De dagelijkse verzorging van je baby: tips & trucs

De dagelijkse verzorging van je baby: tips & trucs Bij de verzorging van je baby komt heel wat kijken. Na een tijdje echter komt de routine er en verzorg je met heel veel gemak je baby. Belangrijk is om bij de verzorging van je baby oogcontact te houden. Op deze manier kan er niets onverwachts gebeuren. Zorg dat je altijd voor je baby staat bij de verzorging. De belangrijkste lichaamsdelen die dagelijks moeten verzorgd worden zijn de neus, keel en oren. Daarnaast dienen de billetjes en geslachtsorganen goed verzorgd te worden. Het haar van je kleine spruit moet je op regelmatige basis wassen. Indien je al deze verzorgingstips in acht neemt, mag je er zeker van zijn dat je baby er een goede hygiëne op nahoudt.

Verzorging van de neus

De neus dient goed in het oog gehouden te worden. Om de neus vrij te maken kan je gebruik maken van een fysiologisch serum dat je kan verkrijgen bij de apotheek. Via het pipetje zal je een paar druppeltjes in elk neusgat doen, om vervolgens de neus proper te maken met een zakdoek. Neem telkens een nieuw zakdoekje om geen bacteriën van iemand anders tot bij je baby te brengen. Een spray is niet aangewezen zonder doktersvoorschrift. Indien je dit wel zou doen, dan kan het neusslijmvlies van je baby beschadigd worden.

Verzorging van de oren

De oorschelp dien je te reinigen met een doekje dat je kan doppen in wat babylotion. Vergeet alvast ook niet om achter de oortjes van je kleine spruit te reinigen. Om wattenstaafjes te gebruiken is het nog veel te vroeg. Zij zullen immers het trommelvlies kunnen beschadigen en het oorsmeer dieper in het oor duwen. Bovendien heeft oorsmeer een zuiverende functie en verwijdert het vuil uit de gehoorgang.

Verzorging van de ogen

Het is best mogelijk dat één oog of beide ogen van je baby af en toe volledig dichtzitten. Indien dit het geval is, dan kan je de ogen proper maken met wat fysiologisch serum (zoutoplossing). De reden voor een vochtafscheidend oogje is heel dikwijls een verstopt traankanaaltje. Maak steeds de ogen proper van aan de zijkant naar de neus toe. Als je de binnenkant van het oog licht masseert, dan zal het traankanaaltje opengaan. Op deze manier kan het vuil zich verwijderen. Vermijd alleszins watten om de ogen van je baby proper te maken.

De billetjes schoonmaken

Na elke ontlasting van je baby dien je de pamper te vervangen. Bij het vervangen van de luier maak je de billetjes schoon met wat lauw water of een vochtig doekje. Vervolgens maak je de billetjes terug droog met een droog doekje of eventueel een handdoekje. Indien nodig kan je een beschermende crème aanbrengen, ter preventie van luieruitslag. Je kan uiteraard niet elke keer als je baby plast, de pamper gaan vervangen. Maak er een gewoonte van om af en toe eens te checken of de pamper niet overloopt.

De geslachtsorganen van een meisje of jongen

De geslachtsorganen van een meisje dien je enkel te wassen met water. Dit hoeft niet met zeep. Belangrijk is om telkens naar de anus toe te wrijven bij het wassen. Check ook af en toe of er geen ontlasting is achtergebleven in de vagina. Bij een jongen kan je eventueel wel met water en zeep wassen. Blijf in ieder geval van de voorhuid van het penisje af. Het is nog te vroeg om de voorhuid los te maken. Bovendien vergroot je hierdoor de kans op scheurtjes.

Bron: Nguyenhuyentrang17280, PixabayBron: Nguyenhuyentrang17280, Pixabay

Wassen van het haar

Indien je baby veel haar heeft, dan mag je dit uiteraard wassen. Gebruik hiervoor een babyshampoo. Dikwijls vormen zich in het haar van je kleine spruit melkkorstjes. Na het wassen van het haar dien je er goed op te letten dat al de shampoo uit het haar verdwenen is. De melkkorstjes kan je verwijderen door het haar in te wrijven met baby-olie om vervolgens de korstjes er trachten uit te kammen.

De navel van je baby verzorgen

Na de geboorte valt het stompje van de navelstreng binnen de vijftien dagen af. De navel wordt dan het litteken dat zal overblijven. Wanneer de stomp droog is, dan mag je de navelklem gaan verwijderen. Er is geen enkel probleem om je baby in een badje te zetten met de navelstomp. De navelstomp kan je met water en zeep wassen en vervolgens goed afdrogen. Je moet deze met niets bedekken, ook niet met de pamper.

Verzorging van je baby: nagelverzorging

De nagels van je baby hoeven nog niet genipt te worden voor de leeftijd van 6 weken. Indien je merkt dat je baby zich krabt, dan kan je deze uiteraard bijknippen ter preventie. Neem hiervoor een stompe schaar om geen wondjes bij je baby te veroorzaken. Tracht een rustig moment te vinden om de nagels van je baby bij te knippen.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke babyverzorgingNatuurlijke babyverzorgingBaby´s moeten vaak in bad. Niet eens zozeer om het vuil weg te wassen, meer om de huidfunctie en de inwendige organen te…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Het eerste badje van je babyHet eerste badje van je babyHet eerste badje van je kleine spruit is een bijzonder fijn moment. Na maandenlang te zwemmen in het vruchtwater van de…
Babykleding kopenBabykleding kopenVoor sommigen is het kopen van babykleding voor de kleine baby een van de meest favoriete bezigheden. Anderen gruwelen a…

Goed en veilig speelgoed voor je kindGoed en veilig speelgoed voor je kindBij speelgoed moet je er voor zorgen dat het is aangepast aan je kind. Het heeft immers geen zin om je kind met iets te…
Bronnen en referenties
  • Mamaenzo.be, http://www.mamaenzo.be/baby/verzorging, 12 december 2014
  • Mustela.be, http://www.mustela.be/nl/tips/de-verzorging-van-uw-baby/de-dagelijkse-verzorging, 12 december 2014
  • Afbeelding bron 1: Nguyenhuyentrang17280, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.