Hoe overleef ik het eerste jaar met mijn tweeling?
Het leven is vol verrassingen. Het krijgen van een tweeling is daar een van. Toen wij hoorden dat we naast ons peutertje ook nog een tweeling zouden krijgen, kregen we ontzettend vaak te horen "je zult het wel druk krijgen....". We zijn nu ondertussen een half jaar op weg met een peuter van twee en de tweeling en ja het is inderdaad heel druk. Toch genieten we met volle teugen. Voor andere (aanstaande) meerlingouders volgen enkele tips om het eerste jaar goed door te komen.
Sinds dat ik wist dat wij een tweeling zouden krijgen ben ik mij natuurlijk gaan verdiepen in alles wat daarmee te maken heeft.
Van het ontstaan van een tweeling tot tips voor de dagelijkse problemen die je tegenkomt in de opvoeding van een tweeling.
Meerdere artikelen met tips over hoe je eerste jaar moet overleven met een meerling zijn hier de revue gepasseerd, een enkele keer met succes, maar meestal was het toch niet hetgeen wat ik nu de laatste 6 maanden ben tegengekomen. Vooral omdat er in de meeste gevallen vanuit wordt gegaan dat de meerling je eerste kindjes zijn. In ons geval was dit dus niet zo en ik neem aan dat wij daar niet de enigen in zijn. Wanneer je al een kind eerder hebt gehad betekent dat je wat ervaring hebt met de eerste periode, maar geen enkel kind is hetzelfde, dus je kunt voor hele andere problemen komen te staan. Ook het feit dat je andere kinderen zich moeten aanpassen aan de komst van niet 1, maar 2 kinderen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Vandaar mijn motivatie om enkele vuistregels op te stellen die hier ook rekening mee houden en ervoor zorgen dat je het eerste half jaar iets relaxter doorkomt.
Laat je niet gek maken
Kinderen zijn soms heel lastig en tegendraads. Ze willen niet naar bed als dit jou een goed idee lijkt. Ze huilen op tijdstippen dat het niet uitkomt, ook al heb je ze net verschoond, gevoed, lekker warm toegedekt of gedragen. Ze maken alles vies, door te spugen of eten overal op te smeren. Ze laten je niet rustig doorslapen en worden misschien wel tien keer per nacht wakker voor een fopje, aandacht of een boertje, terwijl jij er de volgende dag wel weer tegenaan moet. Kortom: baby's zijn niet altijd leuk, ze stellen je geduld, uithoudingsvermogen en humeur op de proef. Veel mensen vinden dit met 1 baby al en daar raken genoeg ouders al van overspannen. Voor ouders met meerdere baby's en met misschien nog oudere kinderen is het nog veel moeilijker. Je moet dus niet te hard voor jezelf zijn en beseffen dat je ook maar gewoon mens bent. Je kunt niet alles perfect doen en je hebt het absoluut nodig om er af en toe eens eventjes tussenuit te gaan (al is het maar in je eentje boodschappen halen). Als je na een ochtendje of wat mij betreft zelfs een dagje thuiskomt vind je ze weer helemaal leuk en geweldig en kun je er weer even tegenaan.
Weg met het schuldgevoel
Moeders zijn uitblinkers als het gaat om schuldgevoel..... je krijgt het er gratis bij. Alle moeders hebben er last van en miisschien meerlingmoeders nog meer. Omdat je werkt of juist niet, omdat je borstvoeding niet gelukt is, omdat je bang bent dat je te weinig met de kinderen hebt gedaan op een dag, omdat je bang bent dat de een meer aandacht heeft gekregen dan de ander, omdat je weinig geduld hebt.....Als dat schuldgevoel kost je uiteindelijk alleen maar heel erg veel energie. Weg ermee dus!!! Kijk naar wat je goed doet en naar wat er goed gaat in plaats van altijd maar naar het gene te kijken wat je in jouw eigen ogen niet goed hebt gedaan. Je kunt nou eenmaal geen goede moeder, goede werknemer en geweldige partner tegelijkertijd zijn. Je kunt jezelf ook beschermen tegen een schuldgevoel, door de lat niet te hoog te leggen voor jezelf. Bijvoorbeeld borstvoeding, je wordt tegenwoordig overstelpt met redenen waarom je borstvoeding zou moeten geven. Inderdaad het is het allerbeste, maar borstvoeding geven aan een meerling is niet zo eenvoudig en vooral niet wanneer je dit moet combineren met meerdere kinderen. Geef het een kans, maar forceer het niet. Maak met jezelf afspraken over wanneer het genoeg is en maak een duidelijke keuze op het moment dat het nodig is. Laat je niet opvreten door schuldgevoel (vooral veroorzaakt door de buitenwereld), maar doe wat je hart je ingeeft.
