Centrum Jeugd en Gezin: Wat is het Centrum Jeugd en Gezin?

Centrum Jeugd en Gezin: Wat is het Centrum Jeugd en Gezin? Eind 2011 moeten alle Nederlandse gemeente een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben. Veel van die centra zijn eigenlijk geen centra in een gebouw, maar meer een samenhang van organisaties die met elkaar samenwerken. Ook delen al die verschillende organisaties die ouders en kind moeten helpen hetzelfde telefoonnummer en een website. Wat is een Centrum voor Jeugd en Gezin? En wat doet een Centrum voor Jeugd en Gezin?

Centrum voor Jeugd en Gezin: niet altijd een stenen gebouw

De meeste Centra voor Jeugd en Gezin zijn eigenlijk helemaal geen centra in fysieke zin, maar meer een verzamelnaam voor het samen optrekken. Veel organisaties die iets met ouders en kind te maken hebben, hebben zich georganiseerd. In kleinere plaatsen heeft een organisatie dan vaak spreekuur voor een beperkt aantal uren in een gebouw dat samen wordt gebruikt. Maar het komt ook wel voor dat ouders en kinderen nog gewoon naar een heel andere locatie moeten om hulp te krijgen.

Betere samenwerking tussen organisaties die hulp bieden aan ouders en jongeren in Centrum voor Jeugd en Gezin

Waar het eigenlijk om draait is dat alle organisaties die kinderen en ouders moeten helpen beter samenwerken. Vaak verloopt dat in hulpverleningsland namelijk moeizaam en weet de ene partij niet van de andere dat ze bezig is met een gezin of met een kind. Terwijl het veel efficiënter is als de kennis over een kind of over een gezin wordt gebundeld en er dan 1 plan wordt opgesteld. Het doel is dan ook: één kind en één plan.

Wie horen er bij het Centrum voor Jeugd en Gezin?

Tot een Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen heel veel diverse disciplines behoren. Dit kunnen zijn:
 • Jeugdgezondheidszorg
 • Schoolmaatschappelijk werk
 • Algemeen maatschappelijk werk
 • Bureau Jeugdzorg
 • Politie
 • Consultatiebureau
 • Peuterspeelzaal
 • Kinderdagverblijf

Een loket of een inloopspreekuur vormt de basis

Kinderen of ouders die zijn vastgelopen kunnen bij het CJG terecht. Zelf of omdat ze worden doorgestuurd. Soms moeten ze dan naar een inloopspreekuur, in andere gevallen is er een loket waar ze naartoe kunnen of wat ze alleen kunnen bellen. In andere gemeenten is er wel echt een stenen gebouw en kunnen ouders en kinderen daar gewoon echt naartoe. In grotere steden zijn de Centra ook opgesplitst en zijn er bijvoorbeeld per wijk punten waar ouders en kinderen naartoe kunnen.

Het ene Centrum voor Jeugd en Gezin is het andere niet

Uit het bovenstaande blijkt wel dat het ene Centrum voor Jeugd en Gezin beslist het andere niet is. Er zijn net zoveel varianten als er mensen zijn. In elke gemeente wordt er dan dus ook anders omgegaan met de zorg voor jongeren en kinderen. Toch heeft Minister Rouvoet wel minimale eisen gesteld. Dit zijn:
 • Het moet taken op het gebied van gezondheid, opgroeien en opvoeden bundelen op lokaal niveau.
 • Jeugdgezondheidszorg, consultatiebureau en GGD moeten in dat centrum zitten
 • Ook moet in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning preventief informatie en advies worden gegeven
 • In het kader van diezelfde preventieve zorg moeten problemen vroeg worden opgespoord
 • In dat kader moeten mensen snel verwezen worden naar hulpaanbod in de regio
 • Er moet in het kader van de WMO licht opvoedkundige hulp worden geboden
 • In het kader van de WOM moet de zorg voor jongeren en gezinnen worden gecoördineerd
 • Verder staat het Centrum voor Jeugd en Gezin in nauw contact met het Bureau Jeugdzorg
 • Ook is het een schakel met het onderwijs (dat kan via zorg- en adviesteams)
 • Een CJG is er voor kinderen en jongeren vanaf de zwangerschap van de moeder totdat het kind 23 jaar oud is geworden. En het is er natuurlijk voor de ouders van die kinderen.

In 2015 verandert de hulpverlening en zorg aan kinderen nog meer

In 2015 wil de overheid de zorg voor de jeugd nog meer de verantwoordelijkheid maken van gemeenten. Nu nog komt de lichtere zorg voor rekening van de gemeente, maar is de zwaardere jeugdzorg ondergebracht bij het provinciale Bureau Jeugdzorg.

De website

Ook alle websites van Centra voor Jeugd en Gezin zijn anders (elk Centrum moet er wel eentje hebben). Op die sites is als het goed is heel veel informatie te vinden over:
 • Informatie over opgroeien
 • Informatie over opvoeden
 • Adressen van hulpverlenende instanties en hoe die bereikt kunnen worden
 • Tips voor jongeren en hun ouders
 • Activiteiten voor jongeren en hun ouders
 • Verhalen van ouders en jongeren over wat hen bezighoudt
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychiatrische stoornissen bij kinderen en de oorzakenPsychiatrische stoornissen bij kinderen en de oorzakenVan een psychiatrische stoornis spreken we als het gedrag afwijkt van dat van leeftijdgenootjes en van het ontwikkelings…
Zorgsector VlaanderenZorgsector VlaanderenIn de zorgsector van Vlaanderen kunnen we vijf belangrijke sectoren onderscheiden. Het Vlaams Agentschap voor personen m…
Nature, nurture en het belang van opvoeding op gedragNature, nurture en het belang van opvoeding op gedragIs onze opvoeding van invloed op de manier waarop wij ons als volwassenen gedragen? Het lijkt dat een jeugd in een onvei…
Transitie jeugdzorgWat is de transitie jeugdzorg? Op 18 februari 2014 is de tweede kamer akkoord gegaan met deze nieuwe jeugd wet. Wat zijn…

Oorpijn bij kinderenOorpijn bij kinderenKinderen kunnen soms vrij vaak last hebben van oorpijn. De oorzaak is lang niet altijd ernstig en komt nog al eens voor…
Papfles voor baby's; hoeveelheid, frequentie en ingrediëntenHoe een papfles maken? Ontdek het aantal per dag, hoe het flesje klaargemaakt moet worden, welke ingrediënten erin moete…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant Centrum voor Jeugd en Gezin Nijmegen www.samenerkenvoordejeugd.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.