Narcistische kinderen

Narcistische kinderen Zeggen dat een kind iets goed gedaan heeft, is prima. Toch kan een overdaad, als het gaat om het prijzen van je kind(eren), tot narcistische trekjes leiden. Wanneer doe je het als ouder/opvoeder goed of moeten we stellen dat je het als ouder/opvoeder nooit goed doet? Gegeven het feit dat een kind ook echt waardering nodig heeft, is alles in balans hebben – en dus ook je waardering uitspreken – van groot belang. Hoe werkt dat?

Teveel of te weinig?

Dachten we tot voor kort dat je een kind niet genoeg kon prijzen, want dat is immers goed voor het kind en sterkt zijn/haar zelfvertrouwen. Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat het toch wat genuanceerder ligt. Overwaardering kan echt tot narcistische kinderen leiden en wie zit daarop te wachten?

Op zich is het gedrag van ouders/opvoeders niet echt vreemd. Er is lange tijd aangegeven dat als je kinderen maar langere tijd blijft prijzen en aan blijft moedigen, ze een steviger positie in de maatschappij in gaan nemen, hun zelfvertrouwen stijgt en het vormt een mooie basis van waaruit ze “uit kunnen vliegen”. Positief opvoeden, zoals we het programma mogelijk kennen.

Waardering en liefde zijn belangrijk, maar nuanceer

Vooropgesteld dat jonge kinderen van zo’n 7 jaar al narcistisch kunnen zijn, hebben alle kinderen natuurlijk liefde en waardering nodig. Dit neemt niet weg dat voor alles geldt dat er een balans moet zijn. Een balans bereik je niet door alsmaar, als vanuit een automatisme, uit te spreken hoe goed je kind het doet.

Hierbij valt te denken aan de onvoorwaardelijke liefde die je “gewoon” voor je kind hebt en de vraag of dat niet genoeg is. Een basis waar kinderen altijd veilig zijn, ook als ze iets niet goed gedaan hebben, is essentieel. Dit neemt niet weg dat iets wat niet goed gegaan is, ook gezegd mag worden, maar dan wel op een opbouwend kritische wijze. Immers, een kind wat in een liefdevol nest opgroeit mag gewoon fouten maken, daar wordt je geen minder mens van.

Kinderen imiteren

Kinderen observeren en imiteren hun ouders/opvoeders en dat wil zeggen dat als ze alsmaar complimenten krijgen, ze dat uitgangspunt als maatstaf gaan zien. Op een gegeven moment denken ze dat dat de waarheid is. Aangezien niet ieder kind daaraan kan voldoen, gaan kinderen zich specialer voelen en dit wakkert de hang naar waardering alleen maar aan.

Gevolgen

Behalve dat je kind onhandelbaar kan worden als die waardering niet op “niveau” blijft, kan het kind zich na verloop van tijd ook gekrenkt gaan voelen en dit kan weer tot agressiviteit leiden. Bovendien groeit hij of zij op met een perceptie van het leven die mogelijk ver bezijden de waarheid ligt.

Onzekerheid

Hoewel het nogal eens gedacht wordt, neem je onzekerheid niet weg door het kind maar de hemel in te blijven prijzen. Als er veel onzekerheid bij een kind is, hebben veel mensen de neiging om hun waardering te overdrijven. Deze kinderen kunnen er nog onzekerder van worden, want de vraag is of ze aan de hoge verwachtingen kunnen blijven voldoen? Geef aan wat het is, als iets 'goed' is, is dat het. Noem het dan niet 'fantastisch'.

Hoe geef je oprechte waardering?