Zorg voor hulp
Natuurlijk lukt het je prima om voor je eigen kids te zorgen. Maar houd er rekening mee dat je na een paar gebroken nachten waarschijnlijk niet meer naar behoren functioneert. Je komt er al snel achter dat hulp bij het opvoeden van een tweeling en misschien meerdere kinderen heel wenselijk is. Zet daarom je trots maar af en toe even opzij en pak de hulp die je aangeboden krijgt met veel dankbaarheid aan. Wil je moeder de kinderen uit wandelen meenemen? Graag!! Wil je vriendin je helpen in het huishouden? Sla het bod niet af! Je kunt nog zoveel dingen alleen doen, dus vrees niet dat er niets meer voor jezelf overblijft. Ook voor de oudere kinderen is het af en toe eens lekker om even uit de drukte van het gezin te zijn en onverdeeld de aandacht te krijgen. Maar vergeet ook niet eens de boel om te draaien en de baby's mee te geven, zodat je zelf de oudsten eens lekker kan verwennen.
Investeer in vervoermiddelen en ga naar buiten
Als moeder en vooral meerlingmoeder loop je het risico dat je door de zorg van de kinderen helemaal wordt opgeslokt. Je bent dagelijks bezig met het verzorgen en versjouwen van je kinderen en leeft in je eigen wereldje. Wanneer je dagelijks even het huis uitgaat en een frisse neus haalt knap je daar echt van op. Even iets anders dan poepluiers, gejammer en spelletjes met de kinderen. Als je werkt gebeurt dat vanzelf, maar wanneer je thuis zit is het heel prettig om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Om naar buiten te kunnen heb je wel degelijk vervoer nodig en vooral wanneer je meerdere kinderen moet vervoeren (meerijdplankje etc). Denk er vantevoren goed over na en wees niet te zuinig bij de aankoop van spullen hiervoor. Goed vervoermiddel zorgt ervoor dat je gemakkelijker naar buiten kan en gaat met je kinderen en daardoor meerdere momentjes per week even kan "luchten" waardoor je er weer wat frisser tegenaan kan.
Rust, reinheid en regelmaat
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om baby's elk hun eigen ritme te laten bepalen, maar je zult er snel genoeg achter komen dat het veel gemakkelijker is om ze in een ritme te krijgen. Vooral als je oudere kinderen hebt is het handig om er enige regelmaat in te krijgen zodat je per dag een beetje weet waar je aan toe bent en activiteiten met de oudere kinderen kunt plannen. In het begin zal het ritme heel moeilijk te vinden zijn, maar na verloop van tijd zul je merken dat ze rustiger worden en de dag er wat overzichtelijker uit gaat zien. Voor de oudste(n) is het heel belangrijk dat je zo min mogelijk wijzingingen aanbrengt in hun dagindeling/ritme. Laat belangrijke rituelen (zoals het naar bed brengen) zoveel mogelijk hetzelfde, dit om de rust ook voor hen te bewaren.
Wees op zijn tijd flexibel
Een beetje tegenstrijdig met de vorige regel, maar probeer ondanks de drie R's in sommige gevallen een beetje flexibel te zijn. Soms moet je er voor kiezen om een beetje af te wijken van de regelmaat. Wil een baby echt niet slapen of maakt hij die ander met zijn/haar gehuil alleen maar wakker grijp dan de gelegenheid aan om de baby eens lekker individiueel aandacht te geven. Vervroeg eventueel een maaltijd als de kinderen heel jengelig zijn. Wanneer je je te strak aan een schema houdt maak je het jezelf in sommige gevallen wel heel moeilijk en krijgt iedereen daar stress van. Wanneer je oudere kinderen hebt is het soms een beetje moeilijk om quality tijd te vinden tussen de bedrijven door. Grijp de momenten dat de baby's in bed liggen aan om exclusieve aandacht te geven aan de oudsten. Betrek ze bij huishoudelijke klusjes en geef ze op die manier ook aandacht en tijd. Neem voor lief dat je er iets langer over doet dan normaal het geval zou zijn, maar je bent wel gezellig bezig met je andere kinderen.
