Wat zijn de momenten die je leven beïnvloeden?
Als we spreken over momenten die ons leven beïnvloeden dan denken we vaak aan grootse momenten als het krijgen van een kind, het overlijden van een dierbare of een huwelijk. Toch zijn er zeker of met name allerlei andere momenten die een stempel drukken op het leven. Momenten waar we vaak niet eens bij stil staan, zijn de momenten die ons leven beïnvloeden.
Volgers tot de puberteit
De beïnvloeding begint al op jonge leeftijd en dat zijn de ouders/opvoeders die vanuit een stuk opvoeding, maar ook eigen gewoontes, hun best doen om je dat mee te geven wat zijn denken dat goed is. Natuurlijk volgen we dit vrijwel klakkeloos tot een bepaalde leeftijd. Een leeftijd dat we gaan rebelleren, we gaan zelf de wereld ontdekken en dat begint al bij de pre puberteit.
Spreekt voor zich dat het wat genuanceerder ligt als je als kind niet die veilige opvoeding krijgt, die je als kind nodig hebt. Die veiligheid is je thuisbasis, ergens waar je altijd terecht kunt als alles fout gaat (als je de wereld aan het ontdekken bent). Als deze er niet of beperkt is, begin je als kind al eerder zelf de wereld te ontdekken. Maar in negatieve zin zijn je ouders/opvoeders ook nu stevige beïnvloeders.
De puberteit begint!
Als de puberteit in aantocht is, duikt menig ouder weg. Immers, er zijn genoeg pubers die je het bloed onder de nagels vandaan halen (of ze gaan er dwars tegenin, wat meestal ook geen positief effect heeft). Maar ja, puberen is je eigen beeld vormen, je afzetten tegen hetgeen je altijd netjes gevolgd hebt en je eigen “ik” verder vorm geven.
Het is niet leuk wat ouders doen en dus liggen de beïnvloedingsfactoren nu heel ergens anders. De school kan een stevige beïnvloeder, de docenten – zeker als ze in staat zijn goed aansluiting te krijgen met de leerlingen – maar ook medeleerlingen. De gangmakers, als je er zelf geen bent, zijn jongeren die op dat moment een stempel op je kunnen drukken.
Het vervolg van de puberteit
Tegen de tijd dat je zelf denkt al geen puber meer te zijn en je dus nog aan het staartje van de puberteit bungelt, ligt de wereld aan je voeten. Je bent nu (bijna) een volwassen mens en dat wil zeggen dat je je eigen leven gaat leiden. Dit is dé periode dat er beïnvloedingsfactoren spelen. Denk aan het ontdekken van seks, je mening over de wereld, waar je je werkzame leven door wil brengen. Het zijn je eigen gedachten, maar gebaseerd op datgene wat in je omgeving is, datgene wat je ziet c.q. wat je zelf ontdekt. Ze kunnen je levensrichting vormen en dus bij uitstek beïnvloeders. Bij de meeste jong volwassenen neemt de rol van de ouders/opvoeder als beïnvloeder in deze periode af en vormt zich bijvoorbeeld een vriendengroep die invloed heeft.
Volwassen zijn
Er zijn genoeg mensen die zeggen eigenlijk helemaal niet volwassen te willen zijn. Het brengt nogal wat zich mee en met enige weemoed kijkt men terug op de fase dat de ouder/opvoeder nog alle klappen opving. Toch kan je als volwassenen nu je leven verder vormgeven zoals je tot en met je jong volwassene periode hebt geleerd c.q. je beïnvloed bent tot de persoon die je nu bent.
Dan komen er de volgende beïnvloedingsfactoren in beeld, zoals de levenspartner, de zakenpartner/collega’s, vrienden. Je vormt je tot de persoon die je bent, maar een partner kan je sterk beïnvloeden. Enerzijds omdat je een erg buigzaam karakter hebt en anderzijds omdat je partner je nieuwe inzichten geeft … en tenslotte zijn er ook nog de mensen die zich laten beïnvloeden en anders zijn/worden om onenigheid te voorkomen. Maar dit laatste is nooit een goede reden om mee te gaan in iets. Het zou je van jezelf kunnen verwijderen en dat is nooit goed.
Ofwel, schrijf jezelf nooit weg, maar sta wel open voor nieuwe inzichten en ideeën. Op deze manier kan de beïnvloeding een verrijking opleveren.
Mooie momenten
Mooie momenten als huwelijk, samen een eerste huis kopen of gaan bewonen, kinderen krijgen etc. het zijn allemaal unieke momenten, maar toch zijn het niet dé beïnvloedingsmomenten. Dit heeft te maken met het gegeven dat je er samen naar toe leeft, je trekt samen op en je ontwikkeling gaat door. Daar kan een moment uitkomen dat je “ergens aan toe bent” zoals men het pleegt te noemen. Dit is wel een belangrijke ontwikkeling, maar geen beïnvloedingsfactor an sich.
Ditzelfde geldt voor een triest moment als het leren leven met de dood van een dierbare. Natuurlijk heeft dit impact, maar je kunt in deze pas over beïnvloeding spreken als iemand plotseling wegvalt of een jong iemand die sterft. Dat kan zo’n impact op je leven hebben, dat het je kan beïnvloeden en je andere keuzes gaat maken.
Concluderend
De momenten die je meeneemt en je mee vormen, zijn vaak alledaagse momenten en via mensen die “gewoon” in je leven zijn in iedere fase. Doe je dus alles zelf, je combineert alles zelf tot de persoon die wordt, maar je omgeving speelt uiteraard een rol … en als het even mee zit op een manier die je in positieve zin helpt vormen als mens.