Waarop letten bij aanschaf fietsstoeltje

Samen met Uw kind een eindje fietsen. Realiseer U dat het fietsstoeltje waarin Uw kind zit van goede kwaliteit moet zijn. Er zijn een aantal zaken waar U bij aanschaf goed op moet letten.

Vanaf welke leeftijd mee op de fiets?

Als het kind zelfstandig kan zitten dan kan ze of hij ook mee op de fiets. Over het algemeen kan een kind van 9 maanden oud goed zelfstandig zitten. Het is beter voor het kind als het zich ook goed kan vasthouden.

Voldoende steun

De wet heeft bepaald dat het stoeltje voldoende steun aan rug en voeten moet geven. Er zijn zogenaamde rugstoeltjes en draagzakken in de hande. Deze zijn dus niet geschikt en eigenlijk ook niet toegestaan voor op de fiets Uw kind te vervoeren. Ook zijn er rieten manden te koop. Deze rieten manden zijn eveneens niet geschikt aangezien ze niet gekeurd zijn. Een autostoeltje achterop de bagagedrager is ook geen goede manier om Uw kind op de fiets te vervoeren.

Voor- of achterop de fiets

Dit is een persoonlijke keuze, al is het wel zo dat kinderen voorop de fiets maar tot een gewicht van 15 kilo vervoerd kunnen worden. Het mag duidelijk zijn dat Uw kind voorop de fiets meer ziet en U kunt Uw kind beter in de gaten houden. Een windscherm is in dit geval zeker aan te raden. Dit windscherm geeft nog wat bescherming in geval er hard afgeremd moet worden, Uw kind kan dan als het ware over de kop gaan.

Achterop de fiets

De meeste fietsstoeltjes voor achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen met een gewicht tot 25 kilo. Het contact met Uw kind is uiteraard een stuk minder dan wanneer Uw kind voorop de fiets zit, maar daar staat tegenover dat Uw kind lekker beschut achter Uw rug zit. Een ander voordeel is dat het sturen veel gemakkelijker gaat. U zult, doordat er geen gewicht aan de stuurpen hangt, veel minder snel Uw evenwicht verliezen. Heeft Uw zadel zadelveren scherm deze dan af zodat Uw kind er niet met de vingers tussen kan komen. Houd bij het afstappen goed rekening met het feit dat de fiets wel eens kon gaan steigeren door het gewicht van Uw kind dat nog achterop de fiets zit. Ook moet het achterwiel goed beschermd worden anders is er een kans dat de voeten van het kind tussen de spaken komen te zitten.

Fietsstoeltje op sport- of racefiets

Ook voor dit soort fietsen zijn er fietsstoeltjes te koop. Kontroleer bij de aankoop goed of het fietsstoeltje goed op het frame van de fiets te bevestigen is. Het kan zijn dat er andere, waarschijnlijk sterkere, spaken in het achterwiel gemonteerd moeten worden.

Punten van aandacht

  • Neem Uw fiets mee als U een fietsstoeltje gaat aanschaffen. U kunt dan ter plekke testen of het fietsstoeltje daadwerkelijk past.
  • De bevestiging aan stuurpen of zadelpen stevig moet stevig zijn.
  • De rugleuning moet stevig zijn.
  • De rugleuning van een fietsstoeltje voorop mag niet te hoog zijn.
  • De voeten moeten voldoende steun hebben en met riempjes vastgezet kunnen worden.
  • Kies een fietsstoeltje met keurmerk TNO.
  • Het fietsstoeltje moet een driepuntsgordel hebben.
  • De spaken van de fiets moeten goed beschermd zijn.
  • Uw kind moet niet bij de fietssleutel kunnen komen.
  • Het materiaal van het fietsstoeltje moet niet te heet kunnen worden als de zon erop schijnt.
  • De voetsteunen moeten in de hoogte gesteld kunnen worden.
  • De gordel moet in hoogte gesteld kunnen worden.
  • Het zitkussen moet verwijderd kunnen worden, dan is het eenvoudiger schoon te houden.

Voor in de praktijk een paar aandachtspunten

  • Nog nooit eerder met een kind op de fietst gefietst? Ga dan op een rustig stuk weg oefenen en houd het ritje kort.
  • Bij elk ritje eerst kontroleren of het fietsstoeltje nog goed vast zit.
  • Bekijk regelmatig of het fietsstoeltje nog groot genoeg voor Uw kind is.
  • Een fietshelm geeft goede bescherming mocht het tot een valpartij komen. Er zijn ook fietshelmen voor kleine kinderen te koop.
  • Haal altijd Uw kind uit het fietsstoeltje als U Uw fiets ergens neerzet.
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kindervoet tussen de spaken: behandeling en hoe voorkomen?Kindervoet tussen de spaken: behandeling en hoe voorkomen?Per jaar raken er meer dan 4000 kinderen gewond omdat ze met benen of voeten tussen de spaken van fiets of bromfiets zij…
Veilig fietsen met de fietshelmVeilig fietsen met de fietshelmZonder fietshelm op de fiets stappen is voor de meeste mensen een gewoonte. In het verkeer zie je bijna niemand met een…
Tweedehands fiets kopen - TipsNieuwe fietsen zijn duur. Een tweedehands fiets kan een goed(koop) alternatief zijn. Waar moet je op letten bij de aansc…
Autozitjes en veiligheid voor kinderen in de autoEen kind vervoeren in een auto zonder de juiste beveiliging, is hetzelfde als het laten spelen op het balkon op de eerst…

Kind van verslaafde of psychisch zieke ouderKind van verslaafde of psychisch zieke ouderEen kind dat een ouder of ouders heeft die alcoholist of verslaafd zijn of die aan een psychische aandoening lijden, moe…
Melkgebit wisselen: pijn verzachtenWanneer je kind tandjes krijgt dan doet dat pijn. Ook bij het wisselen van het melkgebit kan het kind pijn hebben. Als j…
Mios (18 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.