Houd de reclames in de gaten of koop groot in
Het leven met meerdere kinderen in deze tijd is niet goedkoop. Alles wordt duurder en onze lonen stijgen niet mee. Let dus goed op akties en koop eventueel groot in. Dit scheelt je honderden euro's per jaar. Een andere optie naast reclames volgen is een groothandel pas. Deze heb je er zo uit, want luiers, potjes voeding, verzorgingsspullen je hebt er genoeg van nodig.
Wees makkelijk in je huishouden
Het huishouden staat in een druk gezin met een meerling en eventueel meerdere kinderen niet op de eerste plek. Natuurlijk moet het schoon zijn en hygienisch, maar je komt niet toe aan de echt grote klussen zoals ramenlappen etc. Wanneer het enigzins mogelijk is, schaf dan een vaatwasser en droger aan. Dit scheelt je al enorm veel tijd. Nog mooier zou het inhuren van een werkster natuurlijk zijn, maar daar heeft iedereen (helaas) niet zomaar financiele ruimte voor. Beperk je huishoudelijke klussen tot stofzuigen, stoffen, wassen, badkamer, wc, vloer dweilen etc, maar houd in je achterhoofd dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk moet maken. Het echte schoonmaken kun je beter op een dag doen dat de kids een dagje weg zijn of nog mooier besteed dat uit.
Denk aan je relatie
Bij de komst van een baby verandert automatisch je relatie. Dit is met een baby al het geval en zeker met twee. Wanneer je al eerder kinderen hebt gekregen, weet je al wat voor veranderingen dit teweeg brengt. Houd er wel rekening mee dat met de komst van een meerling dit nog meer verandert. Je hebt de hele dag iets te doen en door deze verhoogde "werkdruk" gecombineerd met een chronisch slaapgebrek, raak je sneller geirriteerd en val je misschien vaker tegen elkaar uit dan vroeger. Probeer zoveel mogelijk rekening met elkaar te houden en gun de ander een momentje voor zichzelf wanneer die er even doorheen zit. Ook wisseldiensten 's avonds en 's nachts zodat beide ouders aan genoeg slaap komen is een manier om de eerste periode ''gezelliger" door te komen. Verras elkaar met leuke attenties en laat op momenten alles even vallen zodat je even tijd aan elkaar kan besteden. Die afwas, was etc komt later dan wel. Denk aan elkaar.
Betrek de andere kinderen bij de meerling
Als er in een gezin een meeerling wordt geboren, verandert er heel veel. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor de andere kinderen die er zijn. Ze krijgen immers ook ineens twee (of meer) baby's tegelijk op hun dak, met alle gevolgen van dien. De aandacht die ze normaal gesproken voor zichzelf hadden, moeten ze nu delen. Als er al meerdere kinderen in het gezin zijn heeft in elk geval de oudste het al een keertje meegemaakt en heeft het geleerd dat het ook weer een eigen plaatsje in het gezin krijgt.
Om het allemaal een beetje goed te laten verlopen kun je beginnen met een goede voorbereiding. Betrek het kind of de kinderen zoveel mogelijk bij de komst van de baby's. Neem ze mee naar de verloskundige. laat de baby'tjes in mama's buik voelen, laat het helpen met het kamertje etc. Wanneer de baby's thuis komen merkt het kind of de kinderen dat er veel is veranderd. Die wezentjes kunnen nog helemaal niets en hebben constant aandacht van mama en papa nodig. Ook iedereen die op visite komt heeft alleen maar aandacht voor de meerling. Ze zijn opeens ''grote broer" of "grote zús". Opeens zijn ze groot en mogen ze helpen, moeten ze zelf spelen en als ze wat vragen krijgen ze "straks" of " even wachten" te horen, terwijl ze ook graag vertroeteld willen worden. Het kan heel goed zijn dat je kind die altijd zo gezellig en makkelijk was zich nu achtergesteld voelt en heel ander gedrag laat zien.
