Omega-3 vetzuur tegen aandachtsstoornissen bij kinderen

Omega-3 vetzuur tegen aandachtsstoornissen bij kinderen Aandachtsstoornissen bij kinderen. Tot voor kort een even groot taboe als een sterk onderschat probleem. Vandaag meer en meer bespreekbaar. Nu blijkt uit de resultaten van een recente, Zweedse studie dat het gebruik van omega-3 vetzuur bij kinderen met ADHD, en dan vooral bij diegenen die hoofdzakelijk te kampen hebben met (ernstige) gedragsstoornissen, heelwat resulaten oplevert. Tijdens deze uitgebreide studie, noteerden de Zweedse onderzoekers enkele opmerkelijke vaststellingen. Eén daarvan was dat kinderen met gedragsstoornissen, teveel omega-6 vetzuren in het serum van hun bloed hadden. Een teveel van deze vetzuren, is verantwoordelijk voor de verminderde werking van de gunstige omega-3 vetzuren. Het zijn uitgerekend deze laatsten die van bijzonder groot belang zijn bij de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen.

Tijdens het onderzoek deden de onderzoekers de hoeveelheid omega-6 vetzuren, via suppletie, sterk dalen. Met positief resultaat, zo bleek al snel. Inderdaad, met de toename van het omega-3 vetzuur, verbeterde meteen ook de aandacht van deze ADHD-kinderen opmerkelijk.

Geen bijwerkingen

Andere belangrijke vaststelling was dat bij kinderen met ADHD, dyslexie en autisme, de vetzuurbalans in de hersenen van deze patiëntjes sterk verstoord was, uitgerekend ten nadele van de voor hen zo belangrijke omega-3 vetzuren.
Een ander voordeel is nu dat zowel het ziektebeeld als de hoeveelheid omega-3 vetzuren bij ADHD-kinderen perfect gekend is.
Omega-3 vetzuren zijn meteen een belangrijk, nieuw wapen om deze "welvaartsziekte" niet alleen onder controle te houden, maar ook om de kwaal terug te dringen.

In tegenstelling met de bestaande medicatie tegen ADHD die heelwat belangrijke nevenwerkingen als groeistoornissen lieten optekenen, is dat is bij het gebruik van deze omega-3 vetzuren niet het geval.

Ook probleem bij volwassenen

Aandachts-en concentratiestoornissen komen zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Zo blijkt immers dat de meerderheid van de hyperactieve kinderen dat ook blijven tot hun volwassenheid. Vele volwassenen, bij wie vandaag deze ziekte werd vastgesteld, waren als kind niet als zodanig erkend. De erkenning van ADHD bij volwasenen is amper twintig jaar oud. Wel staat vast dat deze kwaal niet ontstaat bij volwassenen, maar wél in de kinderjaren. Om hier de juiste diagnose te kunnen stellen, is het dan ook noodzakelijk informatie te verzamelen over het gedrag van de volwassen patiënt in hun kinderjaren.
En denken we maar eens aan de aandachtsproblemen bij vrouwen en hun problemen voor, tijdens of na hun menstruatie...

Levensritme aanpassen

Deskunbdigen stelden vast dat wij niet gemaakt zijn om urenlang dezelfde activiteit uit te oefenen. Ze zijn daarbij van oordeel dat men na iedere activiteit van 45 minuten, één kwartiertje moet pauzeren. Volgens hen is concentratie in hoofdzaak een probleem van aangepaste voeding. Geraffineerde producten zijn te mijden, traag werkende suikers een absolute noodzaak. Kleinere maaltijden, meerdere keren per dag, worden verkozen boven drie, klassieke maaltijden. Zij die hun dagelijkse arbeid maximaal willen laten renderen, zouden niet langer dan acht sessie's van 45 minuten mogen werken.

Lecithine en koninginnebrij, voedingsstoffen voor onze hersenen

Licithine is hét natuurlijke hulpmiddel in de strijd tegen concentratiestoornissen. Deze stof komt in zowat alle cellen van ons lichaam voor en bevat grote hoeveelheden vetzuren, B-vitaminen en fosfor. Daarmee is het één van de belangrijkste voedingsstoffen voor onze hersenen, het hart, de lever en de huid.

Onze voeding bevat véél te weinig lichithine. Beste bewijs daarvan is het afnemen van het geheugen bij onze senioren. Onze hersenen hebben, voor het in stand houden van ons geheugen, grote hoeveelheden choline nodig, overvloedig aanwezig in uitgerekend lichitine, dat het geheugen opmerkelijk verbeterd. Lichitine, is meteen dé energiebron voor onze hersenen, en dit zowel bij jong als oud. Een tekort aan deze natuurlijk stof veroorzaakt prikkelbaarheid, stress en gebrek aan concentratie.
Naast deze lichitine is ook koninginnebrij, bestaande uit een hoge dosis essentiële aminozuren, mineralen en spoor-elementen een belangrijk supplement in de strijd tegen vermoeidheid en concentrartiestoornissen. Koninginnebrij verhoogt tevens ons weerstandsvermogen, noodzakelijk voor het voorkomen en vlugger genezen van allerlei seizoenskwaaltjes.
© 2010 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Visolie en Omega-3 vetzurenVisolie en Omega-3 vetzurenOmega-3 vetzuren of visolie worden in het nieuws dikwijls aangeprezen als essentieel en onmisbaar. Dit blijkt niet ongeg…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
Waarom is vis zo gezond?Veel mensen vragen zich af: 'Waarom is vis nou zo goed voor mij?' Het geheim zit hem in de vetten van de vis, die zorgen…

Thudguard babyhelm: helmpje dat het jonge hoofdje beschermdDe Thudguard babyhelm is het helmpje dat het jonge hoofdje beschermd bij vallen of stoten. Dit helmpje bestaat namelijk…
Spelen met je peuterSpelen met je peuterSpelen met een jonge peuter is niet zo eenvoudig. Ze zijn vaak nog te klein voor echte spelletjes maar toch willen ze al…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.