Pasgeboren baby: zintuiglijke en andere kenmerken

Pasgeboren baby: zintuiglijke en andere kenmerken Als je baby wordt geboren, dan is hij heel klein en lijken zijn mogelijkheden heel erg beperkt. Toch zijn er al heel wat zaken die je baby kan. Hij kan al horen, ruiken, zien, proeven en kleine bewegingen maken. Je merkt er als ouder heel weinig van maar je pasgeboren baby is in volle ontwikkeling en zal in een zeer snel tempo evolueren. Je baby is actiever dan je denkt en het zintuiglijk vermogen is al heel erg aanwezig. De komende maanden worden belangrijk in de verdere ontwikkeling van de motoriek en geestesvermogen van je baby. Op zintuiglijk vlak is je baby al behoorlijk ontwikkeld. Alle zintuigen zijn aanwezig. Het is nu zaak om deze zintuigen de komende maanden en jaren verder te ontwikkelen.

Zien: beperkt zicht tot 20 centimeter

Een pasgeborene kan al zien, maar nog niet scherp. Een pasgeborene kan ongeveer twintig centimeter ver zien. Bij de borstvoeding van de moeder kan de baby dus perfect het gezicht van de moeder zien. Alles wat dichterbij of verder af is, kan je baby nog niet duidelijk waarnemen en is niet echt scherp. Bij fel licht zal je baby schrikken door schrikbewegingen te maken. Onverwachte en bruuske bewegingen kunnen hem zelfs aan het huilen brengen.

Horen: vertrouwde stemmen hoort hij het liefst

Tijdens de zwangerschap kan je baby al horen. Een pasgeborene gaat fel reageren op plotse en harde geluiden. Luide muziek is dus nefast voor hem. Je baby voelt zich in zijn sas als hij vertrouwde stemmen herkent. Lage tonen zijn heel verdraagzaam voor je baby. Je baby zal de stem van de moeder sneller herkennen dan die van vreemde personen.

Ruiken: het ruiken van de moeder

Een pasgeborene kan bij de geboorte al ruiken. Scherpe geuren bevallen hem niet. De baby zal heel snel de geur van de moeder herkennen of de geur van de persoon die hem in de beginfase het meest verzorgt. Deze vertrouwde geur geniet dan uiteraard ook zijn voorkeur.

Voelen: warm en zacht voelen het best

Je pasgeboren baby kan al voelen. Hij voelt perfect het verschil tussen warm en kou. Ook zachte en harde objecten kan hij onderscheiden. Uiteraard gaat de voorkeur van je baby uit naar warm en zacht. Je baby geniet intens van de aanrakingen aan de huid. Terwijl hij in bad zit, geniet je baby intens van alle fysieke aanrakingen. Tijdens de zwangerschap voelde je baby constant een geschommel in de baarmoeder. Het is daarom dat je baby zo erg houdt van het schommelen in zijn wiegje. Jong geleerd is oud gedaan.

Proeven: een pasgeboren baby is een zoetebekje

Een volwassen persoon kan perfect zoet, zout, zuur en bitter onderscheiden. Een pasgeborene echter nog niet. Een baby heeft een duidelijke voorkeur voor zoet. Alle zoete smaken zal hij innemen. Geef je hem iets zout, zuur of bitter, dan zal hij zijn hoofdje wegdraaien of beginnen te wenen.

Andere typische kenmerken bij pasgeboren baby’s

  • Je baby is bij de geboorte actiever dan je denkt. Er worden bij pasgeborenen enkele reflexen vastgesteld. Dit zijn reflexen die gezonde baby’s vertonen tijdens de eerste weken. Zo kan een loopreflex, een grijpreflex, een stapreflex en een zoekreflex onderscheiden worden.
  • Veel baby’s verliezen gedurende de eerste weken heel wat haar. Nadien zal dit haar teruggroeien en soms zelfs in een andere kleur.
  • Door de druk tijdens de bevalling is het perfect mogelijk dat het hoofdje wat vervormd is. Dit kan ook het gevolg zijn van het gebruik van een zuignap tijdens de bevalling. Na enkele dagen gaat de schedel een normale vorm aannemen.
  • Sommige baby’s hebben een gele tint van huidskleur. Bilirubine is verantwoordelijk voor de gele huidskleur bij baby’s. In geval van een gele huiskleur worden de baby’s gedurende enkele uren per dag onder een lamp gelegd, ook wel fototherapie genaamd.
  • Krampjes zijn veel voorkomend bij pasgeboren baby’s. Dit komt onder meer omdat de darmpjes nog niet volledig ontwikkeld zijn. Bij krampjes is het aan te raden om je baby nog eens te laten boeren. Ook kan je hem op zijn buikje leggen of wat masseren. Na een drietal maanden zullen de krampjes geleidelijk aan verdwijnen omdat rond deze periode de spijsvertering vlot begint te lopen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babymassage, goed voor ouder en kindHet masseren van jouw baby is voor jou als ouder bijzonder leuk om te doen. Je bouwt een diepere relatie op met je kind.…
Baby van 6 weken oudBaby van 6 weken oudDe baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabb…
Veelvoorkomende reflexen bij de babyVeelvoorkomende reflexen bij de babyEen baby kent, net als een volwassene, diverse reflexen. De belangrijkste reflexen bij de baby zijn de Moro-reflex, de a…
De Apgar-score bij pasgeborenenDe Apgar-score bij pasgeborenenDirect na de geboorte zal je pasgeboren baby aan een aantal tests onderworpen worden. Deze tests controleren de gezondhe…

De bereiding van flesvoeding voor je babyDe bereiding van flesvoeding voor je babyZuigelingen of pasgeboren baby’s kan je voeden met borstvoeding ofwel flesjesvoeding of kunstvoeding. De mama heeft hier…
Moro-reflex en het gebruik van een inbakerdoekMoro-reflex en het gebruik van een inbakerdoekEen baby die plots uit alle macht zijn armpjes en beentjes open spreidt en daarna flink begint te huilen, het is een bek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dinhnguyenungdung0, Pixabay
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/ontwikkeling/zintuigen/, 1 juli 2015
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=325, 1 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.