Baby’s en jonge kinderen: Slapen en veiligheid

Baby’s en jonge kinderen: Slapen en veiligheid De babykamer kopen en inrichten is misschien wel één van de leukste dingen die je als ouder doet voordat je kindje er is. Het zal ook één van de belangrijkste plekjes van je kindje worden, omdat je kindje vooral het eerste jaar veel slaap nodig heeft en dus veel in zijn of haar ledikant of wiegje zal liggen. Daarom is het ook erg belangrijk dat je bij de aanschaf en het gebruik van een ledikant of wiegje let op de veiligheid.

Waar let je op bij de aanschaf van een ledikant?

Bij het kiezen van een kinderledikant kijk je eerst naar de veiligheid. Zo mogen er nergens gevaarlijke, scherpe punten aanwezig zijn en zul je het bed moeten controleren op eventuele sierknoppen of andere versieringen die los kunnen raken. Kijk bij een houten ledikant ook goed of het splintervrij is. Bij de lengte van een bedje wordt uitgegaan van minimaal 120 cm, met een minimale breedte van 60 cm. Het ledikant moet stevig staan, dat wil zeggen dat het bed niet wiebelt, maar ook dat alle losse onderdelen stevig bevestigd zijn. De beste verbindingen voor een ledikant zijn met diepe schroefverbindingen, waarbij je inslagmoeren gebruikt. Korte schroeven zorgen immers voor minder stevigheid, waardoor onderdelen sneller los kunnen laten en het ledikant een deel stevigheid verliest.

Let ook op de lattenbodem, die moet niet enkel stevig zijn, maar ook goed ventileren. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een gaatjesbodem. Deze gaatjesbodem kun je in hoogte verstellen. De eerste maanden kan je de gaatjesbodem op de hoogste stand zetten, dit zorgt er tevens voor dat je zelf niet zo ver hoeft te bukken bij het pakken en wegleggen van je baby. De hoogste stand houd in een minimale afstand van 30 cm tot de bovenkant van het ledikant. Wanneer je baby ouder wordt en meer gaat bewegen (omdraaien, proberen op te trekken, etc.) zul je de gaatjesbodem verder naar beneden moeten doen. De laagste stand van een ledikant bedraagt minimaal 60 cm tot de bovenkant van het ledikant.

Ook de spijlen bij een ledikant zijn belangrijk en kunnen bij een verkeerde afstand hiertussen een gevaar opleveren voor je baby. Het hoofdje, voetjes, handjes of andere ledematen kunnen vast komen te zitten bij een onjuiste afstand. De ruimte tussen de spijlen mag ook niet meer dan ongeveer zes cm bedragen. De spijlen moeten lopen van de laagste stand van je lattenbodem tot de bovenrand van het ledikant. Verder zul je ook moeten kijken naar de aanschaf van een juiste matras. Deze zal stevig moeten zijn, goed ventilerend moeten zijn (gemaakt van katoen) met een minimale dikte van acht cm.

Waar let je op bij de aanschaf van een wiegje?

Ook bij de aanschaf van een wiegje moet je letten op bepaalde factoren, zodat je zeker weet dat je een veilige slaapplek hebt voor je baby. Zo mogen er ook in een wiegje geen scherpe punten voelbaar zijn. Denk hierbij aan de spijkers of nietjes waarmee de bekleding is vast gemaakt. Belangrijk is dat de bekleding van katoen of badstof is en niet gewatteerd. De stof van het wiegje moet strak gespannen zijn en goed vastzitten.

Ook bij een wiegje hoort de bodem goed te ventileren en wordt er net als bij een ledikant vaak gebruik gemaakt van een gaatjesbodem. Omdat een wieg kan schommelen, moet je er goed opletten dat hij stevig staat. Wanneer een ouder kind over het randje wil kijken en zich aan de wieg optrekt, hoort deze niet te kantelen. Meestal is er bij een wieg een mechanisme waardoor het schommelen kan worden geblokkeerd. Ook de wie hoort minstens 30 cm diep te zijn, 45 cm breed en een minimale lengte van 80 cm te hebben. Een wieg heeft normaal ronde hoeken en randen.

