Goed en veilig speelgoed voor je kind
Bij speelgoed moet je er voor zorgen dat het is aangepast aan je kind. Het heeft immers geen zin om je kind met iets te laten spelen waar het niets aan heeft. Het is daarom dat er op de verpakking van het speelgoed een aanbevolen leeftijd staat vermeld. Soms is je kind al wat vroeger rijp, soms ook niet. Het is moeilijk om “goed speelgoed” van “slecht” of minder educatief speelgoed te onderscheiden. Wees ook steeds aandachtig dat je veilig speelgoed aanschaft. Dit kan je merken aan het EC-teken dat vermeld staat op de verpakking of het etiket. Een teveel aan speelgoed is niet aan te raden. Geef je kind niet onmiddellijk al het speelgoed dat hij verlangt, maar laat hem er af en toe eens over dromen.
Wat is veilig speelgoed?
Indien je speelgoed gaat kopen, dan kijk je het best of er een EC-teken vermeld staat op de verpakking of etiket. Dit EC-teken geeft aan of het speelgoed voldoet aan de Europese normen voor veiligheid en gezondheid. Zog ervoor dat je steeds dit soort speelgoed kiest. Zo ben je uiteindelijk ook zeker voor de veiligheid van je baby of kind, en verklein je het risico op ongevallen.
Wat is goed speelgoed?
Een definitie van “goed speelgoed” bestaat er niet echt. Er is immers heel wat speelgoed op de markt en in omloop. Als mama of papa kan je op dat moment de beste keuze maken voor je kind. Je intuïtie en je gezond verstand zullen hierbij de beste raadgever zijn. Uiteindelijk moet je ervan uitgaan dat het beste speelgoed het speelgoed is, waar je kind op dat moment het meeste nood aan heeft. Als je kind op vier maanden het meest gebaat is met een speelboog voor in het speelpark, dan moet je dit gewoon aanschaffen. En dat hoeft uiteraard helemaal niet de duurste keuze te zijn.
Wat is slecht speelgoed?
Slecht speelgoed hangt een beetje af van de leeftijd van het kind. Voor de allerkleinsten is het uiteraard gevaarlijk om speelgoed aan te schaffen dat ze kunnen inslikken. Let ook op dat er geen touwtjes of andere delen van het speelgoed inslikbaar zijn. Ook batterijen vormen een reëel gevaar voor de gezondheid van je baby als ze worden ingeslikt. De meeste knuffels worden goed verdragen door het kind. Koop alleen beren en knuffels die wasbaar en hygiënisch zijn. Het is immers best mogelijk dat sommige kinderen allergisch reageren op bepaalde knuffelberen. Plastieken verpakkingen rond het speelgoed leg je best direct uit de weg. Indien je baby of kind deze verpakking zou opmerken, dan zou het risico bestaan dat hij de verpakking over zijn hoofdje trekt met mogelijke verstikking als gevolg.
Een teveel aan speelgoed heeft een averechts effect
Als jonge mama en papa stel je af en toe wel eens de vraag: “Hebben wij niet te veel speelgoed voor onze kleine spruit?” Er is inderdaad een enorm aanbod op de markt en er zijn gelegenheden en feestdagen in overvloed om wat speelgoed cadeau te doen aan je lieveling. Overdrijf echter niet. Indien je je kind altijd speelgoed toestopt, dan zal je kind dat uiteindelijk als vanzelfsprekend beschouwen. Beloof je kind enkel speelgoed op bepaalde feestdagen en spreek dit zo ook af met je familie. Het is ook veel leuker als je kind enkele maandjes kan uitkijken naar bijvoorbeeld een nieuwe speelgoedkraan. Kinderen moeten kunnen dromen over hetgeen ze verlangen. Indien je kind overvloedig veel speelgoed heeft, dan zal het vaak ontevreden zijn bij elk nieuw speelgoedje en minder geïnteresseerd zijn. De kunst is eigenlijk om zelf als mama en papa regelmatig een uurtje met je spruit te spelen. Dit werkt veel efficiënter dan steeds opnieuw nieuw speelgoed te gaan kopen.
Met speelgoed worden de kindjes groot
Baby’s zijn heel tevreden met kleine dingen. Ze hebben iets nodig om naar te kijken, luisteren of te grijpen. Een baby neemt ook vaak dingen in de mond, waardoor je er moet voor zorgen dat het speelgoed hygiënisch is. Speelgoed met kleuren is heel belangrijk. Rood is één van de favoriete kleuren voor de meeste baby’s. Hou een rode knuffel of speelring op twintig centimeter afstand van de ogen van je baby, en je zal zien dat je baby erg enthousiast reageert. Rammelaars, balletjes, ringen, knuffels, spiegeltjes zijn uiteraard heel erg in trek bij de allerkleinsten. Naarmate je kind ouder wordt, zal hij met ander speelgoed gaan spelen. Peuters houden zich graag bezig met het bouwen van torens of het omver gooien van een blokkentoren. Dit vinden ze ongelooflijk leuk. Blokken bestaan in alle geuren en kleuren en hoeven niet zoveel te kosten. Vaak heeft er iemand in de familie wat blokken teveel, die je dan eventueel kan gaan gebruiken.
Tip: kies speelgoed dat de zintuigen prikkelt
De ontwikkeling van de zintuigen is iets heel bijzonders bij baby’s en uiteraard kan je dit gaan stimuleren. Hiervoor is er allerlei speelgoed op de markt.
- Kies voor speelgoed dat geluid gaat maken. Voorbeelden hiervan zijn muziekdozen of knuffels die geluid maken waardoor je baby in slaap zal vallen.
- Tracht met allerhande fel gekleurd speelgoed of knuffels je baby van links naar rechts en van boven naar onder te laten kijken. Aan zijn oogjes kan je zien of je baby “meevolgt” en weet je dus dat hij goed ziet.
- De handvaardigheid van je baby kan je trainen door hem een bal van de ene hand naar de andere hand te laten doorgeven. Blokken in elkaar zetten bevordert uiteraard ook de handvaardigheid.