Slaapproblemen bij kinderen: veilig slapen
Voordat u erover gaat denken hoeveel uur uw kind slaapt, of hij de nacht wel doorslaapt, of hij overdag één of twee dutjes moet doen, kunt u zichzelf een basisvraag stellen: voelt hij zich veilig? De inrichting van de slaapkamer en het beddengoed bepalen voor een deel het slaapgenot van uw kind, terwijl ze ook invloed kunnen hebben op zijn gezondheid.
Sudden infant death syndrome (SIDS)
Vooral bij een eerste kind, vrezen veel ouders
wiegendood (SIDS). Ondanks de aandacht in de media sterft in feite slechts één op de tweeduizend baby’s hieraan. Hoewel het risico dus niet groot is, wilt u natuurlijk doen wat u kunt om te voorkomen dat u deel van deze statistieken gaat uitmaken.
In de afgelopen twintig jaar is er veel onderzoek gedaan naar
SIDS, maar er is geen duidelijke oorzaak gevonden. Gelukkig is er echter veel bekend over de risicofactoren en u kunt het risico zo klein mogelijk houden door de volgende zes standaardregels in acht te nemen.
- Op de rug laten slapen: Leg uw baby op zijn rug. Een recente studie heeft aangetoond dat baby’s die op hun buik slapen meer ademhalingsproblemen hebben dan baby’s die dit op hun rug doen.
- Voetjes tegen het voeteneind: Het kind moet zodanig in zijn bedje of wieg worden gelegd dat zijn voetjes dicht tegen het voeteneind aan liggen of het raken; dit om te voorkomen dat het kind onder het dekentje schuift en verstikt raakt.
- Niet te warm: Behalve in strenge winters hoeft de kamer 's nachts niet verwarmd te worden. In de babykamer moet het iets kouder zijn dan in de rest van het huis, ongeveer 18°C.
- Rookvrije ruimte: Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Maar ook roken in de buurt van een jonge baby kan de kans op wiegendood verhogen; hoe meer er wordt gerookt, hoe hoger het risico.
- Snel medisch advies: Baby's die niet lekker zijn, vooral als ze verhoging of ademhalingsproblemen hebben of minder alert zijn dan anders, moeten direct door een
- dokter worden onderzocht.
- In bed liggen voor de gezelligheid, niet om te slapen: Heel jonge baby’s die in het bed van hun ouders slapen, lopen statistisch gezien een grotere kans op wiegendood. Dit heeft echter alleen betrekking op baby's van ouders die roken, hebben gedronken of medicijnen slikken, of die oververmoeid zijn.
Tips voor samenslapers
- Zorg ervoor dat er geen ruimte zit tussen het matras en de muur waar de baby tussen zou kunnen vallen.
- Gebruik geen dekbed als er een jonge baby in bed slaapt, en haal het kussen weg op de plaats waar hij slaapt.
- Laat uw baby alleen in bed slapen als er genoeg ruimte is. Is dat niet het geval, dan kan hij in de verdrukking komen of uit bed vallen.
- Slaap nooit samen met uw baby als u of uw partner rookt, recentelijk alcohol heeft gedronken, softdrugs heeft gebruikt, medicijnen gebruikt of oververmoeid is.
- Twijfelt u of u uw baby in bed wilt laten slapen maar wilt u hem dicht bij u hebben, dan kunt u een ledikantje naast uw bed zetten waarvan de zijkant is verwijderd ter uitbreiding van uw eigen bedruimte.
- U kunt een speciaal 'babyhoekje' in uw bed maken, waarbij u het beddengoed van uw baby gebruikt.
Samen slapen
Vroeger, toen veel gezinnen groot waren en huizen klein, was het heel gewoon om samen te slapen. In veel delen van de wereld is dit nog steeds de norm. Of u uw bed wel of niet wilt delen, is een persoonlijke keus. Houd wel in gedachten dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat ouders hun baby de eerste 8 weken niet in hun bed zouden moeten laten slapen, omdat statistisch gezien in deze periode de kans op
wiegendood het grootst is.
Het is verleidelijk in het hetzelfde bed als uw baby of peuter te slapen: het is gerieflijk voor zowel de ouder als het kind en ook hoeft de ouder niet het bed uit als de baby ‘s nachts wakker wordt of gevoed moet worden.
Toch zitten er ook nadelen aan het slapen met uw baby. Voor het kind kan het leiden tot verkeerd slaapgedrag omdat het kind afhankelijk wordt van de fysieke aanwezigheid van de ouders om te kunnen slapen. Ook kan het de baby of peuter te veel stimuleren en kan hij wakker worden om te worden gevoed waar hij anders zou slapen. Bovendien zou u nooit met uw baby op de bank in slaap moeten vallen, want dit verhoogt het risico op sudden infant death.(
SIDS)
Wat de ouders betreft: als zij met hun baby slapen, kunnen ze een slechte nachtrust hebben. Een baby vanaf ongeveer 4 maanden kan erg beweeglijk zijn en zijn ouders storen. Ook kan hij er de oorzaak van zijn dat zich problemen tussen de ouders voordoen, omdat deze minder lichamelijk contact kunnen hebben.
Wilt u niet met uw kind in bed slapen, dan kunt u uw baby, peuter of kind altijd ‘s ochtends even in bed nemen (na een afgesproken tijdstip) en dan samen van het lichamelijk contact genieten.