Papfles voor baby's; hoeveelheid, frequentie en ingrediënten

Hoe een papfles maken? Ontdek het aantal per dag, hoe het flesje klaargemaakt moet worden, welke ingrediënten erin moeten zitten, hoe de papfles gegeven moet worden en nog veel meer. Voor vele ouders is het een hel, zo'n papfles maken. Gedurende het eerste jaar is deze voeding van de baby nochtans cruciaal voor zijn groei en verdere ontwikkeling. De inhoud van de papfles is dan ook erg belangrijk alsook de eisen waaraan de bereiding en de toediening moeten voldoen.

Inhoud


Wat moet een baby eten?

De startvoeding

De startvoeding is afgestemd op zuigelingen van 0 tot 4 maanden, ze zorgen ervoor dat het in principe niet nodig is om supplementen toe te voegen. Probeer zelf zeker nooit de aanbevolen hoeveelheid aan te passen wanneer de baby niet verzadigd is. Voor raad hieromtrent raadpleegt u best een kinderarts.

De opvolgvoeding

Na de startvoeding dient het kind gevoed te worden door opvolgvoeding. In diezelfde periode mag je ook starten met fruitpap te geven. Om de routine van de baby niet te hard te verstoren geeft u best beide producten niet voor het eerst op dezelfde dag. Opvolgvoeding is aangepast voor de veranderende behoeften van een zuigeling die 4 tot 6 maanden oud is. Ze hebben extra energie, ijzer, calcium, eiwitten en vitaminen nodig. Geef tot dat de baby 12 maanden is nooit gewone koemelk, deze zal nooit de aan de behoeften van de baby voldoen.

Dieetvoeding

In de meeste gevallen is dieetvoeding niet nodig, sommige baby's met bepaalde aandoeningen kunnen de normale voeding echter niet verdragen. Bij bijvoorbeeld lactose-intolerantie en kinderen met reflux wordt er op advies van de arts gestart met dieetvoeding.

Hoeveel papflessen per dag?

Het is moeilijk om alle baby's over één kam te scheren en een bepaald getal te plakken op de hoeveelheid flesjes dat ze per dag nodig hebben. Over het algemeen wordt aangenomen dat tijdens de eerste 12 maanden 150 tot 180 milliliter per kilogram per dag volstaat. Wanneer de baby ouder is dan 12 maanden heeft hij zeker nog minstens een halve liter melk per dag nodig, natuurlijk gecombineerd met fruit- en groentenpap.

Om de hoeveel uur een papfles geven?

Net als bij de hoeveelheid geldt ook voor de frequentie dat hier geen algemeen cijfer op te plakken is. De meeste baby's zullen starten met een zestal flesjes per dag. Baby's die te licht zijn zullen er echter zeven nodig hebben. In het begin zal de tijd tussen twee flesjes variëren tussen de drie en vier uren. Wanneer de baby slaapt moet hij wakker gemaakt worden, een maaltijd mag immers nooit overgeslagen worden. Wanneer de baby weer te snel honger heeft neemt u best contact op met een kinderarts, teveel eten is natuurlijk ook niet goed. Gedurende de tweede maand ondergaat de baby een groeispurt. Dan kan het wel zijn dat de baby frequenter voeding nodig heeft, daar mag u gerust op ingaan aangezien dit maar een paar dagen duurt. Na twee maanden heeft de baby zijn eigen schema opgesteld en zullen het aantal flesjes verminderen tot zo'n vijf per dag.

Hoe een papfles klaarmaken?

Het is erg belangrijk om zorgvuldig en hygiënisch te werk te gaan, was je handen daarom goed en droog ze af met een propere handdoek. Je kan de flesjes per dag klaarmaken of telkens per flesje.

Per flesje

Giet de voorgeschreven hoeveelheid lauw water in de gesteriliseerde zuigfles en voeg de nodige poeder toe. Over het algemeen geldt; één maatschepje poeder per 30 milliliter water. Sluit vervolgens de zuigfles zonder speen af en schud ze goed tot het poeder opgelost is.

Per dag

Per dag is niet moeilijker, neem de gewenste hoeveelheid lauw water en doe het in een propere maatbeker. Voeg hierna het poeder toe, ook weer één maatschepje poeder per 30 milliliter water. Roer daarna alles met een propere klopper tot het opgelost is. Vul de flesjes met het mengsel en bewaar ze maximaal één dag in de koelkast.

Welk water gebruiken voor een papfles?

Water is gezond, het is een bron van leven. Wat vele mensen echter niet weten is dat niet alle soorten water geschikt zijn voor babyvoeding. Leidingwater kan slechts gebruikt worden wanneer het gedurende een vijftal minuten gekookt werd én wanneer de nitraten niet te hoog liggen. Niet bruisend flessenwater is geschikt wanneer dit een laag gehalte aan minerale zouten en nitraten bevat. Het merk SPA is erg aan te raden voor babyvoeding.

Welke temperatuur moet een papfles hebben?

Bij het toedienen van het flesje is het belangrijk dat de voeding erin de juiste temperatuur heeft. Het flesje kan opgewarmd worden in de microgolfoven (niet afgesloten), au bain marie of in de flessenwarmer. De voeding heeft de juiste temperatuur bereikt wanneer je na het opwarmen en nogmaals goed schudden een aangename temperatuur ervaart wanneer je enkele druppels op je handrug laat vallen.

