Je kind moet op zwemles; waar let je op

Je kind moet op zwemles; waar let je op Misschien sta je er niet bij stil dat er belangrijke verschillen zijn tussen de diverse zwemscholen en zwemverenigingen. Als het tijd is dat je kind moet leren zwemmen, stuur je hem of haar waarschijnlijk naar het dichtstbijzijnde zwembad. Dit is niet altijd verstandig; als je even de tijd neemt om de website van de zwemschool/-vereniging te vergelijken, en een proefles aan te vragen ben je al een stuk wijzer. Je kunt pas daarna een weloverwogen keuze maken. Hiermee voorkom je wellicht dat je kind langer over het behalen van de zwemdiploma’s doet. Of erger nog, een grondige hekel aan zwemmen krijgt.

Inhoud


Zwemschool of Zwemvereniging

Een zwemvereniging mag de gemaakte winst niet onder haar leden verdelen, doch moet deze inzetten voor een bepaald doel (bijvoorbeeld de kwaliteit van de vereniging verbeteren). Dit heeft voor ouders als voordeel dat de zwemlessen van een zwemvereniging vaak goedkoper zijn dan die van een zwemschool, die immers wel winst moet maken. Dus als de prijs een van je zwaarwegende selectiecriteria is, dan ben je bij een zwemvereniging beter af.

Het zwembad zelf

Onderzoek ook of hygiëne hoog in het vaandel staat en geef je ogen bij binnenkomst goed de kost. Zijn de kleedkamers, douches en toiletten schoon?
Let er ook op of je een hele sterke chloorlucht ruikt. Voor jonge kinderen en kinderen met astma kan dit irritaties aan de luchtwegen veroorzaken. Als je kind astma heeft, is het so wie so aan te raden om een chloorarm zwembad te kiezen.

De zweminstructeurs

Een aandachtspunt is ook of de zwemlessen worden verzorgd door gecertificeerde zweminstructeurs. Het is geen punt als er stagiaires in het water zijn, zolang zij onder leiding van een gediplomeerde zweminstructeur bezig zijn. Een zwemschool die stagiaires zelfstandig les laat geven, dien je te vermijden.

Groepsgrootte

Ideaal is zwemles die gegeven wordt aan een kleine groep kinderen die ongeveer hetzelfde niveau hebben. Als de groep niet al te groot is kan de zweminstructeur meer persoonlijke aandacht aan elk kind geven.

Wat onder een kleine groep moet worden verstaan, hangt af van het niveau van je kind. Indien je kind nog niet “watervrij” of “watergewend” is, dan is een groep van maximaal 6 kinderen ideaal. Als je kind eenmaal watergewend is dan zijn maximaal 8 kinderen acceptabel. Gediplomeerde kinderen krijgen genoeg aandacht als er maximaal 10 kinderen in de groep zitten.

Bron: Tommy Wong, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Tommy Wong, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Wel of geen drijfmiddelen

Er zijn zwemclubs die les geven met kurken om het middel, om deze na verloop van tijd te verwijderen en het kind zonder te laten zwemmen. Andere clubs gebruiken geen kurken, omdat zij menen dat het kind zo een natuurlijke zwemslag aanleert.
De Koninklijke Nederlandse Zwembond, afgekort KNZB, adviseert een combinatie van deze twee lesmethoden. De KNVB raadt namelijk aan om drijfmiddelen als een kurk, bal of drijfbuis pas in een later stadium in te zetten. Namelijk pas als kinderen reeds kunnen drijven. Een drijfmiddel is dan effectief omdat het als een hulpmiddel fungeert, waardoor kinderen zich volledig op het uitvoeren van de zwemslagen kunnen concentreren.

Mogen ouders de zwemlessen bijwonen

Sommige zwemclubs stellen de zwemlessen niet open voor ouders omdat zij menen dat kinderen worden afgeleid als zij weten dat hun ouders meekijken. Anderen juichen dit juist toe omdat zij denken dat het fijner voor het kind is.

Een voordeel van meekijken is dat je kunt zien welke vorderingen je kind maakt, waardoor je (niet te fanatiek uiteraard) met je kind kunt oefenen op die onderdelen waar je kind moeite mee heeft. En voor kinderen die angstig zijn, kan het gewoonweg geruststellend zijn om te weten dat mama of papa in de buurt is.

Als de zwemlessen besloten zijn, dient er op zijn minst een aantal maal per jaar lessen te zijn die wel open zijn voor ouders.

De communicatie van het zwembad met de ouders

Veel hangt er ook af van de communicatie met je zweminstructeur. Kun je met vragen bij hem terecht? Neemt hij contact met je op bij problemen of om de voortgang van je kind met je te bespreken?

Frequentie afzwemmen

Het staat een zwemorganisatie vrij om te bepalen hoe vaak per jaar er afgezwommen kan worden. Hoe meer mogelijkheden er zijn, hoe eerder het diploma natuurlijk behaald kan worden.

Proefles voor zwemles van je kind

De proefles is het moment om alle bovenstaande criteria te toetsen. Kijk tijdens de proefles ook hoe er met de kinderen wordt omgegaan. Zijn de zweminstructeurs vriendelijk tegen je kind (en andere kinderen die lessen)? Als je ziet dat bange kinderen in het water worden geduwd of dat men kinderen aan de arm het water in trekt, dan moet je maken dat je daar wegkomt.
Een laatste tip: een (sport)badpak verdient de voorkeur boven een bikini. Je voorkomt hier tevens mee dat je dochter de halve les bezig is met het ophijsen van afgegleden bikinibandjes of het omlaag trekken van haar bovenstukje.
© 2014 - 2025 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zwemdiploma halenEen zwemdiploma halenZwemles voor kinderen, hier kun je vinden wat je moet kunnen voor het A-diploma, op welke leeftijd kinderen met zwemles…
Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Veel kinderen in Nederland halen hun zwemdiploma door zwemlessen te volgen. Het halen van een zwemdiploma is belangrijk;…
Hoe geef je een goede zwemles?Hoe geef je een goede zwemles?Misschien ben je een beginnend zweminstructeur/-instructrice, stagiaire, of een vrijwilliger bij een zwemschool of zwemv…
Help, mijn kind kan niet zwemmen!Help, mijn kind kan niet zwemmen!In vakantietijden trekken heel wat gezinnen naar campings en vakantieparken. Ideaal, voor kinderen zijn er allerlei leuk…

Heupdysplasie: mijn baby komt na drie maanden in een beugel!Heupdysplasie: mijn baby komt na drie maanden in een beugel!Bij twee procent van alle geboortes heeft het kind een afwijking aan het heupgewricht. De heupkop is onvoldoende gegroei…
Brandwonden bij kinderen voorkomenEen ongeluk zit in een klein hoekje, wordt er dikwijls gezegd. Voor u het weet heeft uw kind een glas thee omgestoten, d…
Bronnen en referenties
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.