KISS-syndroom: een huilbaby die spuugt en zich overstrekt

KISS-syndroom: een huilbaby die spuugt en zich overstrekt Als je kindje net is geboren en het huilt veel, kun je daar als ouder behoorlijk gestrest van worden. Je wilt helpen, maar weet niet hoe. Vaak geven baby's door middel van huilen aan dat er iets aan de hand is. Ze hebben honger, voelen zich niet helemaal lekker of hebben pijn. Er zijn ook baby's die huilen, terwijl er lichamelijk niets aan de hand is. Als ouder is het lastig om in te schatten wat er precies aan schort. Het blijft in sommige gevallen gissen. Huilt je kindje veel? Spuugt het daarnaast ook nog de voeding uit en bemerk je een duidelijke voorkeurshouding? Best kans dat je kindje het KISS-syndroom heeft.

Inhoud


Huilende baby

Baby's geven door middel van huilen aan dat er iets aan de hand is. Ze kunnen honger hebben of pijn. De ene baby huilt nu eenmaal meer dan de andere. Helaas zijn er baby's die gewoon (heel) veel huilen, zonder verklaarbare reden. Deze baby's worden ook wel huilbaby's genoemd.

Wanneer is een baby een huilbaby

Een baby wordt een huilbaby genoemd als het minimaal 3 uren per dag huilt. Dit hoeft dan nog niet eens iedere dag te zijn. Maar als dit minimaal drie dagen in de week voorkomt, valt een baby die veel huilt onder de categorie huilbaby.

Andere oorzaak

Het huilen kan ook veroorzaakt worden door een lichamelijk probleem. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het KISS-syndroom. Baby's die hieraan lijden huilen vaak vanwege de pijn die ze voelen. Hiermee geven ze dus aan dat er iets aan de hand is.

Wat te doen bij twijfel

Als je vindt dat je kindje veel huilt en je daarover twijfels hebt, neem dan altijd contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Leg uit wat je bij je kindje constateert en laat het ook door een manueel therapeut beoordelen. Als de diagnose KISS-syndroom wordt geconstateerd, kan de manueel therapeut tot behandeling overgaan. Vaak kunnen ze met één of meerdere behandelingen het "probleem" oplossen.

Wat is het KISS-syndroom precies

In 1987 introduceerde een Duitse chirurg en manueel geneeskundige het begrip KISS-syndroom. KISS is in het Duits een afkorting van Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Storung. In het Engels heet het Kinematic Imbalances due to Suboccipital Strain en in het Nederlands wordt dit aangeduid met Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie. Dat betekent dat er storingen zijn in de kopgewrichten en dat dit invloed heeft op de symmetrie. Het syndroom komt voor bij ongeveer 10% van de pasgeboren baby's.

Stoornissen in symmetrische ontwikkeling

Kortom, door problemen in de bovenste nekwervels ontstaan stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van de baby. Dit veroorzaakt belemmeringen in de bewegingen en pijn bij het bewegen. Een kindje houdt het liefst het hoofdje op een bepaalde manier, om zo de pijn het minste te voelen. Er wordt dan ook wel gesproken van een voorkeurshouding.

Hoe ontstaat het KISS-syndroom

Het KISS-syndroom kan al ontstaan in de baarmoeder. Bijvoorbeeld doordat de baby vrij groot is, of dat er sprake is van meerlingen. De baby heeft dan minder ruimte en wordt gedwongen een bepaalde houding aan te nemen. Maar het kan ook te maken hebben met de foetale houding zoals:
 • dwarsligging
 • stuitligging
 • of als het kindje een sterrenkijkertje is

Tijdens de bevalling

Meestal ontstaat het KISS-syndroom tijdens de bevalling en dan vooral bij een zware of heel snelle bevalling. Op één of andere manier komt de wervelkolom in de verdrukking. De diepe spieren in het nekje kunnen dan geïrriteerd raken, waardoor er blokkades in de nekwervels ontstaan. Ook kunnen deze problemen ontstaan bij een keizersnede of bij een vacuüm- of tangverlossing.

