Waarop letten bij aanschaf fietsstoeltje
Samen met Uw kind een eindje fietsen. Realiseer U dat het fietsstoeltje waarin Uw kind zit van goede kwaliteit moet zijn. Er zijn een aantal zaken waar U bij aanschaf goed op moet letten.
Vanaf welke leeftijd mee op de fiets?
Als het kind zelfstandig kan zitten dan kan ze of hij ook mee op de fiets. Over het algemeen kan een kind van 9 maanden oud goed zelfstandig zitten. Het is beter voor het kind als het zich ook goed kan vasthouden.
Voldoende steun
De wet heeft bepaald dat het stoeltje voldoende steun aan rug en voeten moet geven. Er zijn zogenaamde rugstoeltjes en draagzakken in de hande. Deze zijn dus niet geschikt en eigenlijk ook niet toegestaan voor op de fiets Uw kind te vervoeren. Ook zijn er rieten manden te koop. Deze rieten manden zijn eveneens niet geschikt aangezien ze niet gekeurd zijn. Een autostoeltje achterop de bagagedrager is ook geen goede manier om Uw kind op de fiets te vervoeren.
Voor- of achterop de fiets
Dit is een persoonlijke keuze, al is het wel zo dat kinderen voorop de fiets maar tot een gewicht van 15 kilo vervoerd kunnen worden. Het mag duidelijk zijn dat Uw kind voorop de fiets meer ziet en U kunt Uw kind beter in de gaten houden. Een windscherm is in dit geval zeker aan te raden. Dit windscherm geeft nog wat bescherming in geval er hard afgeremd moet worden, Uw kind kan dan als het ware over de kop gaan.
Achterop de fiets
De meeste fietsstoeltjes voor achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen met een gewicht tot 25 kilo. Het contact met Uw kind is uiteraard een stuk minder dan wanneer Uw kind voorop de fiets zit, maar daar staat tegenover dat Uw kind lekker beschut achter Uw rug zit. Een ander voordeel is dat het sturen veel gemakkelijker gaat. U zult, doordat er geen gewicht aan de stuurpen hangt, veel minder snel Uw evenwicht verliezen. Heeft Uw zadel zadelveren scherm deze dan af zodat Uw kind er niet met de vingers tussen kan komen. Houd bij het afstappen goed rekening met het feit dat de fiets wel eens kon gaan steigeren door het gewicht van Uw kind dat nog achterop de fiets zit. Ook moet het achterwiel goed beschermd worden anders is er een kans dat de voeten van het kind tussen de spaken komen te zitten.
Fietsstoeltje op sport- of racefiets
Ook voor dit soort fietsen zijn er fietsstoeltjes te koop. Kontroleer bij de aankoop goed of het fietsstoeltje goed op het frame van de fiets te bevestigen is. Het kan zijn dat er andere, waarschijnlijk sterkere, spaken in het achterwiel gemonteerd moeten worden.
Punten van aandacht
- Neem Uw fiets mee als U een fietsstoeltje gaat aanschaffen. U kunt dan ter plekke testen of het fietsstoeltje daadwerkelijk past.
- De bevestiging aan stuurpen of zadelpen stevig moet stevig zijn.
- De rugleuning moet stevig zijn.
- De rugleuning van een fietsstoeltje voorop mag niet te hoog zijn.
- De voeten moeten voldoende steun hebben en met riempjes vastgezet kunnen worden.
- Kies een fietsstoeltje met keurmerk TNO.
- Het fietsstoeltje moet een driepuntsgordel hebben.
- De spaken van de fiets moeten goed beschermd zijn.
- Uw kind moet niet bij de fietssleutel kunnen komen.
- Het materiaal van het fietsstoeltje moet niet te heet kunnen worden als de zon erop schijnt.
- De voetsteunen moeten in de hoogte gesteld kunnen worden.
- De gordel moet in hoogte gesteld kunnen worden.
- Het zitkussen moet verwijderd kunnen worden, dan is het eenvoudiger schoon te houden.
Voor in de praktijk een paar aandachtspunten
- Nog nooit eerder met een kind op de fietst gefietst? Ga dan op een rustig stuk weg oefenen en houd het ritje kort.
- Bij elk ritje eerst kontroleren of het fietsstoeltje nog goed vast zit.
- Bekijk regelmatig of het fietsstoeltje nog groot genoeg voor Uw kind is.
- Een fietshelm geeft goede bescherming mocht het tot een valpartij komen. Er zijn ook fietshelmen voor kleine kinderen te koop.
- Haal altijd Uw kind uit het fietsstoeltje als U Uw fiets ergens neerzet.