht worden op latere leeftijd meer met ernstige gezondheidsproblemen geconfronteerd. Overgewicht verhoogt hun risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten. Ook voor kinderen is een gezonde voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging de enigste oplossing voor hun overgewicht. Maar wat is een gezond dieet voor kinderen?
Geef het goede voorbeeld
Gezond eten is niet alleen voor onze kinderen, maar even goed voor hun ouders van groot belang. Om te voorkomen dat je kind met overgewicht te maken krijgt, kunnen ouders best het goede voorbeeld geven. Kinderen vertonen immers een kopieergedrag en nemen de eet- en levensgewoonten van hun ouders over. Heeft je kind last van overgewicht en wil je dat voorkomen? Geef dan zeker het goede voorbeeld en start zelf met een gezond dieet. Doe je dat niet, dan zal je kind geen gezond dieet aanvaarden. De gezondheid van je kinderen start bij hun ouders.
Samen eten en diëten
Het heeft volgens diëtisten en voedingsdeskundigen dan ook geen enkele zin om je kind met overgewicht te verplichten om te diëten. Dat doe je met het ganse gezin. Steun en motiveer je kind met overgewicht door met het hele gezin een gezondere eet- en levensstijl te volgen. Dit maakt het niet alleen voor je kind maar voor het ganse gezin stukken gemakkelijker en vergroot de slaagkansen.
Goede afspraken zorgen voor goede resultaten
Tijdens je dieet mag je gerust jezelf belonen. Dat werkt veel beter dan steeds maar dingen te verbieden. Je kan met het ganse gezin afspreken om tijdens het weekend wat minder streng te diëten door bijvoorbeeld een (suikervrij) ijsje, een stukje taart, chocolade of een ander lekker dessert op tafel te brengen. Spreek af dat er in de week geen taart, chocola, chips, koek of snoep wordt gegeten. Maak er in het weekend iets speciaals waar je samen van geniet.
Gezond ontbijt
Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag, zeker voor onze kinderen. Net zoals dat bij hun ouders meestal het geval is, gaan de meeste kinderen 's morgens zonder ontbijt de deur uit. De resultaten van een recent en grootschalig Zweeds onderzoek toonden aan dat kinderen die niet of nauwelijks ontbijten een groter risico lopen om het metabool sydroom te ontwikkelen.
Het betreft een chronisch stofwisselingsprobleem dat gekenmerkt wordt door de combinatie van een gestoord bloedsuikergehalte, hoge bloeddruk, obesitas, een verstoorde cholesterolgehalte en een ernstige stoornissen in de bloedstolling. De aandoening kan op lange termijn leiden tot cardiovasculaire aandoeningen en diabetes en kanker. Het syndroom komt meer voor bij mannen en het risico verhoogt naarmate we ouder worden. Een gezond ontbijt is onmisbaar om zonder energie dip de dag goed de dag door te komen.
- Een gezond ontbijt: bestaat hoofdzakelijk uit complexe koolhydraten, eiwitten en een beetje vet. Volkorenproducten, granen met havermout en havermoutpap, vers fruit, volle Griekse yoghurt, eieren, rauwkost en muesli maken deel uit van ieder gezond ontbijt
- Verborgen suikers in dranken: zijn ook hier de grote boosdoeners. Die verborgen suikers zijn niet alleen in onze voeding aanwezig, maar even goed in heel wat dranken en dan vooral in frisdranken maar ook in vruchten- en fruitsappen. Zelfs de zogenaamde gezonde vruchtensappen en ontbijtdranken barsten van de toegevoegde suikers. Kies voor vers fruit, zo geniet je maximaal van alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en onmisbare voedingsvezels. Vloeibare suikers vergroten bovendien je hongergevoel en je trek in zoetigheden. Laat je kind daarom veel water en kruidenthee drinken en hou frisdrank als beloning voor tijdens het weekend.
Gezonde voeding
Kinderen hebben meer dan wie ook behoefte aan gezonde voedingsstoffen rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Deze voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora, een vlotte darmtransit en voorkomen constipatie of verstopping.
- Onbewerkte voeding: geef je kind zo weinig mogelijk bewerkte voeding maar kies voor natuurlijke, onbewerkte en dus biologisch geteelde voeding. Kies voor voeding rijk aan vitaminen, mineralen, vezels, koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Deze gezonde voeding hebben kinderen niet alleen nodig om je groeien, maar even goed voor de ontwikkeling van hun hersenen.
- Gezonde tussendoortjes: kies voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, rauwkost, ongezouten en onbewerkte noten, rozijnen, dadels, zelfgemaakte popcorn, gefermenteerde voeding zoals zuurkool, augurken en suikervrije koekjes
- Voldoende beweging: onze kinderen bewegen veel te weinig. Gezond vermageren is onmogelijk zonder een gezonde voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Dagelijks een half uurtje fietsen, wandelen, joggen, zwemmen, voetballen en/of buiten spelen op eigen ritme heeft ook bij kinderen de voorkeur op wekelijks enkele uren te trainen als een topsporter.
Rust en ontspannen sfeer aan tafel
Door het gebruik van computers, social media, mobiele telefoon, chat, en televisie geraken onze kinderen meer en meer overspannen en prikkelbaar met hyperactiviteit, ADGD, ADD, leer- en gedragsproblemen als gevolg. Zorg daarom met het ganse gezin voor een ontspannen sfeer tijdens de maaltijden.
Voldoende slaap
Kinderen hebben nood aan voldoende en gezonde slaap, meer nog dan volwassenen. De hoeveelheid slaap verschilt van kind tot kind, maar algemeen wordt aangenomen dat kinderen tot tien jaar gemiddeld elf uur slaap nodig hebben. Van tien tot dertien jaar is dat gemiddeld tien uur. Vanaf deze leeftijd neemt de slaapbehoefte van onze kinderen gemiddeld met één kwartier per jaar af. Slaapt je kind te weinig dan merk je dat aan zijn/haar gedrag maar even goed ook aan het gewicht. Tijdens de slaap produceert ons lichaam het hormoon leptine dat overdag ons honger- en verzadigingsgevoel regelt. Onvoldoende slaap zorgt voor meer honger overdag.
Tips om je kind gezond te laten eten
- Volkoren producten: om hun lichamelijke én hun mentale groei te ondersteunen hebben kinderen voldoende energie, proteïnen, vitaminen en mineralen nodig. Koolhydraten zijn zeker voor kinderen een belangrijke bron van energie. Kies voor volkoren producten zoals brood, volkoren pasta en deegwaren voor zilvervliesrijst, muesli met zo weinig mogelijk suiker. Mager vlees, vis, eieren en bonen, verse groenten en fruit leveren de noodzakelijke proteïnen.
- Zuivelproducten: zoals magere melk en yoghurt. Deze zijn rijk calcium, onmisbaar voor sterke botten en gezonde tanden.
- Snoep en ongezonde tussendoortjes: zoveel mogelijk vermijden