Kinderbed en wieg
Waar slaapt je kind? In een wieg? Een ledikantje? Waar moet een veilig bed aan voldoen en wat is de beste plek ervoor? Het is natuurlijk een allereerste vereiste dat het veilig is, welke keus je ook maakt. In het hiervolgende artikel lopen we beide mogelijkheden na en waar je rekening mee moet houden.
Een wieg
Een wiegje is prachtig en erg leuk om te zien, maar helaas past je baby er maar kort in. Je zult verbaasd staan hoe snel je kindje te groot voor een wieg, zodat je het alsnog moet vervangen door een ledikantje. Als er toch voor een wieg gekozen wordt, zijn de volgende punten heel belangrijk:
- De wieg moet ronde randen en hoeken hebben. Spijkers en nietjes mogen niet voelbaar zijn.
- De wieg moet minstens 30 cm. diep, 45 cm. breed en 80 cm. lang zijn. Denk er om dat het ook de juiste hoogte voor jezelf heeft, zodat je niet steeds enorm diep hoeft te bukken om je kindje er uit te halen.
- Een gaatjesbodem is de beste keus, omdat dit goed kan ventileren.
- Het onderstel mag niet kunnen kantelen als er bijv. een ander kind aan de rand van de wieg gaat hangen.
- De spijlen van de zijwanden mogen niet verder uit elkaar staan dan ongeveer 6 cm. Is dit wel het geval, is het verstandig de zijwanden te bekleden.
- De bekleding van de wieg is van katoen en niet gewatteerd. De stof zit strak gespannen, past goed en kan goed ventileren.
- Gebruik een stevige matras, met bij voorkeur dezelfde maten als de de binnenkant van de wieg. Is dit niet het geval, let er dan op dat de matras niet meer dan 2 cm. korter en smaller is. Tevens moet de matras gemaakt zijn van polyether.
Het is goed om een baby de eerste tijd bij je in de slaapkamer te nemen. Het kan natuurlijk dat je dit zelf niet wil, of dat je er de plaats niet voor hebt. Zet dan het bedje of de wieg op een veilige plek in de babykamer. Het moet dus zeker níet:
- onder een vensterbank
- bij een raam
- bij een radiator of andere warmtebron
- bij koordjes van bijv. rolgordijnen of luxaflex
Gebruik voor een kind onder de twee jaar géén waterbed. De onderlaag hiervan laat geen lucht door. Als je baby zich omdraait, ligt hij met zijn gezichtje op de onderlaag, waardoor hij kan stikken. Door de elektrische verwarming van een waterbed kan een baby het ook erg snel warm krijgen. Het is gebleken dat de kans op wiegedood dan ook groter is.
Een ledikant
Of je baby gaat meteen in een ledikantje, óf het zal er na een paar maanden in gaan, omdat je kindje dan te groot is geworden voor de wieg. Een kindje slaapt niet alleen maar in een ledikantje, hij zal er ook van alles gaan ontdekken. Daarom is het belangrijk dat het ledikant een veilige, vertrouwde plek is. Een kindje kan in een ledikant slapen tot hij de lengte van een meter heeft bereikt, dat zal bij een leeftijd zijn van ongeveer 3 tot 3,5 jaar. Belangrijke punten bij een ledikant:
- De afmetingen zijn minimaal 120 cm. lang en 60 cm. breed.
- Het hout van het bedje is glad en bevat geen splinters.
- De bodem is stevig en ventileert goed. Een baby verliest veel vocht, dus een gaatjes- of lattenbodem is het meest geschikt.
- De bodem is verstelbaar, zodat je niet zo diep hoeft te bukken als je je kindje uit bed haalt.
- Het ledikantje bevat geen puntige gevaarlijke uitsteeeksels.
- Aangezien een kindje, als het wat ouder wordt, behoorlijk wild kan zijn, moet het onderstel stevig en solide zijn.
- Als het bed in de laagste stand staat, mag de afstand tot de bovenkant van het bedje niet meer dan 60 cm. zijn. Wanneer het bed in de hoogste stand staat, moet het minimaal 30 cm. zijn.
- De spijlen van het bedje mogen niet verder dan 6 cm. uit elkaar staan, om beknelling van bijv. het hoofd te voorkomen.
- De matras is stevig en minstens 8 cm. dik.
Voor de matras gelden verder dezelfde normen als de matras van een wieg.