Deze periode gaat op den duur wel over, want kinderen leren zich langzamerhand aan te passen aan alle veranderingen en vinden hun eigen plekje weer terug. Als ouders kun je dit zoveel mogelijk stimuleren door belangrijke momenten en rituelen op de dag, na de komst van de meerling zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Moet het kind in een andere kamer of ander bed voor de komst van de baby's doe dit dan ruim op tijd. Moet het kind logeren tijdens de ziekenhuisperiode doe dit dan op een vertrouwd adres en bereidt hem/haar voor. Laat je kind(eren) zoveel mogelijk bij mama en de baby's, betrek ze bij de verzorging en probeer niet alleen te vertellen wat het verkeerd doet (hardhandig knuffelen bijvoorbeeld), maar laat zien hoe het dan wel moet. Wanneer je lang met de baby's bezig zal zijn (voeden en baden) zoek dan samen iets uit wat ze in de tussentijd kunnen gaan doen (puzzel, boekje). Geef je oudste zoveel mogelijk op vaste tijden aandacht zodat hij/zij weet dat er tijd voor hem zal zijn. Doe dingen die "grote" kinderen alleen kunnen, ook als beide ouders thuis zijn kun je de taken verdelen, de een de baby's de ander de oudte(n). Wanneer je naar buiten gaat zal ook de buitenwereld alleen oog hebben voor de tweeling. Vaak kun je dit bijsturen door zelf je oudste(n) een beetje in het zonnetje te zetten.
Wanneer je te maken hebt met een eeneiige tweeling is het voor de oudste(n) nog moeilijker om er tussen te komen, omdat er vaak sprake is van blokvorming. Hierbij geld dat je eigen benadering ten opzichte van de tweeling en de andere kinderen een belangrijke rol speelt. Probeer ze zoveel mogelijk te benaderen als individuen en probeer de kinderen bij elkaar te betrekken. Op latere leeftijd kun je variatie aanbrengen in de onderlinge verhoudingen door eigen vriendjes/ vriendinnetjes.
Probeer in de eerste periode na de geboorte van de meerling te bedenken dat wat extra aandacht op momenten mogelijke problemen kan voorkomen, ook al is het super moeilijk om nou juist in die periode van drukte en vermoeidheid extra aandacht te geven.
Vergeet niet om foto's en video's te maken
Met meerdere baby's heb je het automatisch drukker dan wanener je maar een kindje krijgt. Ontwikkelingen die je kinderen doormaken gaan sneller voorbij en verdwijnen naar de achtergrond. Soms ben je alleen maar aan het werk en vergeet je om eens goed naar je kinderen te kijken en te genieten. Probeer toch tussendoor zoveel mogelijk foto's en video's te maken en van ieder kind ook de belangrijke momenten vast te leggen. Later als de zwaarste periode voorbij is, kun je op een rustige manier nog eens terugblikken, want voordat je het weet zijn ze al geen baby's meer.
Geniet van je kinderen!
De belangrijkte van allemaal. Het is aanpoten een meerling eventueel gecombineerd met meerdere kinderen en je weet soms niet hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen en waar je de energie vandaan moet halen. Maar naast de drukte is het bovenal heel bijzonder, meerdere baby's in een keer. Er is altijd wel een kind dat naar je lacht of zin heeft om te knuffelen en soms allemaal tegelijk. Als ze wat ouder zijn en ze hebben elkaar ontdekt, kun je genieten van de onderlinge communicatie en de fascinatie die ze voor elkaar hebben. Ook de oudste(n) zullen in de loop der tijd meer met de meerling kunnen spelen en van ze gaan genieten. Het klinkt cliche, maar het eerste jaar is zo om, dus geniet dubbel van je kinderen.
Het krijgen van een meerling is een wereldwonder, het is ontzettend bijzonder dat er twee of meer baby's tegelijk worden geboren. Door alles wat erbij komt kijken wil je dit soms wel vergeten. Alle fases in de ontwikkeling van een kind zijn moeilijk en brengen weer andere uitdagingen met zich mee en vooral wanneer je dan meerdere kinderen hebt die het allemaal op hun eigen manier doen. Probeer het op momenten te relativeren en zie het als een hele grote uitdaging en laat het zoveel mogelijk op je af komen. Sommige dingen in het leven komen nou eenmaal zoals het komt, probeer er zoveel mogelijk met het hele gezin van te genieten. Genieten is het belangrijkste wat je moet doen het eerste jaar!!!