Centrum Jeugd en Gezin: Wat is het Centrum Jeugd en Gezin?
Eind 2011 moeten alle Nederlandse gemeente een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben. Veel van die centra zijn eigenlijk geen centra in een gebouw, maar meer een samenhang van organisaties die met elkaar samenwerken. Ook delen al die verschillende organisaties die ouders en kind moeten helpen hetzelfde telefoonnummer en een website. Wat is een Centrum voor Jeugd en Gezin? En wat doet een Centrum voor Jeugd en Gezin?
Centrum voor Jeugd en Gezin: niet altijd een stenen gebouw
De meeste Centra voor Jeugd en Gezin zijn eigenlijk helemaal geen centra in fysieke zin, maar meer een verzamelnaam voor het samen optrekken. Veel organisaties die iets met ouders en kind te maken hebben, hebben zich georganiseerd. In kleinere plaatsen heeft een organisatie dan vaak spreekuur voor een beperkt aantal uren in een gebouw dat samen wordt gebruikt. Maar het komt ook wel voor dat ouders en kinderen nog gewoon naar een heel andere locatie moeten om hulp te krijgen.
Betere samenwerking tussen organisaties die hulp bieden aan ouders en jongeren in Centrum voor Jeugd en Gezin
Waar het eigenlijk om draait is dat alle organisaties die kinderen en ouders moeten helpen beter samenwerken. Vaak verloopt dat in hulpverleningsland namelijk moeizaam en weet de ene partij niet van de andere dat ze bezig is met een gezin of met een kind. Terwijl het veel efficiënter is als de kennis over een kind of over een gezin wordt gebundeld en er dan 1 plan wordt opgesteld. Het doel is dan ook: één kind en één plan.
Wie horen er bij het Centrum voor Jeugd en Gezin?
Tot een Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen heel veel diverse disciplines behoren. Dit kunnen zijn:
- Jeugdgezondheidszorg
- Schoolmaatschappelijk werk
- Algemeen maatschappelijk werk
- Bureau Jeugdzorg
- Politie
- Consultatiebureau
- Peuterspeelzaal
- Kinderdagverblijf
Een loket of een inloopspreekuur vormt de basis
Kinderen of ouders die zijn vastgelopen kunnen bij het CJG terecht. Zelf of omdat ze worden doorgestuurd. Soms moeten ze dan naar een inloopspreekuur, in andere gevallen is er een loket waar ze naartoe kunnen of wat ze alleen kunnen bellen. In andere gemeenten is er wel echt een stenen gebouw en kunnen ouders en kinderen daar gewoon echt naartoe. In grotere steden zijn de Centra ook opgesplitst en zijn er bijvoorbeeld per wijk punten waar ouders en kinderen naartoe kunnen.
Het ene Centrum voor Jeugd en Gezin is het andere niet
Uit het bovenstaande blijkt wel dat het ene Centrum voor Jeugd en Gezin beslist het andere niet is. Er zijn net zoveel varianten als er mensen zijn. In elke gemeente wordt er dan dus ook anders omgegaan met de zorg voor jongeren en kinderen. Toch heeft Minister Rouvoet wel minimale eisen gesteld. Dit zijn:
- Het moet taken op het gebied van gezondheid, opgroeien en opvoeden bundelen op lokaal niveau.
- Jeugdgezondheidszorg, consultatiebureau en GGD moeten in dat centrum zitten
- Ook moet in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning preventief informatie en advies worden gegeven
- In het kader van diezelfde preventieve zorg moeten problemen vroeg worden opgespoord
- In dat kader moeten mensen snel verwezen worden naar hulpaanbod in de regio
- Er moet in het kader van de WMO licht opvoedkundige hulp worden geboden
- In het kader van de WOM moet de zorg voor jongeren en gezinnen worden gecoördineerd
- Verder staat het Centrum voor Jeugd en Gezin in nauw contact met het Bureau Jeugdzorg
- Ook is het een schakel met het onderwijs (dat kan via zorg- en adviesteams)
- Een CJG is er voor kinderen en jongeren vanaf de zwangerschap van de moeder totdat het kind 23 jaar oud is geworden. En het is er natuurlijk voor de ouders van die kinderen.
In 2015 verandert de hulpverlening en zorg aan kinderen nog meer
In 2015 wil de overheid de zorg voor de jeugd nog meer de verantwoordelijkheid maken van gemeenten. Nu nog komt de lichtere zorg voor rekening van de gemeente, maar is de zwaardere jeugdzorg ondergebracht bij het provinciale Bureau Jeugdzorg.
De website
Ook alle websites van Centra voor Jeugd en Gezin zijn anders (elk Centrum moet er wel eentje hebben). Op die sites is als het goed is heel veel informatie te vinden over:
- Informatie over opgroeien
- Informatie over opvoeden
- Adressen van hulpverlenende instanties en hoe die bereikt kunnen worden
- Tips voor jongeren en hun ouders
- Activiteiten voor jongeren en hun ouders
- Verhalen van ouders en jongeren over wat hen bezighoudt