Opvoeden met open communicatie als hulpmiddel

Het opvoeden van kinderen is niet zo makkelijk als iedereen denkt. Elk mens is namelijk uniek en heeft zijn eigen normen en waarden door de jaren heen ontwikkelt. Als 2 personen gaan besluiten om aan kinderen te gaan beginnen kan wel eens ineens blijken dat de ouders lijnrecht tegenover elkaar staan in de opvoed vraagstukken.

Normen en waarden

Dit kan ook niet anders aangezien beide individuen uit een ander gezin komen met de daar heersende waarde en normen waar jezelf naar gevormd bent en in jouw ogen de maatstaf is. Als nu blijkt dat je partner zijn waarde en normen als maatstaf ziet wordt het best lastig om de ander te overtuigen welke normen en waarde het beste zijn voor het kind.

Communicatie

Als eerste is het handig om met elkaar een gesprek aan te gaan over de normen en waarden die je zelf belangrijk vindt en die je partner belangrijk vindt. Ook moet je proberen om zoveel mogelijk met een “open mind” te luisteren naar de ander. Mocht je het moeilijk vinden om met elkaar goed te communiceren dan is het handig om elke dag een paar minuten uit te trekken om echt naar elkaar te luisteren en vragen te stellen. Deze onderwerpen kunnen over alle dagelijkse dingen gaan zoals werk, film, ontspanning,uitgaan enz. Het punt is om met elkaar te leren communiceren op een gemakkelijke en ontspannen manier zonder dat het eindigt in een ruzie.

Als beide partners zich gemakkelijk genoeg voelen kun je beginnen aan het gesprek over de normen en waarden. Dit hoeft niet lang te zijn en kan je eerder beschouwen als het aftasten van elkaar en je gaat vluchtig langs een paar onderwerpen waar jij of je partner veel waarde aan hechten. Zogauw je de onderwerpen hebt genoemd en de reden waarom ga je iets totaal anders doen zonder op de onderpen in te gaan. Dit is met name goed om nog eens rustig over na te denken welke onderwerpen jouw partner heeft gekozen en waarom. Meestal blijkt dat als je een gesprek nog eens rustig na gaat je ook de inzicht van de ander kan begrijpen en dat is de 1e stap om tot elkaar te komen in het proces dat samen opvoeden heet.

Kinderen en radars

Kinderen voelen al heel vroeg aan wie naar wie ze toe moeten als ze iets gedaan willen krijgen daar hebben ze een speciale radar voor ontwikkelt. Daarom is het heel belangrijk om al samen over bepaalde onderwerpen te praten en het eens worden over de richtlijn en wat wel en niet goed wordt gevonden. Wordt hier niet over gecommuniceerd in een gezin dan kunnen er problemen ontstaan die eigenlijk niet hoeven te ontstaan. Kinderen voelen het feilloos als papa en mama het niet met elkaar eens zijn en proberen dan zoveel mogelijk de ouders tegen elkaar uit te spelen om toch nog hun zin te krijgen. Het belangrijkste is dan als de Vader/moeder iets beslist dat de andere ouder ook al is die het er niet mee eens de belissende ouder steunt en meegaat in de beslissing. Later als de kinderen weg zijn of op bed liggen er dan nog eens rustig door de ouders over wordt gecommuniceerd in een open gesprek zonder te beginnen met “jij” maar met “Ik vindt”. Dit is heel belangrijk laat zulke gesprekken ook niet te lang wachten anders is het moment hoe dat je je voelde of waarom je het zo oploste al niet meer relevant of vergeten.

Steun elkaar, ga met elkaar in gesprek en blijf met elkaar in gesprek, onthoud dat kinderen altijd kinderen blijven en dat je als ouder rustig moet blijven. Naar de kinderen toe maar ook naar elkaar toe. Het is namelijk voor kinderen verschrikkelijk om 2 ouders te zien ruzie maken over iets wat de kind heeft gedaan maar waar door de ouders verschillend tegen aan wordt gekeken.

Einddoel

Dit is een leerproces, wat hierboven beschreven staat. U kunt dit niet binnen enkele weken machtig zijn als u met uw partner geen open communicatie heeft. Het opbouwen en constant aan werken leidt tot open en duidelijke communicatie. Dit proces kunt u leren en beheersen door middel van vallen en opstaan. Verlies ook het doel niet uit het oog. Het middel is de communicatie maar het einddoel is het samen opvoeden van uw kinderen zodat u en uw gezin samen de regels en normen en waarden kent, waardoor het opvoeden weer een stukje makkelijker wordt.
© 2009 - 2024 Monicaking, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opOpvoeders en jeugdcriminaliteitStelling: Bij jeugdcriminaliteit moet niet de dader worden gestraft, maar de opvoeders. Ouders zullen in sommige gevalle…
Communiceren op niveau van je kindOf je nu je kind wilt terechtwijzen of belonen of gewoon iets medelen: communiceren op niveau van je kind is zeer belang…
Invloed van de omgeving op opvoedenDe gebruikelijke manier van opvoeden vindt niet alleen zijn oorsprong in de sociale en culturele omgeving van het gezin,…
Invloeden vanuit de cultuur bij opvoedenInvloeden vanuit de cultuur bij de opvoeding. Met opvoeden dragen we cultuur over. Hiermee zorgt opvoeding voor overdrag…

Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Kinderziektes: symptomen en tips om uw kind te helpenKinderziektes: symptomen en tips om uw kind te helpenAls ouder merk je vaak meteen als je kind ziek is. Het is een instinctief gevoel. Toch is het nog vaak de vraag welke zi…
Monicaking (3 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.