Maak je huis veilig voor je kindje

Maak je huis veilig voor je kindje Als je dreumes eenmaal begint te kruipen of te lopen, schuilen er allemaal gevaren voor je kindje. Vlak voordat je kindje zich daadwerkelijk gaat voortbewegen in je huis, is het goed om er even bij stil te staan, wat nou de gevaren in jou huis zouden kunnen zijn. Om je een handje te helpen heb ik een lijst gemaakt waar je zoal op moet letten en wat je er aan kunt doen zodat je kindje aan datgene niet bij kan komen of zich er aan kan bezeren.

Stopcontact

In de nieuwere huizen zitten tegenwoordig al standaard stopcontacten met kinderbeveiliging. Maar in oudere huizen vaak niet. Om er toch zeker van te zijn dat jou kindje niet per ongeluk een schok kan krijgen, is het verstandig om je stopcontacten even te controleren. Blijkt er na controle je stopcontacten geen kinderbeveiliging te hebben, dan ku je bij een doe het zelf winkel stopcontactbeveiligers halen. Deze kleine plaatjes druk je heel simpel in het stopcontact. Je dreumes kan zo niets meer in het stopcontact stoppen en is beschermd tegen schokken.

Schoonmaakmiddelen

Niets is zo gevaarlijk voor je kindje als schoonmaakmiddelen. Een kindje kan nou eenmaal nog niet het onderscheid maken tussen een fles chloor of een fles limonade. Tegenwoordig zijn veel flessen met giftige inhoud beschermd met een kinderveilige dop. Maar die kleine vingertjes zijn in staat om alles open te peuteren met soms helaas ernstige gevolgen. Een oplossing is eigenlijk heel erg simpel. Je kunt je kastje beveiligen met een kastbeveiliger. Zo kan je kindje de kast niet open krijgen. Maar een nog veel makkelijkere manier is de schoonmaakmiddelen in een hoge kast op te bergen waar je kindje niet bij kan.

Hoeken van de tafel

Er komt een moment dat je kindje gaat proberen te lopen, dat is natuurlijk fantastisch. Maar het brengt ook gevaar met zich mee, De eerste zelfstandige stappen zullen zich waarschijnlijk rond de tafel gaan plaatsvinden. Aan de tafel kan je kindje zich goed vasthouden en makkelijk optrekken. Maar als je een tafel met scherpe hoeken hebt, kan je kindje zich daar ook flink aan bezeren. Vooral als het evenwicht wordt verloren en valt, zijn de hoeken van de tafel meestal de plekken waar vooral met het hoofd tegenaan wordt gestoten. Dat je kindje zijn hoofd stoot is niet te voorkomen. Maar je kan er wel voor zorgen dat de punten van de tafel minder hard aankomen door hoekbeschermers op de hoeken van de tafel te plakken.

Deuren

Als je kindje een maal wat mobieler is zal alles uitgebreid onderzocht worden. Met name deuren zijn een gewild object om uitgebreid bestudeerd te worden. Deuren worden driftig een en weer geslingerd en ook worden ze dicht gedaan. De kans is natuurlijk groot dat er een vinger of hand tussen de deur komt. Door een

deurbeschermer

bovenop je deur te plaatsen, voorkom je beknelde vingers of handjes tussen de deur. De deurbeschermer zorgt er voor dat de deur niet dicht kan.

Losse draden

Losse draden zijn ook zeer interessant voor je kindje. Probeer draden zo veel mogelijk weg te werken. Of gebruik een kabelverslinder om draden weg te werken. Draden lijken onschuldig, maar er kunnen ernstige ongelukken mee gebeuren. Je kindje kan het draad om zijn nek doen en stikken. Maar ook een schok door een stuk draad in de mond kan gebeuren. Maar draden zijn ook leuk om aan te trekken, om vervolgen alle apparatuur overzich heen te krijgen.

Trap

Trappen zijn voor je ondernemende kindje zijn reuze interessant. Meestal heeft je kindje traplopen omhoog ook snel door. En als je in de buurt bent is dit natuurlijk ook geen enkel probleem. Maar er komt een moment dat je kindje alleen op avondtuur gaat. Dan is het maar beter dat de trap afgeschermd is met een traphekje. Zo kan je kindje niet de trap op en af en worden lelijke vallen voorkomen.

Koken, strijken, thee/koffie

En van de meest voorkomende verwondingen bij baby's en kleine kinderen zijn brandwonden. Jaarlijks komen er ongeveer 2000 kinderen langs de eerste hulp met brandwonden. meestal gaat het om ongelukjes. Deze ongelukjes zijn vaak heel makkelijk te voorkomen.

Koken

Verbrandingen door koken geven vaak enstige brandwonden. Koken doe je helaas niet koud. Zorg er gewoon voor als je bezig bent met koken dat je kindje niet in de keuken komt. Zorg er voor dat iemand aanwezig is die je kindje in de gaten houd als je aan het koken bent of als er niemand is, zet hem in de box. Je kindje zal dan wel gaan huilen omdat hij veel liever bij jou is. Maar liever even brullen dan brandwonden. Wat ook een mogelijkheid is om je keuken af te schermen met een hekje als je aan het koken bent.

Strijken

Strijken brengt meerdere gevaren met zich mee. Niet alleen is de strijkbout heel erg heet. Maar er zit ook een hele mooie draad aan waar aan getrokken kan worden, met alle gevolgen van dien. Zorg er dus voor als je gaat strijken dat je kindje er dus niet bij kan. Of ga strijken als je kindje bijvoorbeeld slaapt.

Thee/koffie

De meeste brandwonden ontstaan door hete thee of koffie. Even een moment van onoplettendheid en je kindje gooit zo de thee over zich heen of zit met zijn vingers in een hete kop thee of koffie. Zet doorom je kopje thee of koffie dan ook zo neer dat je kindje er niet bij kan. En drink geen hete thee of koffie als je je kindje op schoot hebt zitten. Kindjes hebben nou eenmaal van nature verschikkelijk nieuwsgierig te zijn en willen graag weten wat er in dat koje zit.

Ongelukjes voorkomen

Zoals je hebt kunnen lezen zit een ongeluk in een klein hoekje. Observeer je huis eens goed en maak een lijst wat er nog gedaan moet worden in je huis om het huis kindproof te maken.Ongelukken zoals hierboven beschreven zijn simpel te voorkomen. Met een kindproof huis zullen er minder snel ongelukken gebeuren en kan je kind in een veilige omgeving spelen.
© 2011 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…
Brandwonden bij kinderen voorkomenEen ongeluk zit in een klein hoekje, wordt er dikwijls gezegd. Voor u het weet heeft uw kind een glas thee omgestoten, d…
Huis veilig maken voor je kindHuis veilig maken voor je kindKleine kinderen in huis gaan graag op onderzoek uit en kunnen gevaren nog niet inschatten. Jaarlijks gebeuren er dan ook…
Hechting bij een kind dat naar de kinderopvang gaatHechting bij een kind dat naar de kinderopvang gaatKunnen kinderen die naar een kinderopvang (ook wel kinderdagverblijf genoemd) gaan zich wel leren hechten? Dit is een vr…

Cognitieve ontwikkeling van je kindCognitieve ontwikkeling van je kindDe cognitieve ontwikkeling van baby, peuter, kleuter en schoolkind omvat alles op het gebied van geheugen en leren: taal…
Groeistuipjes bij baby'sGroeistuipjes bij baby'sGroeistuipjes: groeistuipen bij de baby. De meeste baby's vertonen dagelijks groeistuipjes: het onwillekeurig samentrekk…
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.