Als je een wiegje met spijlen hebt, mogen deze ook niet verder dan ongeveer zes cm uit elkaar staan. Wanneer deze afstand groter is wordt geadviseerd de zijkant met stof te bedekken. De matras behoort stevig te zijn en moet ongeveer de zelfde maten als het wiegje hebben. Hij mag in ieder geval niet meer dan twee cm smaller of korter zijn zodat er niet teveel ruimte tussen de matras en de zijkant van de wieg komt. Geadviseerd wordt een matras van polyether te nemen.

Beddengoed en bedje opmaken

Tot de leeftijd van ongeveer twee jaar wordt geadviseerd geen dekbedje en kussen te nemen. Het beste kun je kiezen voor lakens en dekens. Let vooral op het formaat van de lakens en dekens. Deze mogen niet te klein maar ook niet te groot zijn. Kindjes kunnen bij te grote lakens of dekens verstrikt komen te raken. Het overschot aan dekens kun je het best onder het matras duwen, vouw ze zeker niet dubbel. Een kussen kan ervoor zorgen dat je kindje geen lucht krijgt wanneer deze tijdens zijn slaap het gezichtje in het kussen duwt.

Voor baby’s moet je het ledikant of de wieg kort opmaken. Dat wil zeggen dat je een slaapplek creëert zover mogelijk naar het voeteneinde toe. Baby’s ‘kruipen’ tijdens hun slaap vaak naar beneden en kunnen daardoor verstrikt raken onder hun lakentjes. Sommige ouders vinden dat niet fijn, omdat er ook veel baby’s zijn die juist naar boven bewegen en daardoor ‘koud’ liggen. Zorg er dan voor dat je een voorwerp bij het voeteneinde plaatst dat je baby niet zelf kan verplaatsen. Zo wordt de kans om knel te zitten onder de dekens en de kans om weg van de dekens te kruipen verkleind.

Slaapzakken en knuffelbeesten

Een goede oplossing om kindjes lekker onder hun dekentjes te laten slapen is het gebruik van een slaapzak. Deze slaapzak zorgt ervoor dat je kindje zich niet los kan woelen of de dekens van zich af kan trappen. Kies hierbij wel de juiste maat van de slaapzak. Te kleine armsgaten en halsopeningen kunnen gaan knellen, waarbij te grote er juist voor kunnen zorgen dat ze in de slaapzak kruipen en zo verstrikt kunnen raken. Let ook goed op de ritssluiting, deze zit normaal aan de voorkant en hoort van boven naar beneden dicht te gaan. Bedenk wel dat je uitkijkt met overige kleding. Een slaapzak zorgt voor veel warmte, teveel aan kleding in de slaapzak kan ervoor zorgen dat je kindje het juist te warm krijgt.

Kinderen en ouders vinden het vaak prachtig om een aantal knuffelbeesten in het ledikant te zetten. Pas hier echter wel mee op. Vooral met erg kleine kindjes en baby’s wordt geadviseerd zeker geen hele grote knuffels in het ledikant te plaatsen. Ze kunnen tijdens hun slaap het gezichtje in een knuffel begraven en hierdoor geen lucht meer krijgen.

Kruiken

Een kruik ben je bij je pasgeboren baby zeker nodig, omdat baby’s zichzelf nog erg moeilijk warm kunnen houden. Omdat je een kruik met heet water moet vullen, staat veiligheid voorop. Je wilt voorkomen dat je kindje het koud heeft, maar ook zeker dat hij of zij zich verbrand. Het is dan ook van belang dat je een kruik regelmatig controleert op lekken.