Hoe moet ik een papfles geven?

Het is belangrijk dat het flesje steeds verticaal gehouden wordt zodat de speen volledig met melk gevuld blijft. Hierdoor geef je de baby geen kans om het uit te spugen. Stop ook regelmatig om de baby lucht te laten happen en te laten boeren. Laat het voeden van de baby zeker niet te lang duren, zeker niet langer dan een half uur. De baby aanmoedigingen om alles uit te drinken is ook uit den boze. Als alles na een half uurtje nog niet op is stop je er best gewoon mee en giet je de voeding weg. Gebruik ze nooit weer opnieuw!

Wat wanneer de baby braakt na de papfles?

Soms denkt men dat baby's braken maar wat in werkelijkheid gebeurd is oprispen. Dat is het terugvloeien van een kleine hoeveelheid voeding uit het mondje. Wanneer een baby echt braakt gaat het om grote hoeveelheden die worden teruggegeven tijdens of na het voeden. Wanneer dit braken regelmatig gebeurd moet je zorgen dat je goed weet wanneer, hoe en hoeveel de baby braakt. Met deze gegevens dien je naar een kinderarts te gaan die dan de nodige behandeling zal starten.

Mijn baby is allergisch voor koemelk, wat nu?

De kans dat een baby allergisch is aan koemelk is uiterst klein. Het kan natuurlijk wel genetisch vastgelegd zijn wanneer het een familiaal kwaaltje is. De meest voorkomende vorm is eiwitallergie. Bij deze allergie ontstaat er huiduitslag, krampen, diarree, braken en problemen met de luchtwegen. Maar ook deze vorm van allergie is zeldzaam. Wanneer een baby toch vreemde verschijnselen vertoont na het drinken van melk dient er natuurlijk steeds een arts gecontacteerd te worden.

Wat bij diarree na de flesvoeding?

In normale omstandigheden zal de stoelgang van de baby vast zijn bij flesvoeding. Wanneer de baby echter meer dan vijfmaal per dag vloeibare stoelgang heeft is er een probleem. In dat geval dient u zonder twijfelen een arts te contacteren. Controleer ook regelmatig de temperatuur en kijk of de baby zich niet vreemd gedraagt. Het gevaar zit er namelijk in dat de baby kan uitdrogen bij diarree.

Mogen er extra vitamines in een papfles gedaan worden?

Extra vitamines en supplementen zijn uit den boze, een overdosis aan vitaminen kan namelijk erg schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Wanneer de baby extra vitaminen nodig heeft zal een arts u hierover zeker informeren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amandelmelk als alternatief voor koemelkAmandelmelk als alternatief voor koemelkAmandelmelk is een geweldig alternatief voor de koeienmelk! Voor mensen met een lactose intolerantie en geen melkproduct…
De bereiding van flesvoeding voor je babyDe bereiding van flesvoeding voor je babyZuigelingen of pasgeboren babyís kan je voeden met borstvoeding ofwel flesjesvoeding of kunstvoeding. De mama heeft hier…
De beste voeding voor je babyDe beste voeding voor je babyWanneer je een baby verwacht, zul je er al over nadenken hoe je het kindje na de geboorte zal gaan voeden. Je kunt de ke…

Centrum Jeugd en Gezin: Wat is het Centrum Jeugd en Gezin?Centrum Jeugd en Gezin: Wat is het Centrum Jeugd en Gezin?Eind 2011 moeten alle Nederlandse gemeente een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben. Veel van die centra zijn eigenlijk ge…
Eerste levensjaren van een kindEen mens leert nooit meer zoveel als in zijn eerste levensjaar, dus als baby. Wat men in deze tijd ervaart, voelt en ook…
Reactie

Miep, 23-12-2011
Wat een raar artikel is dit. Het begint met "voor de meeste jonge ouders is het een hel, de baby een flesje geven". Waarom? Ik begrijp niets van deze uitspraak. Alsof het vreselijk is om je baby eten te geven?

In het artikel staan ook sterk verouderde opvattingen zoals dat je kraanwater niet mag gebruiken mits je het gekookt hebt om als flesvoeding te gebruiken. Onzin! En het artikel heeft als titel "maak het ideal papflesje voor je baby!", maar een zogheten papfles is een fles met toegevoegde pap zoals rijstebloem etc., en is iets wat baby's pas na een aantal maanden krijgen.
Vreemd dat dit op internet zo geplaatst kan worden! Reactie infoteur, 03-12-2014
Dag Miep. Je interpreteert een aantal dingen verkeerd. We doelen op het feit dat het voor heel wat ouders moeilijk is om voor de eerste keer te beginnen met een papfles wanneer ze het nog nooit gedaan hebben. Daarnaast is het ook gewoon zo dat het voor sommige ouders wel degelijk een hel is, al is dat natuurlijk bij een minderheid.

Wat betreft de bewoording 'papfles' is het ook een vorm van misinterpretatie. Het woord papfles wordt namelijk door heel wat ouders gebruikt om een gewoon flesje te benamen.

Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 18-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.