Wat doet een kindercoach?

Wat doet een kindercoach? Als ouder wil je graag dat het goed gaat met je kind, dat het gelukkig is. Ondanks al je inzet kan het toch gebeuren dat het niet lekker gaat. Dat het bijvoorbeeld last heeft van onzekerheid, boosheid of piekeren. Dit kan een gevoel van machteloosheid en/of verdriet geven, zowel bij jouw kind als bij jou. Je bent daarmee geen slechte ouder, wel een ouder die hulp kan gebruiken. Een kindercoach kan je dan ondersteunen, totdat je het zelf weer kunt. Er is vaak moed voor nodig om deze hulp te vragen.

Kindercoaching

Kindercoaching is een praktische, laagdrempelige en kortdurende begeleiding die op de toekomst gericht is. Het houdt zich minder bezig met de oorzaak van problemen. Het coachen van kinderen is maatwerk. Hoeveel tijd hiervoor nodig is, hangt van het kind en de hulpvraag af. Een algemene richtlijn is vier tot maximaal twaalf sessies. Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. De kindercoach kan eventueel doorverwijzen naar een andere deskundige als de hulpvraag buiten zijn werkterrein valt.

Wanneer ga je naar een kindercoach?

Kindercoaching is voor kinderen tussen de 4 en 16 jaar die even niet lekker in hun vel zitten. Dit kan komen door:

Of er is sprake van één van de volgende situaties:
  • scheiding
  • rouwverwerking
  • problemen binnen het gezin

Deze lijst is zeker niet volledig, maar een opsomming van dingen of situaties die er kunnen spelen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan op het gebied van leren, opvoeding, gedrag of op sociaal-emotioneel vlak. Door een juiste aanpak kunnen deze problemen vaak relatief eenvoudig verholpen worden, zodat je kind weer gewoon lekker kind kan zijn.

Werkwijze van een kindercoach

Meestal komt er een hulpvraag van de ouder(s) van het kind. Het is van belang dat het kind zelf een hulpvraag ervaart en bereid is tot verandering. De kindercoach kijkt samen met jou en je kind wat het zou willen bereiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
  • beter omgaan met emoties
  • beter omgaan met verdriet
  • meer zelfvertrouwen ontwikkelen
  • jezelf durven te zijn
  • leren opkomen voor jezelf
  • beter slapen
  • niet meer duimzuigen of nagelbijten
  • omgaan met pesten of gepest worden
  • omgaan met hoogsensitiviteit

Ieder kind heeft veel talenten en mogelijkheden. Vaak is het zich daar onvoldoende bewust van. De kindercoach begeleidt kinderen bij het ontdekken van hun sterke kanten. Het bijzondere is dat het kind vaak wel weet wat het zou kunnen doen. Het zelf ontdekken, oefenen en ervaren staan centraal. Wanneer het kind zich bewust is van zijn kwaliteiten, leert het deze gericht in te zetten en zo problemen op te lossen. Het zelfvertrouwen groeit en het kind leert trots te zijn op zichzelf. Het steuntje in de rug door de kindercoach helpt om de stappen te zetten die nodig zijn om weer in balans te komen. De kindercoach maakt gebruik van verschillende mogelijkheden als gesprekstechnieken, spelvormen en creatieve werkvormen. Het kind leert op zijn eigen manier om te gaan met datgene waar het last van heeft.

De rol van de ouders

Ouders zijn meestal degenen die met een hulpvraag contact opnemen met de kindercoach. Dat kan al een hele stap zijn. De meeste moeders hebben namelijk niet het idee dat ze om hulp zouden kunnen vragen. In tegenstelling tot wat de cultuur wil doen geloven, is opvoeden geen talent dat vrouwen zomaar is komen aanwaaien. Het is hard werken en vraagt uithoudingsvermogen, wilskracht, intelligentie en vastberadenheid.

Als je goed voor je kind wilt zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Hierbij hoort ook dat je hulp vraagt als je het zelf even niet meer weet met bijvoorbeeld de begeleiding van je kind. De kindercoach wandelt dan een stukje mee. De ouders worden betrokken in het traject omdat zij het kind kennen en verder gaan waar de coach stopt. Zij worden op de hoogte gehouden door evaluatiegesprekken die gedurende het traject plaatsvinden. Tijdens die gesprekken bespreekt de kindercoach hoe het gaat, waar nog bijsturing gewenst is en hoe de ouders kunnen helpen in het veranderingsproces. Tussendoor vindt er vaak een korte terugkoppeling plaats, bijvoorbeeld als het kind wordt opgehaald.

Heb je een hulpvraag en denk je erover om een kindercoach in te schakelen? Bij de meesten kun je vrijblijvend een afspraak maken voor een (gratis) kennismakingsgesprek. Je kunt dan zien of kindercoaching iets is voor jou en je kind.
© 2015 - 2025 Christinehemel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adoptie: het onbegrepen maar aanwezige verdrietZoals beschreven in een eerder artikel over adoptie is adoptie niet enkel een fase waar ouders en kind door heen moeten.…
Hoe ga je om met een boos kind?Hoe ga je om met een boos kind?We zien onze kinderen graag gelukkig. Een kind dat boos is, past niet bepaald binnen dit plaatje. Het is alleen wel iets…
Hoe herken je of je kind gepest wordt?Een gepest kind draagt de littekens van het pesten bijna altijd met zich mee. Pesten moet stoppen en ouders hebben hier…

Mindfulness en driftbuien bij peutersTermen zoals terrible two's en ''ik ben twee en zeg nee'' worden vaak geassocieerd met de peuterleeftijd. Als ouder kom…
Je baby bij je in bed laten slapenJe baby bij je in bed laten slapenSamen met je baby in bed: hoe gezellig het ook klinkt, het wordt over algemeen afgeraden door kraambureaus, consultatieb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cherylholt, Pixabay
  • Eigen ervaring en kennis als kindercoach
  • https://pixabay.com/en/girl-smiling-kid-cute-young-happy-403511/
Christinehemel (6 artikelen)
Laatste update: 31-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.