Verveling bij pubers: waarom verveelt iemand zich?
Verveling heeft vaak alles met sleur te maken en met herhaling van dingen die iemand al duizend keer heeft gedaan. Jonge kinderen hebben geen last van verveling: alles wat ze doen, doen ze voor de eerste keer. Bovendien zijn jonge kinderen dol op herhaling, want daar leren ze van. Pubers daarentegen vervelen zich snel. Zij kampen met verlangens die niet direct vervuld worden en wachten vaak op het grote mensen leven
Andere woorden voor verveling
Voor verveling is een reeks van woorden te gebruiken. Dit zijn onder andere:
- Apathie
- Lamlendigheid
- Hangerigheid
- Lusteloosheid
- Sloomheid
- Lethargie
- Ongeïnteresseerdheid
- Landerigheid
- Ledigheid
Wat gebeurt er bij verveling?
Verveling kan diverse gezichten hebben. Dit kan zijn:
Iemand gaat versneld van alles doen, zonder dat er echt iets gebeurt. Er zit weinig diepgang in het leven, alles moet vooral leuk en gezellig zijn. Hierbij komt verveling vaak uit het diepste van de mens waarbij innerlijke onrust of leegte de basis zijn.
Alles wordt vertraagd soms zelf totdat het leven tot stilstand lijkt te komen. Omdat dit zo weinig energie oplevert gaat iemand dingen doen die nog vervelender kunnen worden zoals tv kijken of maar wat computeren.
Pubers lijken heel vaak verveeld
Vaak lijkt het alsof pubers zich vervelend. Ze hangen wat rond, doen weinig, houden zich met weinig dingen bezig. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze naar een leven willen dat nu nog niet binnen handbereik is. Ze hangen tussen kind en volwassenen in, maar hebben de beschikking niet om het leven zo te plooien dat ze één van de beide zijn. Ook kan in de pubertijd een verschrikkelijk gevoel van leegte en onzekerheid ontstaan. Pubers zien ook vaak in het leven van de volwassenen om zich heen hoe zij vinden dat het niet moet. In hen rijpt vaak de drang om het anders te doen en iets te betekenen voor de wereld. Dat betekent ook dat er afstand geschapen moet worden tussen die volwassenen (lees de ouders of verzorgers). Zijn die ouders heel actief dan gaan de pubers met de hakken in het zand en willen ze niet meer mee in die actieve houding. Het rondhangen is dan geboren, terwijl ze misschien innerlijk best wel meer zouden willen doen. De aansluiting bij leeftijdgenoten die net zo landerig zijn, lijkt dan echter een betere optie.
Innerlijke ontreddering van de puber
Toch zijn er ook pubers die juist heel druk gaan doen, zonder dat ze eigenlijk echt iets doen. Toch is ook dat een soort van verveling of eigenlijk beter gezegd een weerspiegeling van hun innerlijke wereld. Dit is de ontredderde puber die de wereld wil verbeteren, maar niet weet hoe dat moet. Maar als puber heb je niet veel te verbeteren, vindt het merendeel; je hebt geen geld, je hebt geen macht, je hebt geen baan waarin je je contacten kunt gebruiken om zaken te veranderen. Door dat innerlijke conflict kan een puber al heel snel toch ten prooi vallen aan die verveling, zij het dat deze zich dan op een andere manier uit.
Hoe ga je de verveling van je kind te lijf?
De vraag is of je de verveling van een puber wel moet bestrijden. Het is ten slotte een proces wat blijkbaar nodig is op weg naar de volwassenheid. Bovendien is een soort existentialistische fase waarin pubers zich afvragen waarom ze hier zijn en wat ze met hun leven moeten niet verkeerd. Als verveling omslaat in depressie is het natuurlijk een ander verhaal. Dan moeten ouders ingrijpen, omdat dit kan leiden tot veel ergere zaken. Ouders die toch vinden dat ze iets moeten doen voor hun kind krijgen van sommige therapeutische instellingen het advies om hun kinderen zo weinig mogelijk geld te geven zodat ze misschien zelf op zoek gaan naar een baantje. Daarmee verdient de puber niet alleen geld, hij of zij krijgt ook structuur in het leven en vaak contact met anderen. Meimeren, doolloos rondhangen en je vervelen kan bovendien ook leiden tot diepere gedachten die ook een volwassene op latere leeftijd nog vaak heeft. Daarmee is het als het ware ook een voorbereiding op het volwassen leven.