De meeste ouders kiezen voor een metalen heetwaterkruik. Deze heeft een keurmerk: goedgekeurd keurmerkinstituut. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je ermee aan de slag gaat. Deze kruiken horen naadloos te zijn en de schroefdop moet je meerdere wendingen geven om los te raken. De kruik hoor je nooit helemaal tegen je kindje aan de leggen, zorg ervoor dat er ongeveer een handbreedte afstand zit tussen je kind en de kruik. Je kunt hiervoor altijd een opgerolde handdoek gebruiken.

Als je liever niet met warm water aan de slag gaat, dan kun je ook kiezen voor elektrisch oplaadbare kruiken of bijvoorbeeld kersenpittenzakken. Let bij kersenpittenzakken wel op de stevigheid.

Wiegendood en tips

Bij wiegendood overlijdt je kind plots en onverwacht. Hierbij zijn er geen lichamelijke afwijkingen en oogt het gezond. Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren, maar door zelf goed op te letten en te kiezen voor veilige en goede materialen neemt de kans op wiegendood sterk af. Het kan helaas nooit helemaal voorkomen worden, omdat we immers de echte oorzaak van wiegendood nog niet kennen.

Tips om wiegendood te voorkomen

  • Rook niet in het bijzijn van je kind.
  • Zorg dat je de aanwezigheid van kussens, knuffels, hoofdbeschermers, plastic hoesjes, etc. vermijdt.
  • Een zeiltje tegen een nat bedje, mag nooit gebruikt worden onder het hoeslaken bij het hoofdeinde. Hierdoor kan je kindje moeilijker ademen.
  • Leg je kindje niet in een waterbed.
  • Leg je kindje niet bij jezelf in bed wanneer je gebruik hebt gemaakt van drank, slaapmiddelen of drug.
  • Voorkom onrust en stress situaties bij je kindje.
  • Voorkom lange en vermoeiende activiteiten of autoritten.
  • Zorg ervoor dat je kindje het niet te warm heeft.
  • Lakentjes, dekentjes en slaapzakken dienen de juiste maat te hebben.
  • Maak het bedje kort op.
  • Laat je kindje het best in zijn of haar eigen ledikant of wiegje slapen. Natuurlijk kun je deze wel bij jou op de kamer zetten.
  • Houd goed toezicht op je kindje, maak gebruik van een babyfoon of kijk geregeld om het hoekje.
  • Gebruik de eerste twee jaar liever geen dekbed.
  • Zorg voor een goede ventilatie van de babykamer.
  • Laat je kindje zoveel mogelijk op zijn of haar rug slapen. Wissel de stand van het hoofd af met links en rechts.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiegendood: plotselinge dood bij babyWiegendood: plotselinge dood bij babyWiegendood is het plotseling optreden van de dood bij baby's en jonge kinderen onder de twee jaar oud. Veel jonge ouders…
Wiegendood: Plots overlijden van gezonde baby tijdens slaapWiegendood: Plots overlijden van gezonde baby tijdens slaapOuders zijn meestal dolgelukkig als hun kleine spruit als bekroning van hun liefde ter wereld komt. De schok is dan ook…
Slaapproblemen bij kinderen: veilig slapenVoordat u erover gaat denken hoeveel uur uw kind slaapt, of hij de nacht wel doorslaapt, of hij overdag één of twee dutj…
Wiegendood: mogelijke oorzaken en risicofactorenWiegendood: mogelijke oorzaken en risicofactorenWiegendood is de angst van iedere ouder. Het levenloos terugvinden van je kindje in zijn of haar wieg. Gelukkig komt wie…

Baby’s en jonge kinderen: Eten, koken en veiligheidBaby’s en jonge kinderen: Eten, koken en veiligheidMet een baby en/of kleine kinderen in huis heb je de handen vol. Ze zien het gevaar in bepaalde situaties en voorwerpen…
KISS-syndroom: een huilbaby die spuugt en zich overstrektKISS-syndroom: een huilbaby die spuugt en zich overstrektAls je kindje net is geboren en het huilt veel, kun je daar als ouder behoorlijk gestrest van worden. Je wilt helpen, ma…
Bronnen en referenties
  • http://www.kindengezin.be/veiligheid/slapen
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.