Melkgebit wisselen: pijn verzachten

Wanneer je kind tandjes krijgt dan doet dat pijn. Ook bij het wisselen van het melkgebit kan het kind pijn hebben. Als je kind tandjes krijgt dan heeft het vaak koorts en huilbuien. Er zijn middeltjes en producten te koop die de pijn verzachten. Wanneer ga je voor de eerste keer naar de tandarts? En wanneer begin je met tanden poetsen?

Wat is het melkgebit?

Het melkgebit zijn de eerste tanden bij een kind. De meeste kinderen krijgen in de periode nadat ze een half jaar oud zijn de eerste tandjes. Als het kind ongeveer de leeftijd van tweeënhalf heeft bereikt dan zijn alle 20 melktanden door gekomen. Het melkgebit bestaat uit de volgende tandgroepen:

  • onderste centrale melksnijtanden
  • bovenste centrale melksnijtanden
  • bovenste laterale melksnijtanden
  • onderste laterale melksnijtanden
  • eerste melkmolaren
  • melkhoektanden
  • tweede melkmolaren

Tandjes krijgen

Als een kind tandjes krijgt dan gaat dat vaak in een vaste volgorde. De meeste kinderen krijgen eerst de onderste snijtanden. Daarna komen vaak de bovenste snijtanden door, in het midden en later de zijkant. De rest volgt vrij snel erna. Zorg er voor dat de tandjes vanaf het begin goed worden schoongemaakt. Het poetsen van melktandjes is belangrijk om een goede gezonde basis te leggen voor het uiteindelijke gebit. Er zijn speciale zachte tandenborstels te koop voor kinderen.

Tandjes krijgen doet pijn

Als een kind tandjes krijgt dan doet dat pijn. Je kunt zelf voelen of er een tandje door komt. Tandjes groeien van onder het tandvlees. Als er een bobbeltje in het tandvlees zit dan komt op die plek een tandje door. Doordat het tandvlees moet openscheuren doet tandjes krijgen pijn. Vaak wordt het kind huilerig en krijgt een beetje koorts. Als het tandje eenmaal door is verdwijnt de pijn en koorts. Om de pijn te verzachten kun je een bijtring geven, die je eerst in de koelkast hebt gelegd. Ook kun je bij de apotheek bepaalde middeltjes krijgen om de pijn te verzachten.

Melktanden poetsen

Als er een tandje is doorgekomen dan start gelijk het tandenpoetsen. Ook het melkgebit moet goed worden verzorgd. Tandenpoetsen bij een kind tot twee jaar doe je één keer per dag. Dat is ruim voldoende. Zorg ervoor dat je een tandenborstel koopt met heel zachte haartjes. Er zijn speciale kindertandenborstels in de winkel te koop. Vanaf de leeftijd van twee jaar moet een kind minimaal twee keer per dag tandenpoetsen.

Melktanden en fluoride

Bij het tandenpoetsen van het melkgebit kun je tandpasta gebruiken waar fluoride in zit. Er zijn veel soorten kinder tandpasta te koop. Fluoride helpt de tanden om sterker te worden. Ook komen er door het gebruik van fluoride minder snel gaatjes in het melkgebit. Sommige tandpasta’s hebben een bijzonder smaakje. Je kunt verschillende soorten tandpasta uitproberen bij je kind om het tandenpoetsen te bevorderen.

Eerste keer naar de tandarts

Wanneer ga je voor de eerst keer naar de tandarts met je kind? Je kunt hier het beste al vroeg mee beginnen. Als het kind de leeftijd van rond de twee jaar heeft dan kun je al naar de tandarts gaan. De tandarts gaat niet gelijk, zoals bij een volwassene, het gebit grondig controleren. Eerst volgt een periode van wennen. Dit houdt in dat het kind mee gaat om te kijken wat er allemaal gebeurt. Verder horen daar bij: in de stoel zitten, dingen bekijken, over tandjes praten, cadeautjes krijgen, etc. Alles om het kind aan de tandarts te laten wennen en om zo geen angst te ontwikkelen.

Melkgebit wisselen

Als het kind tussen de zes en veertien jaar oud is vindt het wisselen van het melkgebit plaats. Bij het ene kind gaat dit sneller dan het andere. Sommige kinderen voelen het nauwelijks terwijl anderen er veel last van kunnen hebben. Let hier goed op zodat je op tijd kunt ingrijpen. Ga bij pijn naar de tandarts, of haal bij de apotheek pijnstilling.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: dubbele hoektand bij pupAandoeningen hond: dubbele hoektand bij pupWanneer een puppy ongeveer vier maanden oud is, begint hij het melkgebit te wisselen voor een permanent gebit. Zowel de…
Tanden wisselen bij kinderenTanden wisselen is onlosmakelijk verbonden met het opgroeien van een kind. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zij…
Verzorging van het melkgebit is in veel gevallen erg slechtVerzorging van het melkgebit is in veel gevallen erg slechtOuders van nu hebben over het algemeen zelf gave kiezen en tanden. Zij zijn opgevoed door hún ouders met toezicht op tan…

Waarop letten bij aanschaf fietsstoeltjeSamen met Uw kind een eindje fietsen. Realiseer U dat het fietsstoeltje waarin Uw kind zit van goede kwaliteit moet zijn…
Verveling bij pubers: waarom verveelt iemand zich?Verveling bij pubers: waarom verveelt iemand zich?Verveling heeft vaak alles met sleur te maken en met herhaling van dingen die iemand al duizend keer heeft gedaan. Jonge…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.