Het zijn niet echt speciale zaken die je moet doen, maar het gaat wel om de nuancering in woorden en gedrag. Een kind observeert en imiteert immers en kan dit kan je volledig doortrekken. Enkele basis aspecten die ban belang zijn:
  • Let op waarmee je het kind prijst. Laat het gaan over zijn of haar gedrag of inzet en niet over het kind op zich.
  • Let op de manier waarop je het uitspreekt. Een kind is niet “meer” dan een ander kind. Mogelijk heeft hij of zij een betere prestatie geleverd … en die mag gewaardeerd worden.
  • Laat iedereen in de omgeving van het kind in zijn of haar waarde. Door een ander kind omlaag te halen, haal je je eigen kind omhoog, maar is dat de bedoeling.
  • Vorm bij wat voor prestatie hij of zij levert (goed of niet) een goed basis, een waar het kind altijd zacht in terecht komt.
  • Een slechte prestatie kan nog altijd gewaardeerd worden om de inzet van een kind.

Tot slot

Kinderen zijn kinderen en dat is goed. Maar kinderen observeren en imiteren en kunnen een verkeerde perceptie ontwikkelen van de situatie. Ze moeten dan zichzelf een houding geven en met het referentiekader voor zich (als in ouders/opvoeders), kan dit verkeerd uitpakken. Nuanceer en wees vooral liefdevol, dat is voor een kind al genoeg.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verwerkingsfases van een jeugd bij narcistische oudersDe verwerkingsfases van een jeugd bij narcistische oudersVaak ontdekken mensen die zijn opgegroeid bij narcistische ouders pas op volwassen leeftijd echt wat er met hen is gebeu…
Boodschappen die je krijgt van een narcistische ouderBoodschappen die je krijgt van een narcistische ouderWanneer je opgroeit bij één of twee narcistische ouders, groei je op in een oorlogsveld. Je leert als kind te overleven…
De narcistische moederDe narcistische moederNarcisten zijn arrogant, ze geloven dat ze over unieke talenten beschikken en dat niemand in de wereld zo goed is als zi…
Wanneer ben je narcistisch?Wanneer ben je narcistisch?We kennen allemaal mensen die wel erg positief over zichzelf denken en het hoog in hun bol hebben, maar wanneer wordt di…

Verschil hechtingsproblematiek en ADHDVerschil hechtingsproblematiek en ADHDVaak krijgen kinderen met een hechtingsproblematiek het stempel ADHD opgeplakt. Dit is onterecht. Op het eerste gezicht…
Kinderen die slecht etenKinderen die slecht etenJe bent het zelf geweest, je hebt een broer of zus gehad die een slechte eter was of mogelijk zijn je eigen kinderen sle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Psychology Magazine - nr. 6 mei / juni: “Hoe we narcistische kinderen kweken”
  • MPO wetenschap - maart 20115: “Overwaardering zorgt voor narcistische kinderen” http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2015/Maart/Overwaardering-zorgt-voor-narcistische-kinderen.html
Reactie

Tine68, 16-07-2015
Zelf ben ik opgevoed door een narcistische moeder. Mijn broer was altijd alles en ik was niets. Uitdeindelijk ben ik op latere leeftijd in therapie gegaan omdat ik erg suïcidaal was en mijn leven niets waard vond. Ik reageerde tegenovergesteld toen ik zelf kinderen kreeg. Ik wilde mijn kinderen liefde, zelfvetrouwen en respect meegeven. Dat ik hierdoor een kind met een narcistische persoonlijkheid aan het kweken was, daar was ik me niet van bewust. Mijn zoon is 19. verdraait de waarheid, vertelt leugens, empathisch vermogen ontbreekt, manipuleert, negeert, behandelt me alsof ik niets ben en is agressief. Hij woont nu bij zijn vader en zwaait daar nu de scepter. Het is alsof mijn moeder weer voor me staat. Wat moet je doen om te voorkomen dat je in dezelfde valkuilen trapt? Ik verwijt het mezelf dat ik daar in tekort geschoten ben en wil niets liever dan dat mijn kinderen gelukkig en tevreden zijn Reactie infoteur, 16-07-2015
Ik kan me het dilemma wel voorstellen. Maar hoe hard het ook is, soms kan je - met de beste wil van de wereld - de situatie niet veranderen. Bezig blijven kan dat tot grote frustraties leiden, maar berusten is net zo moeilijk.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.