Kenmerken

Er zijn een aantal typerende kenmerken die vaak bij baby's met het KISS-syndroom naar voren komen. De onderstaande kenmerken komen vaak voor:
 • veel huilen (langer dan drie uren per dag)
 • duidelijke voorkeurshouding
 • overstrekken
 • veel spugen
 • problemen met de borstvoeding
 • asymmetrische vorm van het hoofdje

Behandeling manueel therapeut

Doordat een kindje tijdens het liggen in zijn bedje of box het hoofdje naar één kant draait, krijgt de schedel een asymmetrische vorm. Als het kindje zich dan ook nog overstrekt en daarbij zijn achterhoofd in het matrasje drukt, wordt het achterhoofdje steeds platter. Behandeling bij een manueel therapeut is dan erg zinvol. De behandeling bestaat uit zachte manipulatie van de nekwervels. Vaak zijn er maar een aantal behandelingen nodig en verandert een baby van een huilbaby in een tevreden baby. Wacht bij twijfel dus niet te lang met het inschakelen van de juiste hulp. Indien het KISS-syndroom niet wordt behandeld, kan dat op latere leeftijd juist migraine-, rug- en/of nekklachten veroorzaken.

Overige behandelingen

Naast een behandeling bij een manueel therapeut, kan het ook zinvol zijn om naar een kinderfysiotherapeut te gaan. Ze kunnen oefeningen voorschrijven om de spieren in bijvoorbeeld de nek te trainen, met als doel om ze sterker te maken. Veelal zijn hiervoor meerdere sessies nodig. Dat is natuurlijk per kindje verschillend.

Wat kun je zelf nog doen

Je kunt zelf natuurlijk ook nog een aantal dingen doen. Zet bijvoorbeeld het lievelingsknuffeltje van je kindje aan de andere kant van het wiegje/bedje. Je kindje wordt dan gedwongen om het hoofdje te draaien. En als je de baby op de arm neemt, doe het dan zo dat het ook wordt gedwongen om je aan te kijken.

Latere leeftijd

Mocht het zo zijn dat je kindje op latere leeftijd alsnog problemen ontwikkelt die eventueel nog met het KISS-syndroom verband houden, aarzel dan niet. Neem contact op met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kinderen. Als ze nog jong zijn, kunnen bepaalde problemen nog goed aangepakt worden. Soms kan het gebeuren dat een kind problemen ondervindt met zijn of haar motoriek. Dit komt vaak tot uiting bij bijvoorbeeld schrijven. Dan kan een bezoekje aan een kinderfysiotherapeut ook absoluut geen kwaad.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overstrekken baby door koemelkallergieOverstrekken baby door koemelkallergieHet overstrekken bij een baby komt vaak tot uiting met 3 of 4 maanden en kan het gevolg zijn van een koemelkallergie. Bi…
Manuele Therapie - Wat is het en wanneer heb je het nodig?Wat is manuele therapie? Wie mag zichzelf manueel therapeut noemen? Wanneer is het verstandig manuele therapie te volgen…
Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijMijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijAlle baby’s huilen. Dat is een feit. Gedurende de eerste drie maanden huilen baby’s het meest. In dit artikel staat besc…
Wat is een huilbaby?Wat is een huilbaby?Als kersverse ouder moet je er niet aan denken dat je baby een huilbaby is. Het is verschrikkelijk om je kind zo te zien…

Baby’s en jonge kinderen: Slapen en veiligheidBaby’s en jonge kinderen: Slapen en veiligheidDe babykamer kopen en inrichten is misschien wel één van de leukste dingen die je als ouder doet voordat je kindje er is…
Symptomen die je niet moet negeren bij je kindSymptomen die je niet moet negeren bij je kindAls jouw kind ziek is, dan kun je je als ouder behoorlijk zorgen maken. De meeste klachten zullen uiteindelijk onschuldi…
Bronnen en referenties
 • http://www.kiss-kinderen.nl/
 • http://www.kisskids.nl/wat-is-kiss.html
 • Eigen ervaringen
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 08-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.