Nachtelijke angsten bij kinderen

Veel kinderen zijn vaak bang om te gaan slapen, of ze zijn bang voor het donker, of misschien wel voor het monster onder het bed. Hoe ga je er op een verstandige manier mee om. Bang zijn in het donker komt veel voor bij kinderen. Een kind kan wel nachtenlang lekker slapen tot op die ene nacht in een donkere kamer. Sommige kinderen kunnen totaal niet slapen in donkere en stille ruimtes. Kinderexperts zeggen dat sommige kinderen nachtelijke angsten ontwikkelen. Misschien hebben ze iets engs meegemaakt of gezien op tv, waar ze ís nachts bang voor zijn. Dus wat kan je doen?

Ouders en verzorgers kunnen nagaan of er veranderingen zijn in de naaste omgeving van het kind, wat misschien de oorzaak zou kunnen zijn. Is er een recente verhuizing geweest, of een verandering in de familie, misschien iemand die overleden is? Of misschien ligt het wel aan een veranderd schema op school. Als er iets is veranderd, zou dit een aanleiding kunnen zijn.

Tips om je kind beter bij te staan

Mocht je er niet achter komen wat het zou kunnen zijn, probeer dan te denken aan de volgende stappen, om je kind ook beter bij te staan.
  • Vermijd lollig doen over het feit dat je kindje bang is. Neem je kind altijd serieus zodat hij/zij je blijft vertrouwen. Zeg niet oh er is niks aan de hand, ga slapen, of stel je niet aan. Dit kan het alleen maar verergeren.
  • Blijf rustig en geduldig naar je kindje toe. Gedraag je niet geïrriteerd over het bange gedrag van je kind. Je wilt je kindje namelijk laten weten dat je graag wilt helpen zoeken naar een oplossing voor zijn/haar angst.
  • Verzin een monster vanger of wat er ook voor nodig is. Of het nou een superheld is of een knuffeldier met speciale monsterspray, probeer alles wat nodig is om je kind gerust te stellen.
  • Laat je kindje een nachtlampje hebben, sta er niet op dat hij/zij pers in het donker is.Soms is het al een geruststelling voor je kind dat er een klein lichtje op de kamer is, waardoor ze kunnen zien dat er niks is. Vaak wilt je kindje het lampje niet eens meer aan hebben naarmate ze minder bang worden, dus is het maar voor korte duur.
  • Vermijd dat het kind bij jou in bed komt slapen of jij bij je kind. Als dit eenmaal vaak gebeurt is het weer heel moeilijk om af te leren. Het kind raakt dan gewend om bij jou te liggen. Als het echt nodig is ga dan bij je kind op zijn/haar kamer zitten tot hij/zij gekalmeerd is en ga daarna weer weg. Maar laat je kind wel weten dat je in de buurt bent.
  • Begrijp dat het vaak een fase is. Als ze op een bepaalde leeftijd geraken dan kunnen kinderen soms fantasie van werkelijkheid niet onderscheiden. Dit hoort er echter bij en gaat vaak vanzelf weer over.
© 2007 - 2024 Daisy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Normale angsten bij kinderenNormale angsten bij kinderenKinderen hebben tijdens hun ontwikkeling vaak specifieke angsten, die heel normaal zijn. Iedereen is wel eens bang of an…
Bachbloesems - vijf bloesems die helpen bij angstAngst werkt verlammend of geeft je stress. Van angst kan je niet slapen of niet meer helder denken. Angst slaat op je ma…

Een pictogrammenbord makenEen pictogrammenbord makenKinderen met gedrags- en ontwikkelingsstoornissen hebben behoefte aan een duidelijke dagindeling, structuur en overzicht…
Cliniclowns, clowns in ziekenhuizenCliniclowns is een organisatie die uit betaald personeel en uit vrijwilligers bestaat. Een cliniclown is een clown die k…
Daisy (43 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.