De bereiding van flesvoeding voor je baby

De bereiding van flesvoeding voor je baby Zuigelingen of pasgeboren baby’s kan je voeden met borstvoeding ofwel flesjesvoeding of kunstvoeding. De mama heeft hierbij de keuze en zal moeten ondervinden wat voor haar de beste oplossing is. Uiteraard moet ze genoeg melk aanmaken om borstvoeding te kunnen geven. De eerste flesvoeding verkrijg je in poedervorm of in vloeibare vorm. Deze kan je kopen bij de apotheek. De voeding vanaf 6 maanden kan je ook kopen bij de drogist. De hoeveelheid melk die je baby drinkt varieert van baby tot baby. Belangrijk is om de groeicurve van je kleine spruit te volgen en te kijken dat je baby normaal evolueert volgens de richtlijnen. Dit is een signaal dat je baby voldoende drinkt.

De bereiding van flesvoeding

Als eerste stap in de bereiding van flesvoeding, giet je de nodige hoeveelheid water in de zuigfles. Je kan hiervoor water op kamertemperatuur of warm water (maximaal 40°C) gebruiken. Gebruik niet-bruisend water of leidingwater. Vervolgens voeg je de nodige schepjes poeder toe. De regel is om 1 afgestreken schepje poeder toe te voegen per 30 ml water. Veel voorkomende merken van melkpoeder zijn Nutrilon, Nan of Aptamil. Indien je te weinig of teveel poeder toevoegt, dan zal de samenstelling van de melk niet optimaal zijn. Hierna sluit je de zuigfles af met de dop en de speen en je schudt heel goed tot het poeder opgelost is. Alvorens je je baby laat drinken, moet je telkens goed voelen of de melk niet te warm is. Je kan hiervoor wat druppels melk op de binnenkant van je pols laten vallen. Een flesje bereid je steeds net voor je de baby een voeding toedient. Het is niet aangeraden om melk van de vorige dag te laten drinken.

Steriliseren van de zuigfles

Zorg ervoor dat alles flesjes en spenen van je baby steriel zijn. Totdat je baby zes maanden is, moet je elk flesje en speen na elke voeding uitkoken. Aangeraden wordt om 10 minuten uit te koken voor de flesjes en 3 minuten voor de spenen.

Mag ik met de microgolf of magnetron een flesje opwarmen?

Het is geen probleem om flesjes op te warmen in de microgolf/magnetron. Uiteraard dien je er de dop en de speen af te halen. Afhankelijk van de hoeveelheid melk in het flesje, stel je de timer op de microgolf/magnetron in. Nadat je de fles uit de microgolf/magnetron neemt, dien je goed te schudden om de warmte gelijk te verdelen. Het kan bijvoorbeeld dat de melk bovenaan nog heel warm is, maar onderaan koud. Schudden en gelijkmatig verdelen is dus de boodschap.

Is koemelk een volwaardige voeding?

Koemelk is voor kleine baby’s niet geschikt. Zuigelingenmelk en koemelk verschillen teveel om van een gezonde babyvoeding te kunnen spreken. Zuigelingenmelk bevat een essentiële samenstelling die koemelk niet heeft. Ook andere soorten melk zoals karnemelk of geitenmelk zijn absoluut niet geschikt voor baby’s. Tracht steeds de melk net voor het toedienen te bereiden. Bacteriën vinden heel goed hun weg in melk en kunnen zich bovendien heel snel verspreiden waardoor je baby ziek kan worden.

Kan de baby diarree krijgen van de melkvoeding?

Bij flesjesvoeding is de stoelgang van de baby normaal. Van diarree is er sprake indien je baby meer dan vijf maal per dag een waterige stoelgang heeft. Dit is abnormaal en het is dan ook aangewezen bij deze situatie om een dokter aan te spreken. Het gevaar bij diarree is dat je baby vlug zou gaan uitdrogen Bij borstvoeding echter is het heel normaal dat de stoelgang een gele kleur aanneemt. Hierover hoef je je niet ongerust te maken.

Soorten melkvoeding via flesjes

  • Startvoeding wordt gegeven vanaf de geboorte tot zes maanden.
  • Opvolgvoeding wordt gegeven vanaf zes maanden tot achttien maanden. Deze melk kan perfect worden gecombineerd met vaste voeding.
  • Groeimelk kan gestart worden tussen de leeftijd van twaalf tot achttien maanden. Deze is verrijkt met mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren in vergelijking met koemelk. Geef je kind zo lang mogelijk groeimelk voor een optimale gezonde ontwikkeling.

Drie tips als je leidingwater gebruikt voor de bereiding van een flesje

  • Laat het water eerst even uit de kraan stromen alvorens je het opvangt in het flesje
  • Gebruik enkel koud water uit de kraan.
  • Teveel nitraten in het leidingwater kunnen nefast zijn voor de gezonde ontwikkeling van je baby. Indien er meer dan 10mg nitraat per liter water aanwezig is in jouw leidingwater, dan gebruik je het best niet om je zuigelingenmelk mee te bereiden. De informatie over de hoeveelheid nitraten in het leidingwater kan je navragen bij je watermaatschappij.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingFlesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingHet kan gebeuren dat u geen borstvoeding kunt geven, of u kiest ervoor om flesvoeding te geven. Flesvoeding of kunstmati…
Flesvoeding bij baby'sFlesvoeding bij baby'sMoedermelk blijft de beste voeding voor een pasgeboren baby. Flesvoeding is een goed alternatief als het om wat voor red…
Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Wanneer je er voor kiest om je baby flesvoeding te geven wordt je al snel geconfronteerd met verschillende merken voedin…
Soorten flesvoeding voor je babySoorten flesvoeding voor je babyEen gezonde en evenwichtige voeding is de beste garantie voor de goede ontwikkeling van je baby. Je kan kiezen voor bors…

Verlatingsangst bij een babyVerlatingsangst bij een babyVerlatingsangst of eenkennigheid bij een baby komt voor vanaf de leeftijd van acht maanden. Op deze leeftijd is je baby…
Pasgeboren baby: zintuiglijke en andere kenmerkenPasgeboren baby: zintuiglijke en andere kenmerkenAls je baby wordt geboren, dan is hij heel klein en lijken zijn mogelijkheden heel erg beperkt. Toch zijn er al heel wat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dinhnguyenungdung0, Pixabay
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=130, 1 juli 2015
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/img/bijsluiterFV.pdf, 1 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.