Slaapproblemen bij kinderen: de slaapomgeving

De meeste jonge baby’s slapen in de slaapkamer van hun ouders, althans gedurende de eerste paar weken van hun leven. Zo leren de ouders hun baby beter kennen en zijn ze er snel bij als hij aandacht vraagt. U slaapt rustiger tussen de voedingen in als u weet dat uw baby in orde is, en natuurlijk hoeft u ook de kamer niet uit als de baby huilt.

Waar slaapt de baby?

Er zijn geen harde regels over de plaats waar de baby moet slapen, als hij maar een veilig en comfortabel plekje heeft. Bovendien veranderen de omstandigheden naarmate uw kind ouder wordt. Volgens de richtlijnen voor sudden infant death syndrome (SIDS), kunt u uw baby de eerste 6 maanden echter het best in uw eigen slaapkamer houden.

Heeft de baby eenmaal een gezond slaappatroon ontwikkeld, dan kunt u hem eventueel verhuizen naar een eigen kamer. Het voordeel hiervan kan zijn dat hij eraan gewend raakt uit zichzelf in slaap te vallen. Zorg ervoor dat de temperatuur aangenaam wordt gehouden (18°C), om oververhitting te voorkomen. Installeer een babymonitor als u bang bent dat u uw baby ‘s nachts niet hoort huilen.

Sommige mensen zijn van mening dat een eigen kamer beter is, omdat de ouders dan de gelegenheid hebben samen te zijn, de baby zelfstandig leert slapen en zowel ouders als kind elkaar minder snel zullen storen.

Van rieten mand tot bed

Omdat een baby de eerste paar jaar snel groeit, zal hij waarschijnlijk wel drie tot vier verschillende soorten bedjes nodig hebben.

Rieten mand

Veel ouders gebruiken een rieten mand voor hun jonge baby. Het voordeel daarvan is dat hij licht en draagbaar is, zodat u uw baby makkelijk in huis met u mee kunt nemen. Aanvankelijk zal uw baby de kleine, behaaglijke ruimte van de mand waarderen. Maar al na een paar weken kunt u erachter komen dat hij zichzelf wakker kan maken naarmate hij actiever wordt en zijn armpjes de zijkanten aanraken terwijl hij slaapt. De mand moet stabiel zijn, vooral als hij op een standaard staat.

Wieg

Een wieg is handig voor de jonge baby, omdat deze op poten staat en ongeveer de hoogte van uw bed heeft. Vaak kan er met een wieg worden geschommeld, wat voor jonge baby’s heel kalmerend werkt. Maar ook hier moet u uitkijken dat dit er niet toe leidt dat uw baby slechts in slaap valt als hij wordt gewiegd, wat tot verkeerde slaapassociaties kan leiden. De meeste wiegen kunnen in een vaste stand worden vergrendeld, wat wellicht is aan te raden om uw baby te leren inslapen zonder te worden gewiegd.

Ledikantje

Er zijn ledikantjes in alle soorten en maten. Het is belangrijk dat het exemplaar waar uw keus op valt aan de veiligheidsstandaards voldoet. Dat houdt in dat het geen horizontale spijltjes mag hebben, waar het kind als hij wat ouder is uit kan klimmen. Bijna alle ledikantjes hebben een zijkant die omlaag kan worden geklapt, en u dient u ervan te verzekeren dat deze niet door onderzoekende vingertjes kan worden geopend.

Ook hebben sommige ledikantjes een verstelbare bodem; de hoogste stand is in de eerste maanden gemakkelijk om de baby erin te leggen. Het matras moet precies op de bodem passen; passen er twee of drie vingers tussen de zijden of het hoofd- en voeteneind van het ledikant en het matras, dan is het matras te klein.

Meegroeiledikant

Dit dient twee doelen: aanvankelijk is het te gebruiken als groot ledikant, en later, als het kind oud genoeg is, kan het door de zijkanten te verwijderen in een klein bed worden veranderd. Op deze manier zal het kind minder moeite hebben met de overgang naar een ‘groot bed’.

U weet dat uw kind oud genoeg is voor een ‘groot bed’ wanneer hij verkrampt lijkt of probeert uit het ledikantje te komen. Als richtlijn kunt u aanhouden dat wanneer uw kind ongeveer 1 meter lang is, hij toe is aan een bed.

Houd het eenvoudig

Baby’s hebben geen behoefte aan het soort comfort dat volwassenen in hun bed hebben, dat soms zelfs gevaarlijk voor ze is.

  • Gebruik geen dekbed en geen gewatteerde of heel dikke dekens Deze kunnen leiden tot oververhitting. Afhankelijk van de temperatuur is het aan te raden een katoenen laken en een of twee dunne dekens te gebruiken. Gebruik een dekbed pas na het eerste jaar.
  • Gebruik nooit een kruik Uw baby heeft deze niet nodig en bovendien kunnen ze gevaarlijk zijn; hetzelfde geldt voor een elektrische deken.
  • Gebruik een stevig matras Schuimrubber, holle vezels, natuurlijke vezels of springveren binnenin zorgen voor voldoende stevigheid, Het matras moet goed in het bed passen en een gemakkelijk schoon te maken hoes hebben.
  • Gebruik geen stootranden of kussen Deze kunnen bijdragen aan oververhitting of de baby zelfs verstikken.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiegendood: Plots overlijden van gezonde baby tijdens slaapWiegendood: Plots overlijden van gezonde baby tijdens slaapOuders zijn meestal dolgelukkig als hun kleine spruit als bekroning van hun liefde ter wereld komt. De schok is dan ook…
Slaapproblemen bij kinderen: veilig slapenVoordat u erover gaat denken hoeveel uur uw kind slaapt, of hij de nacht wel doorslaapt, of hij overdag één of twee dutj…
Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)De plotselinge dood van kleine baby's is een mysterieus verschijnsel wat vaak optreed. Dit verschijnsel draagt de naam '…
Wiegendood: plotselinge dood bij babyWiegendood: plotselinge dood bij babyWiegendood is het plotseling optreden van de dood bij baby's en jonge kinderen onder de twee jaar oud. Veel jonge ouders…

Slaapproblemen bij kinderen: tijden van veranderingOuders hebben vaak het gevoel dat het ergste achter de rug is zodra hun kind ‘s nachts goed doorslaapt. Dit is tot op ze…
Slaapproblemen bij kinderen: goede slaapgewoonten bevorderenHet verdient altijd de voorkeur uw kind te laten wennen aan slapen in uw eigen huiselijke omgeving en zonder hulpmiddele…
Bronnen en referenties
  • Bron: Bedtijd
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.