Spelen met je peuter

Spelen met je peuter Spelen met een jonge peuter is niet zo eenvoudig. Ze zijn vaak nog te klein voor echte spelletjes maar toch willen ze al meer gericht spelen. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die je kan doen met je kindje zodat ze al spelend kunnen leren en groeien.

Speelgoed

Wie een speelgoedwinkel binnenstapt ziet vaak het bos door de bomen niet meer. Vanaf twee jaar kan je veel speelgoed vinden dus daar ligt niet het probleem. De leeftijd tussen 10 maand en twee jaar is veel moeilijker omdat peuters vaak al de kleine babyspeeltjes ontgroeid zijn en te klein zijn voor de rest.

Je kan al letten op de leeftijdsaanduiding en op die manier een paar leuke dingen kopen. Maar het is niet handig om een tiental losse speeltje te kopen die ze na een half jaar weer beu zijn. Het is beter om te investeren in iets dat uitgebreid kan worden naarmate ze groter worden. Op die manier kan je ook altijd antwoord geven op de vraag van familie en vrienden "wat moet ik kopen" bij verjaardagen en feestdagen.

Little People en Duplo

Little People van Fisherprice bestaat uit een hoop situaties voor peuters die met kleurrijke mannetjes nagespeeld kunnen worden. Je kan bijvoorbeeld een schoolbus kopen die muziek maakt of een deel van een boerderij. Het grote voordeel is dat alle mannetjes van little people in alle situaties passen. Zo kan de "schooljuf" ook aan de slag in de boerderij. Leuk is ook dat je de mannetjes per drie kan bijkopen. Dit kost niet veel en zo kan je kleintje een verzameling opbouwen en afwisselen. De speeltjes zijn al vanaf één jaar te gebruiken maar ook iets kleinere peuters zullen het leuk vinden om op de muziekknopjes te duwen of met de poppetjes te spelen. Naarmate ze groter worden kunnen ze echte situaties naspelen waardoor het speelgoed zeker tot de leeftijd van vijf jaar gebruikt kan worden.

Een gelijkaardige klassieker is Duplo. Vanaf één en half is dit ook een leuke bezigheid voor ouders en kind. Het leuke is dat je net zoals bij Little People echt toneeltjes kan spelen maar je kan ook gaan bouwen. Dit is goed voor de behendigheid en wiskundig inzicht van kinderen. Een extra voordeel is dat de blokjes amper verslijten dus je kan gerust je oud speelgoed van zolder halen of tweedehands kopen.

De speeltuin

In een speeltuin zijn maar een paar dingen geschikt voor peuters. Toch is het goed omdat ze buiten zijn en omdat ze leren van andere kinderen. Je kan bijvoorbeeld met je kindje op schoot schommelen of helpen van de glijbaan gaan. Leuk is natuurlijk ook dat een buurtspeeltuin niets kost en het hele jaar open is. Laat je peuter ook gerust even alleen spelen of kruipen op het gras. Blijf natuurlijk in de buurt maar laat je kleintje vooral ontdekken!

Boekjes

Een rustige maar leuke bezigheid is boekjes lezen. Dit kan je kleintje kalmeren na een lange dag en het zorgt ook voor een leuk, gezellig moment. Rond de leeftijd van 13 maand leren peuters vaak veel dingen herkennen en benoemen. Je kan daarom ook zelf aan de slag gaan en voor weinig geld een "familieboekje" maken. Print foto's af van alle familieleden en steek deze in een klein plastic boekje. Wie handig is met Photoshop kan er eerst ook de naam van het familielid onder zetten. Dit is nu het persoonlijke boejke van je kind dus maak je niet te druk om plooien, scheuren en vuil. Je kleintje leert zo iedereen goed kennen, wat bijvoorbeeld ook babysitdrama's kan vermijden.

TV

Tv voor peuters is een omstreden concept. Het is uiteraard niet de bedoeling om je kind uren voor de tv te plaatsen maar dat zal je kleintje ook zelf niet willen. Toch kan het geen kwaad om een peuter een kort programa voor zijn leeftijd te tonen zoals TikTak of Bumba. Het stimumeert de fantasie en kan ook even rust brengen bij je kleintje. De programma's duren meestal zo'n vijf minuten dus je kan heel makkelijk een beperking opleggen.

Alleen spelen

Soms is het ook gewoon goed om je kindje alleen te laten spelen. Zet het in zijn deel van de kamer en laat het gewoon even met rust. Misschien zal het zelf wat in boekjes kijken of maakt het net veel rommel. Denk niet aan het opruimen maar laat je kindje even zelf beslissen wat het leuk vindt om te doen.

Creatief zijn

Hoewel je kindje nog klein is kan je toch al proberen iets creatief saman te doen. Denk aan schilderijen maken van voetjes en handjes. Of samen dansen op leuke liedjes. Niet elke peuter vindt alles even leuk dus ontdek of jouw kindje graag rustig speelt of liever wild bezig is. Help je kindje zijn karakter te ontwikkelen door verschillende manieren van spelen!
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Speelgoed voor 2 tot 3 jaar - peuters: meisjes en jongensSpeelgoed voor 2 tot 3 jaar - peuters: meisjes en jongensOp zoek naar speelgoed voor peuters van 2 tot 3 jaar, meisjes en jongens? Een peuter beschikt over tomeloze energie. Ze…
Bumba de clown (Studio 100)Bumba is een succesvolle creatie van Studio 100. In dit artikel lees je alles over Bumba de Clown. Kom alles te weten ov…

Omega-3 vetzuur tegen aandachtsstoornissen bij kinderenOmega-3 vetzuur tegen aandachtsstoornissen bij kinderenAandachtsstoornissen bij kinderen. Tot voor kort een even groot taboe als een sterk onderschat probleem. Vandaag meer en…
Leren praten is niet altijd zo gewoonLeren praten betekent zoveel meer dan het leren van de juiste woorden. Het betekent het begrijpen van gedachten, een ind…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.