KISS-syndroom: een huilbaby die spuugt en zich overstrekt
Als je kindje net is geboren en het huilt veel, kun je daar als ouder behoorlijk gestrest van worden. Je wilt helpen, maar weet niet hoe. Vaak geven baby's door middel van huilen aan dat er iets aan de hand is. Ze hebben honger, voelen zich niet helemaal lekker of hebben pijn. Er zijn ook baby's die huilen, terwijl er lichamelijk niets aan de hand is. Als ouder is het lastig om in te schatten wat er precies aan schort. Het blijft in sommige gevallen gissen. Huilt je kindje veel? Spuugt het daarnaast ook nog de voeding uit en bemerk je een duidelijke voorkeurshouding? Best kans dat je kindje het KISS-syndroom heeft.
Inhoud
Huilende baby
Baby's geven door middel van huilen aan dat er iets aan de hand is. Ze kunnen honger hebben of pijn. De ene baby huilt nu eenmaal meer dan de andere. Helaas zijn er baby's die gewoon (heel) veel huilen, zonder verklaarbare reden. Deze baby's worden ook wel huilbaby's genoemd.
Wanneer is een baby een huilbaby
Een baby wordt een huilbaby genoemd als het minimaal 3 uren per dag huilt. Dit hoeft dan nog niet eens iedere dag te zijn. Maar als dit minimaal drie dagen in de week voorkomt, valt een baby die veel huilt onder de categorie huilbaby.
Andere oorzaak
Het huilen kan ook veroorzaakt worden door een lichamelijk probleem. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het KISS-syndroom. Baby's die hieraan lijden huilen vaak vanwege de pijn die ze voelen. Hiermee geven ze dus aan dat er iets aan de hand is.
Wat te doen bij twijfel
Als je vindt dat je kindje veel huilt en je daarover twijfels hebt, neem dan altijd contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Leg uit wat je bij je kindje constateert en laat het ook door een manueel therapeut beoordelen. Als de diagnose KISS-syndroom wordt geconstateerd, kan de manueel therapeut tot behandeling overgaan. Vaak kunnen ze met één of meerdere behandelingen het "probleem" oplossen.
Wat is het KISS-syndroom precies
In 1987 introduceerde een Duitse chirurg en manueel geneeskundige het begrip KISS-syndroom. KISS is in het Duits een afkorting van
Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Storung. In het Engels heet het
Kinematic Imbalances due to Suboccipital Strain en in het Nederlands wordt dit aangeduid met
Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie. Dat betekent dat er storingen zijn in de kopgewrichten en dat dit invloed heeft op de symmetrie. Het syndroom komt voor bij ongeveer 10% van de pasgeboren baby's.
Stoornissen in symmetrische ontwikkeling
Kortom, door problemen in de bovenste nekwervels ontstaan stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van de baby. Dit veroorzaakt belemmeringen in de bewegingen en pijn bij het bewegen. Een kindje houdt het liefst het hoofdje op een bepaalde manier, om zo de pijn het minste te voelen. Er wordt dan ook wel gesproken van een voorkeurshouding.
Hoe ontstaat het KISS-syndroom
Het KISS-syndroom kan al ontstaan in de baarmoeder. Bijvoorbeeld doordat de baby vrij groot is, of dat er sprake is van meerlingen. De baby heeft dan minder ruimte en wordt gedwongen een bepaalde houding aan te nemen. Maar het kan ook te maken hebben met de foetale houding zoals:
- dwarsligging
- stuitligging
- of als het kindje een sterrenkijkertje is
Tijdens de bevalling
Meestal ontstaat het KISS-syndroom tijdens de bevalling en dan vooral bij een zware of heel snelle bevalling. Op één of andere manier komt de wervelkolom in de verdrukking. De diepe spieren in het nekje kunnen dan geïrriteerd raken, waardoor er blokkades in de nekwervels ontstaan. Ook kunnen deze problemen ontstaan bij een keizersnede of bij een vacuüm- of tangverlossing.
Kenmerken
Er zijn een aantal typerende kenmerken die vaak bij baby's met het KISS-syndroom naar voren komen. De onderstaande kenmerken komen vaak voor:
- veel huilen (langer dan drie uren per dag)
- duidelijke voorkeurshouding
- overstrekken
- veel spugen
- problemen met de borstvoeding
- asymmetrische vorm van het hoofdje
Behandeling manueel therapeut
Doordat een kindje tijdens het liggen in zijn bedje of box het hoofdje naar één kant draait, krijgt de schedel een asymmetrische vorm. Als het kindje zich dan ook nog overstrekt en daarbij zijn achterhoofd in het matrasje drukt, wordt het achterhoofdje steeds platter. Behandeling bij een manueel therapeut is dan erg zinvol. De behandeling bestaat uit zachte manipulatie van de nekwervels. Vaak zijn er maar een aantal behandelingen nodig en verandert een baby van een huilbaby in een tevreden baby. Wacht bij twijfel dus niet te lang met het inschakelen van de juiste hulp. Indien het KISS-syndroom niet wordt behandeld, kan dat op latere leeftijd juist migraine-, rug- en/of nekklachten veroorzaken.
Overige behandelingen
Naast een behandeling bij een manueel therapeut, kan het ook zinvol zijn om naar een kinderfysiotherapeut te gaan. Ze kunnen oefeningen voorschrijven om de spieren in bijvoorbeeld de nek te trainen, met als doel om ze sterker te maken. Veelal zijn hiervoor meerdere sessies nodig. Dat is natuurlijk per kindje verschillend.
Wat kun je zelf nog doen
Je kunt zelf natuurlijk ook nog een aantal dingen doen. Zet bijvoorbeeld het lievelingsknuffeltje van je kindje aan de andere kant van het wiegje/bedje. Je kindje wordt dan gedwongen om het hoofdje te draaien. En als je de baby op de arm neemt, doe het dan zo dat het ook wordt gedwongen om je aan te kijken.
Latere leeftijd
Mocht het zo zijn dat je kindje op latere leeftijd alsnog problemen ontwikkelt die eventueel nog met het KISS-syndroom verband houden, aarzel dan niet. Neem contact op met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kinderen. Als ze nog jong zijn, kunnen bepaalde problemen nog goed aangepakt worden. Soms kan het gebeuren dat een kind problemen ondervindt met zijn of haar motoriek. Dit komt vaak tot uiting bij bijvoorbeeld schrijven. Dan kan een bezoekje aan een kinderfysiotherapeut ook absoluut geen kwaad.
Lees verder