InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Kind naar een gastouder of een kinderdagverblijf?

Kind naar een gastouder of een kinderdagverblijf?

Kind naar een gastouder of een kinderdagverblijf? Werkende ouders moeten maandelijks veel geld betalen om de kinderen op te laten vangen. Vooral voor jonge kinderen tot vier jaar moet flink betaald worden omdat ze nog niet naar school gaan. Een goed geregelde kinderopvang brengt veel rust voor de ouders. Het is gebruikelijk dat beide ouders werken. Tegenwoordig zijn er steeds meer ouders die beide parttime werken, zodat er zo weinig mogelijk opvang geregeld moet worden voor de kinderen. Drie dagen uw kind naar de opvang brengen, gaat u al gauw 700 tot 900 euro per maand kosten. Hiervan krijgt u een gedeelte terug. Er zijn verschillende mogelijkheden wat kinderopvang betreft. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de grootouders voor een deel van de opvang. Grootouders hebben er vaak plezier in en helpen hiermee hun kinderen. Indien dit geen mogelijkheid is, kunt u kiezen tussen een oppas (aan huis), een gastouder en een kinderdagverblijf. De kinderopvang kost gemiddeld tussen de 5 euro per uur voor gastouders en 6,25 euro per uur voor een kinderdagverblijf.

Oppas aan huis

Een oplossing die veel gemak biedt is een oppas aan huis. Op het moment dat u weg moet komt de oppas en deze vertrekt weer op het moment dat één van de ouders weer thuis is. Indien u veel gebruik moet maken van een oppas, kunt u zelfs een au pair overwegen. Beide oplossingen nemen hoge kosten met zich mee waarvoor u geen tegemoetkoming ontvangt van de belastingdienst. Het voordeel is dat uw kind opgevangen kan worden in zijn of haar eigen omgeving. Een groot nadeel van een au pair is dat deze verblijft in uw huis. Dit is een grote aantasting van uw privé leven.

Gastouder

Een gastouder biedt een kleinschalige opvang waarbij er veel tijd en aandacht is voor uw kind. In sommige gevallen zijn er meerdere kinderen waardoor het niet eenzaam is voor uw kind. Een gastouder biedt als voordeel dat het vaak flexibeler is dan een kinderdagverblijf. Als nadeel kunt u noemen dat u afhankelijk bent van de opvangende gastouder. Is hij of zij ziek, dan moet u op zoek gaan naar een andere oplossing.

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is een professionele opvang met leidsters die een pedagogische opleiding hebben. Er zijn meerdere kinderen en veel speelgoed om mee te spelen. Het nadeel is vaak dat er te weinig aandacht is voor de kinderen, omdat ze daar geen tijd voor hebben. Het zijn grote groepen waarbij de leidsters bij sommige kinderdagverblijven niet veel aandacht kunnen geven. Het grote voordeel is dat de kinderen al kunnen wennen aan de situatie zoals die vanaf hun vierde jaar ook op school is

Wat kost kinderopvang per maand?

De kosten worden gedeeltelijk opgevangen door fiscale regelingen van de Belastingdienst. U hebt namelijk recht op kinderopvangtoeslag. Ook de werkgever neemt een deel van de kosten voor zijn rekening. De kosten die resteren zijn sterk afhankelijk van uw eigen situatie. Een zesde deel is het vast bedrag die u zelf moet gaan betalen. Van het resterende deel moet u een gedeelte betalen afhankelijk van uw gezinsinkomen, de opvangkosten en het aantal kinderen die van de opvang gebruik moeten maken. De bedragen waar u een toeslag over kunt krijgen zijn gemaximeerd. De tarieven die opvangcentra rekenen zullen over het algemeen niet hoger zijn dan het maximale bedrag waarover vergoeding zal volgen van de Belastingdienst.
© 2009 - 2019 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kinderopvang te duur? Zoek een andere oplossingKinderopvang te duur? Zoek een andere oplossingDe kosten van kinderopvang stijgen en de tegemoetkoming vanuit de overheid wordt steeds verder teruggeschroefd. Uiteinde…
Wat kost kinderopvang?Wat kost kinderopvang?Er zijn verschillende vormen van kinderopvang. U kunt onder andere, een oppas aan huis nemen, een creche inschakelen of…
Wat kost een oppas?Wat kost een oppas?Hoeveel moet u een oppas geven voor het oppassen op mijn kinderen? De hoogte van het te vergoeden bedrag is onder andere…

Reageer op het artikel "Kind naar een gastouder of een kinderdagverblijf?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!