Eetproblemen bij kleuters

Eetproblemen bij kleuters Het word nogal eens onderschat: eetproblemen bij kleuters. Dit komt deels doordat elke kleuter moeite heeft met eten, het bordje raakt maar niet leeg en de ouders maken er zich uiteraard zorgen om. In de praktijk blijkt dat een kind dan toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om te leven en te groeien, maar als dit proces zo lang door gaat dat sondevoeding nodig is, is er wat anders aan de hand. Chronische voedselweigering.

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen voor deze aandoening. Sommige kinderen kunnen op het gebied van eten geen normale ontwikkeling doormaken. Ze worden bijvoorbeeld geboren met ernstige afwijkingen en kunnen dus niet de normale, prettige ontwikkeling doormaken, Deze premature baby’s en kinderen maken dus vervelende dingen mee zoals het inbrengen van sondes, braken etc. Dit soort dingen gebeuren allemaal in het mondgebied, en daardoor hebben deze kinderen niet meer de drang om zelf te gaan eten, en omdat ze zolang geen normale voeding hebben gehad is de zuig –en slikreflex weg. Dit laat zien dat ernstige gezondheidsproblemen rond de geboorte indirect verantwoordelijk kunnen zijn voor eetproblemen, hoewel dit vaak moeilijk aan te wijzen is. Voor sommige problemen word de diagnose pas later, bij een ‘gezonde’ baby gesteld, zoals reflux (het terugstromen van voeding in de slokdarm). Een baby word bij de geboorte altijd grondig onderzocht, maar aangezien sommige problemen pas later aan het licht komen, is het onvermijdelijk om dit soort problemen te voorkomen. Zoals ik al zei mogen premature baby’s vanwege aandoeningen alleen sondevoeding hebben, is het dan niet mogelijk om dit af te wisselen met zuigvoeding zodat de reflex behouden blijft? Het antwoord daarop is waarschijnlijk nee, aangezien de ziekte, waarvoor het kind op dat moment behandelt word mogelijk verslechterd.

Er is hoe dan ook één ding wat verbetert kan en moet worden: medische nazorg. Veel ouders klagen over het feit dat hun baby/peuter geen medische of logopedische begeleiding krijgt, een traject dat in het ziekenhuis al begonnen moest zijn. Mogelijk komt dit doordat artsen niet goed op de hoogte zijn van de eetproblemen, of de gedachte dat het kind behandelt is, en dat de ouders nu verantwoordelijk voor de voeding zijn, wat natuurlijk erg kort door de bocht is. Ouders worden niet of onvoldoende ingelicht over verzekeringskwesties, financiële tegemoetkomingen en hulpmiddelen zoals voedingspompen voor thuis. Er zijn zelfs deskundigen die bij ouders thuis kunnen komen, zodat deze niet op de meest rampzalige tijden naar het ziekenhuis hoeven te gaan.

Zijn deze eetproblemen ooit op te lossen? Wel, er is hoop. Hoewel logopedisten weinig succes boeken met deze kinderen hebben ziekenhuizen en revalidatiecentra een stuk betere resultaten. Zij hebben zogenaamde ‘eetteams’ opgezet waarbij met groepen kinderen gezamenlijk geoefend word in het slikken van eten, wat in het begin gepaard gaat met het nodige gebraak natuurlijk.

Tip

Ouders, laat u informeren over de mogelijkheden van nazorg en financiële tegemoetkomingen. Als uw kind geboren is met een afwijking heeft u recht op nazorg, vraag hier ook om. Prijs uw kind na elk hapje, hoe klein dan ook, de hemel in, en sta het bij op weg naar een betere toekomst.
© 2009 - 2024 Wezet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Watergewenning voor kleutersWatergewenning voor kleutersMotorisch is een kind pas op de leeftijd van 5 à 6 jaar rijp om echt te leren zwemmen. Daarvóór kan worden gestart met w…
Wat kan een kleuter?Wat kan een kleuter?Kinderen tussen de 4 en 6 jaar worden ook wel kleuters genoemd. De meeste kleuters gaan op 4-jarige leeftijd voor het ee…
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
De kring bij kleuteronderwijsDe kring bij kleuteronderwijsKleuters die naar school gaan leren veelal spelenderwijs. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk. De kring is een be…

Kinderziektes genezen zonder apotheker: slaapproblemenKinderziektes genezen zonder apotheker: slaapproblemenEr is een groeiende populariteit aan alternatieve geneeskunde en dit heeft geleid tot een belangrijke verandering in de…
Baby vanaf 12 maanden: Eten wat de pot schaftBaby vanaf 12 maanden: Eten wat de pot schaftVanaf 12 maanden mag je kind alles eten. Waar moet je nu opletten? In dit artikel kun je dat vinden.
Bronnen en referenties
  • Vereniging voor Ouders van Kinderen met Chronische Voedselweigering en Sondevoeding
Wezet (2 artikelen)
Laatste update: 15-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.