Kinderfeestje zeepkettingen maken

Wil je een creatief feestje organiseren voor je jarige kind? Organiseer dan een zeepfeestje! Tijdens dit feest kunnen de kinderen hun eigen zeepketting maken. Zeepkettingen zijn de laatste tijd erg populair. Je kunt ze overal in huis ophangen en ze ruiken heerlijk. De kinderen kunnen ze in hun favoriete geur en kleur maken zodat ze aan het einde van de dag allemaal een eigen zeepketting mee naar huis kunnen nemen.

Zeepkettingen

Een zeepketting is bedoeld als woondecoratie. Vaak worden ze opgehangen in het toilet of de badkamer, maar ze staan ook prachtig in een woon- of slaapkamer. De laatste tijd zijn zeepkettingen een echte trend geworden, ze hangen overal. De zeepjes hebben een geurtje, waardoor de zeepketting ervoor zorgt dat het lekker gaat ruiken in de ruimte waar hij hangt. Zeepkettingen kunnen in allerlei kleuren en geuren gemaakt worden. Verder worden er vaak bedeltjes of grote hangers gebruikt om de ketting extra op te laten vallen. Rieten harten zijn bijvoorbeeld heel populair als hanger.

Benodigdheden

Om zeepkettingen te kunnen maken, heb je natuurlijk wel materiaal nodig. Het belangrijkste wat je nodig hebt is zeep. Er zijn zeepjes te koop die speciaal voor zeepkettingen zijn gemaakt. Deze zeepjes hebben al een bepaalde vorm, geur en kleur. Dit is gemakkelijk, maar wel minder leuk dan wanneer je zelf de geuren en kleuren kan bepalen. Daarom is het aan te raden om zelf zeepjes te gieten met behulp van glycerinezeep, geur- en kleurstoffen en een mal. Om de glycerinezeep te kunnen smelten is ook een maatbeker, een stuk folie en een magnetron nodig. Er zijn veel soorten zeepmallen, maar ijsblokvormpjes met een leuk figuurtje zijn ook goed te gebruiken. Naast de zeep heb je waxkoord of nylondraad, kralen, lint en eventueel een bedeltje of hanger nodig.

Kinderfeestje

In principe is het maken van zeepkettingen geschikt voor kinderen in verschillende leeftijden. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer begeleiding ze nodig zullen hebben. Daarom is het aan te raden om met jonge kinderen gebruik te maken van kant-en-klare zeepjes in plaats van de zeep zelf te gieten. Oudere kinderen kunnen dit wel gemakkelijk zelf doen.

Zeep gieten

Zorg dat er voldoende maatbekers voor de kinderen zijn, het liefst één per kind. De kinderen kunnen nu zelf hun zeep in kleine plakjes snijden en in de maatbeker doen. Wanneer de maatbeker is afgedekt met een stukje folie, kan de zeep in de magnetron verwarmt worden. Na enkele seconden smelt de zeep. Als de zeep volledig gesmolten is, moet de maatbeker uit de magnetron gehaald worden. De kinderen kunnen dan een kleurstof en een geurstof uitzoeken en deze met een lepel door de zeep heen roeren. Per honderd gram zeep heb je slechts enkele druppels geur- en kleurstof nodig. Wanneer de zeep goed gemengd is, kan het in een mal gegoten worden. De droogtijd is ongeveer twintig minuten. In de tussentijd kunnen de kinderen verder gaan met andere kleuren en geuren zeep maken of ze zoeken vast kralen uit voor de zeepketting. Zodra de zeep helemaal droog is, kan hij voorzichtig uit de mal gedrukt worden. Met een satéprikker kan een gat gemaakt worden in de zeep om hem aan het koord te kunnen rijgen. Dit is best lastig dus de kinderen zullen hier begeleiding bij nodig hebben.

Kralen rijgen

Als alle kinderen kralen hebben uitgezocht en de zeepjes klaar liggen, kunnen ze beginnen met rijgen. Een zeepketting bestaat meestal uit ongeveer drie of vier zeepjes en een aantal kralen. Aan de bovenkant van het koord wordt een lus gemaakt, hier kan de zeepketting aan worden opgehangen. Nadat alle kralen en zeepjes aan het touw geregen zijn, kan het bedeltje of hangertje aan de onderkant worden vastgeknoopt. De zeepketting kan worden afgemaakt met lint in verschillende kleuren.

Zodra je alle materialen in huis hebt, kun je zo met de kinderen aan de slag. Het is natuurlijk wel handig om van te voren zelf even te oefenen met het maken van zeepkettingen. Op deze manier kun je ook een voorbeeld maken als inspiratie. Zodra de kinderen zien wat ze allemaal kunnen maken van zeep zullen ze dolenthousiast worden. Het zal een geslaagd feestje worden!
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen zeep traktatie makenAls je een zoon of dochter op de basisschool hebt, zul je weten hoe lastig het is om een geschikte traktatie te verzinne…
Hoe maak je een zeepketting? De woontrend van dit momentEen zeepketting is tegenwoordig een trend voor in huis. Niet alleen krijg je een heerlijke geur in huis met een zeepkett…
Zelf zeep maken met glycerinezeepGlycerinezeep is een prettige kant-en-klare gietzeep die je alleen nog maar hoeft te smelten. Zodra de zeep gesmolten is…
Zelf zeepjes makenZelf zeepjes makenJe kunt ze zo kant-en-klaar kopen, maar je kunt er ook een hobby van maken van die leuke kleine zeepjes in een aparte…

Kindje verkouden, verlichtingstipsAls je kind verkouden is, is dit natuurlijk heel erg vervelend. Vooral bij kinderen onder de drie jaar is een verkoudhei…
Nagelbijten (onychofagie): symptomen, oorzaak en aflerenNagelbijten (onychofagie): symptomen, oorzaak en aflerenNagelbijten afleren kan op diverse manieren. Nagelbijten is een veelvoorkomend verschijnsel bij kinderen van 3, 4 en 5 j…
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.