Rust, reinheid, regelmaat

Rust, reinheid, regelmaat Tegenwoordig wordt iedereen platgelopen met de verschillende opvoedstijlen. Een van deze stijlen die genoemd worden zijn: rust, reinheid en regelmaat. In dit artikel wordt op deze drie termen ingegaan.

Opvoeden is zo makkelijk nog niet

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende programma's over opvoeden op de televisie dat sommige ouders er wel van in de war raken. Men raakt hiervan in de war en weet niet meer als ze het wel goed doen. In dit artikel wordt ingegaan op de termen: rust, reinheid en regelmaat. Dit zijn drie verschillende termen maar horen wel bij elkaar.

Rust

De eerste term die wordt genoemd is rust. Het woord 'rust' zegt zelf eigenlijk al wel genoeg. Het geven van rust aan kinderen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt dit zien in de omgeving waarin het kind zit, maar je kunt ook kijken naar de benadering naar een kind. We gaan eerst in op de omgeving van het kind. Een kind voelt zich prettig in een rustige omgeving. Een omgeving die ook rust uitraalt. Dit kun je bereiken door alles netjes op te ruimen. Niet teveel kleuren gebruiken en niet te veel rommelige dingen op bijvoorbeeld een kast zetten. Gebruik open ruimtes. Vooral het opruimen van rommel is erg belangrijk. Je zit zelf misschien ook prettiger en rustiger in een opgeruimde ruimte dan in een rommelige ruimte.

Rust geven in de benadering naar een kind is minstens zo belangrijk. Wees rustig in je taalgebruik, ga bijvoorbeeld niet schreeuwen naar een kind. Dit komt meestal minder goed over dan je denkt. Het enige wat een kind dan opvalt is dat je schreeuwt. Een kind voelt zich dan bedreigd en denkt niet meer na over de boodschap die je wilt overbrengen. Als je rust uitraalt breng je dit ook over aan het kind.

Regelmaat

Een kind moet weten waar het aan toe is. Geef kinderen regelmaat in hun dagelijkse leven. Doe dingen op een zo veel mogelijk vaste manier. Eet bijvoorbeeld altijd op een vaste plek en rond dezelfde tijd. Kinderen moeten weten waar ze dingen kunnen vinden. Zet het speelgoed van een kind op een vaste plek. Kinderen weten zo waar ze het moeten vinden en nog belangrijker waar ze het weer in kunnen opruimen. Als kinderen weten waar ze aan toe zijn voelen ze zich zekerder.

Reinheid

De verzorging van een kind staat natuurlijk voorop. Zorg ervoor dat een kind goed te eten krijgt. Kinderen hebben behoefte aan een goed ontbijt, lunch en avondeten. Ook is het belangrijk dat kinderen moeten leren voor zichzelf te zorgen. Van hun ouders/verzorgers moeten ze dit leren. Hier zijn ze begeleiding bij nodig. Je moet de kinderen zichzelf leren te wassen en bijvoorbeeld hun tanden te poetsen. Een kind moet er verzorgd uit zien. Een goed eetpatroon zorgt voor goede prestaties op school.
© 2008 - 2024 Nadja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Is het vragen van kostgeld onredelijk?Is het vragen van kostgeld onredelijk?De financiële opvoeding van de kinderen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. In hun opvoeding moeten ze leren h…

Hoe overleef ik het eerste jaar met mijn tweeling?Hoe overleef ik het eerste jaar met mijn tweeling?Het leven is vol verrassingen. Het krijgen van een tweeling is daar een van. Toen wij hoorden dat we naast ons peutertje…
ADHD te verminderen door aangepaste voedingADHD te verminderen door aangepaste voedingEr lijkt een doorbraak te zijn in het behandelen van kinderen met ADHD. Drs. Lidy Pelsser heeft ondekt dat in 60% van de…
Nadja (8 artikelen)
Laatste update: 16-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.